23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/05
Užuomazgų retinimas
  • Dr. Nomeda KVIKLIENĖ,LSDI
  • Mano ūkis

Vienas iš prioritetinių intensyvios sodininkystės tikslų – užauginti aukštos kokybės vaisius. Agrotechnikos priemonės, kurios skatina gausų derėjimą, ne visada užtikrina gerą vaisių kokybę. Kai obelys gausiai žydi ir sąlygos vaisiams užsimegzti yra palankios, vaisiai gali užaugti per smulkūs. Kad būtų užtikrinta vaisių kokybė ir vaismedžiai mažiau pramečiuotų, į šiuolaikinių technologijų sąrašą būtina įtraukti žiedų ir užuomazgų retinimą.

Užuomazgų retinimas užkerta kelią užsimegzti vaisiams ir skatina formuotis žiedinius pumpurus. Taip reguliuojamas vaismedžių derėjimas ir pagerinama vaisių kokybė. Žiedų arba jaunų užuomazgų perteklių galima išskabyti rankomis. Tai brangus, daug sąnaudų reikalaujantis darbas, tačiau norimo rezultato galima pasiekti tiksliausiai. Retinant rankomis, žiedyne paliekamos 1–2 sveikiausios, geriausiai išsivysčiusios užuomazgos.

Nėra tikslaus atsakymo į klausimą, kokiu tankumu jos turėtų būti išsidėsčiusios. Tai priklauso ir nuo veislės savybių ir nuo sodinimo tankumo bei kitų faktorių. Stambiavaisių veislių obelims (Jonagold, Gloster) galima palikti po 2–3 užuomazgas ant vaisinės šakutės. Vidutinio stambumo ar smulkiavaisėms veislėms būtinai reikia palikti po vieną užuomazgą ant vaisinės šakutės. Be to, jos turėtų būti tam tikru atstumu viena nuo kitos. Jei medžiai auga derlingoje dirvoje, pakanka drėgmės, tai atstumas tarp užuomazgų gali būti 10–15 cm. Auginant vaismedžius blogesnėmis sąlygomis, tarp užuomazgų reikėtų palikti 20 cm tarpus. Rankomis užuomazgos retinamos jauname sode arba norint papildyti ir pagerinti cheminį retinimą.

Visame pasaulyje ieškoma pigių ir paprastų naudoti cheminių priemonių, kurios skatina kristi žiedus ir jaunas užuomazgas. Šiuo metu cheminiam užuomazgų retinimui naudojami preparatai skiriasi pagal naudojimo laiką. Žydėjimo metu dažniausiai naudojami preparatai, kurių veikimas pagrįstas žiedų apdeginimu. Tam šiuo tarpsniu naudojami trąšų tirpalai. Cheminiam užuomazgų retinimui galima naudoti 3–4 proc. karbamido tirpalą. Jis neleidžia užsimegzti vaisiams iš silpniausių žiedų.

Purkšti karbamidu galima jau raudono pumpuro fazėje ir dar kelias dienas, kai prasiskleidžia centrinis žiedas. Kartais karbamidas šiek tiek apdegina lapus, todėl juo purkšti geriau vėsią dieną arba ryte bei vakare. Vakarų Europos sodininkai ankstyvam užuomazgų retinimui dažnai naudoja belgišką preparatą ATS (amonio tiosulfatas), kuris, panašiai kaip ir karbamidas, naikina silpnus, prasčiau išsivysčiusius žiedus. Šis preparatas naudojamas 0,5–1,5 proc. koncentracijos, masinio žydėjimo metu. Purškimo metu turėtų būti ne žemesnė kaip 15o C  ir ne aukštesnė kaip 25o C oro temperatūra. Purkšti ant sausų lapų.

Žydėjimo metu galima naudoti ir hormoninius preparatus, kurių veikimas pagrįstas etileno išsiskyrimu. Žydėjimo metu retinti užuomazgas reikėtų planuoti tik tuomet, jei obelys žydi labai gausiai, žydėjimo metu vyrauja palankūs apsidulkinimui orai, sode yra pakankamai bičių ir nėra šalnų pavojaus. Priešingu atveju retinimą reikėtų nukelti vėlesniam laikui.

