23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/05
Žemyn upe tarp Lietuvos ir Latvijos
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Iš Kvetkų kaimo Biržų rajone saulėtą balandžio vidurio šeštadienį, pagal jūreivių tradicijas aplaisčius baidares šampanu, o pagal žemdirbių – pasodinus ąžuoliuką, išlydėtas pirmasis pusšimtis keliautojų Nemunėliu. Baidarių sporto entuziastams pasiūlytas naujas maršrutas unikalus tuo, kad plaukiama tarp dviejų valstybių – Lietuvos ir Latvijos. Prireiks meistriškumo ne tik laviruoti upės tėkmėje, bet ir nesumaišyti teritorijų – lietuviai gali išsilaipinti tik Lietuvos krante, latviai – Latvijos. Reikia turėti pasus, o plaukimą suderinti su pasienio apsaugos tarnyba!

Keliautojams įrengtos šešios patogios prieplaukos – po tris Lietuvos ir Lat­vijos teritorijoje, – kuriose galima išsinuomoti baidares ir kanojas, išsimaudyti pirtyje, užsikurti laužą ar pailsėti prie židinio, išsivirti sriubos, išsikepti kepsnių, nakčiai pasistatyti palapines ir šiaip atsipūsti nuo darbų, panirus į paslaptingos Biržų regiono gamtos glėbį.

Vietiniai gidai siūlo apsilankyti korėtojo akmens ir dolomito kasykloje ir jų apdorojimo dirbtuvėlėje, Skaistkalnės katalikų bažnyčioje apžiūrėti kriptas su sarkofagais, pamatyti tik šiam regionui būdingas karstines įgriuvas, dalyvauti raganų vakarienėje Erbergės dvare ir, be abejo, sužinoti, kaip gaminamas garsusis biržietiškas alus. Beveik 200 km vingiuojantis Nemunėlis išteka iš Lūšnos ežero prie Rokiškio, nuo versmių 75 km teka Lietuvos teritorija, 76 km – Lietuvos–Lat­vijos siena, toliau – per Latviją.

Naujoji turistinė trasa parengta įgyvendinant vienerių metų trukmės tarptautinį projektą „Turizmo plėtra prie pasienio upės Memele/Nemunėlis (DETOMENE)“, kurio pagrindinis tikslas – vystyti turizmą pasienio regione. Projektą vykdė keturi partneriai: Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, Latvijos kaimo konsultavimo ir mokymo centras, Biržų vietos veiklos grupė ir bendrija „Skaistkalnė“. Bendra projekto vertė – apie 340 tūkst. Lt (beveik 100 tūkst. eurų). 75 proc. šios sumos dengia INTERREG fondas, o likusiai daliai kiekvienas partneris prideda po 25 proc. savų lėšų.

„Idėja įrengti naują turistinę trasą prieš trejus metus kilo Biržų r. savivaldybės administracijos direktorei Palmyrai Prašmantienei, – prisimena Biržų vietos veiklos grupės vadovė, Širvėnų seniūnė Gražina Samulionienė. – Tuomet ir buvo pasėti pirmieji grūdeliai, o šiandien jau pjauname derlių“. Įgyvendinant projektą, per 20 vietinių gyventojų buvo apmokyti dirbti gidais, kurie gali vesti ekskursijas visoje trasoje ir savo apylinkėse.

Lietuvos pusėje prieplaukos įrengtos ūkininkų Stanislovo Vaitkevičiaus, Romualdo Misevičiaus ir kaimo turizmo sodybos savininko Eugenijaus Balčiūno sodybose. „Nurovėme krūmus, sutvarkėme aplinką, planuojame medinę trobą suręsti, medelių, gėlių prisodinti. Visuomet draugavome su savo kaimynais latviais, o dabar dar smagiau, kai bendrus darbus nudirbome“, – sako Kvetkų kaimo ūkininkas S. Vaitkevičius, pabrėždamas, kad sodybos pertvarkai vadovavo jo marti Jolanta.

„Vandens turizmas ir kaimo turizmas – alternatyvi veikla ūkininkams, – sakė Papilio seniūnas Gediminas Arnašius. – Kvetkai visada buvo išskirtinė žemė, kurioje dirba stiprūs ūkininkai. Šitoje vietoje, kur dabar įrengta prieplauka, seniau velniai vaikus vedė, o dabar štai kokie plotai atsivėrė“.

Ateityje planuojama turistinį maršrutą pratęsti iki Bauskės. O dabar – imkite pasą ir plaukite Nemunėliu, sezonas atidarytas!