Žydėjimo pabaigoje, kai nukrenta apie 80 proc. žiedlapių, užuomazgoms retinti naudojami preparatai, sudaryti alfanaftilacto rūgšties (NAR) ir jos druskų pagrindu. NAR yra fitohormono alfaindoliacto rūgšties analogas. Jo poveikis pagrįstas tuo, kad ši medžiaga, kaip ir visi auksinai, skatina gemalo vystymąsi. Dėl susidariusios disproporcijos tarp gemalo ir endospermo pats gemalas žūsta ir po 2–3 savaičių užuomazgos nukrenta. Labiausiai pažeidžiamos smulkesnės užuomazgos, kurios turi silpniau išsivysčiusį endospermą ir jų gemalas blogiau aprūpinamas maisto medžiagomis. Šios grupės preparatai šiek tiek silpniau prasiskverbia į augalą, todėl juos rekomenduojama naudoti mišiniuose su kitais preparatais. Ypač geri rezultatai gaunami juos naudojant kartu su karbamidu.

Vėliau užuomazgoms (kai jos būna 10–12 mm dydžio) retinti naudojami preparatai, sudaryti benziladeninų pagrindu. Jie sulėtina asimiliatų transportavimą, taip pat skatina etileno išsiskyrimą.

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute buvo tirta retinimo laiko ir intensyvumo įtaka obuolių derliui ir kokybei. Bandymuose nustatyta, kad po birželinio užuomazgų kritimo ant neretintų Lodel veislės obelų nuo pradinio žiedų skaičiaus lieka net 18,3 proc. užuomazgų. Per daug likusių užuomazgų yra vienas iš faktorių, lemiančių šios veislės vaisių smulkėjimą.

Po retinimo likusių užuomazgų kiekis priklausė nuo retinimo laiko ir panaudotų priemonių efektyvumo. Daugiausia užuomazgų ant vaismedžių liko, retinant žiedus žydėjimo metu. Užuomazgų buvo tik keliais procentiniais vienetais mažiau negu kontroliniame variante. Retinant vėliau, užuomazgų sumažėja daugiau negu per pusę. Nuo likusių ant vaismedžio užuomazgų skaičiaus priklausė derliaus dydžio ir vidutinės vaisiaus masės rodikliai. Retinant užuomazgas, reikėtų siekti gauti optimalų stambių vaisių kiekį su mažiausiais derliaus nuostoliais. Retinant užuomazgas žydėjimo metu, derlius sumažėjo 20 proc., o vidutinė vaisių masė padidėjo 12 procentų. Retinant žydėjimo pabaigoje, derlius sumažėjo beveik 40 proc., o vaisiai užaugo net 30 proc. didesni negu ant neretintų vaismedžių.

Vėlyvesnis Lodel veislės obelų užuomazgų retinimas nebuvo toks efektyvus. Nors užuomazgų nukrito daug ir vaisių derlius iš medžio sumažėjo net iki 40 proc., tačiau vidutinė vaisių masė buvo mažesnė negu bandyme, kai užuomazgos retintos žydėjimo pabaigoje. Faktas, kad suvėlinus retinimo laiką, mažėja jo efektyvumas, nustatytas ir kituose bandymuose su skirtingomis veislėmis.

Visus cheminius preparatus reikia vartoti labai atsargiai, nes jų efektyvumas priklauso nuo daugybės veiksnių. Parenkant tirpalų koncentracijas, reikia atsižvelgti ir į konkrečios veislės savybes, ir į augimo sąlygas bei aplinkos faktorius (oro temperatūrą, drėgmę, saulės spindulių kiekį), kurie gali sumažinti preparato veiksmingumą. Neatsargiai retinant, galima pažeisti per didelį kiekį žiedų, ir nors medžiai žydi gausiai, didelio derliaus nebūna. O kartais būna atvirkščiai – preparatas gali veikti per silpnai. Todėl būtina laikytis reikiamos koncentracijos, purškimo terminų ir kitų vartojimo sąlygų. Užuomazgų retinimas neturės didelės įtakos vaisių dydžiui, jei medžiai bus apleisti, per tankiais vainikais, apnikti ligų ir kenkėjų.