23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/04
Žemės ūkio mašinos vaistažolių ūkyje
  • Dr. Edita DAMBRAUSKIENĖ, Vytautas ZALATORIUS LSDI
  • Mano ūkis

Auginant vaistinius augalus pramoniniu būdu, naudojamos universalios ir specializuotos žemės ūkio mašinos. Jos komplektuojamos, atsižvelgiant į vaistažolių rūšį ir specifines augalų auginimo ir žaliavos nuėmimo sąlygas.

Skirtingų rūšių vaistinių augalų auginimo, o ypač nuėmimo ir pirminio paruošimo, technologiniai elementai ir darbai skiriasi. Pipirmėtes dauginant šakniastiebiais, naudojamos šakniastiebių smulkinimo mašinos. Auginant rausvažiedes ežiuoles, atsiranda papildomo darbo, reikalingos mašinos ir šaknims iškasti, ir pirminiam žaliavos paruošimui prieš džiovinimą. Augintojams siūlomas žemės ūkio mašinų komplektas, pritaikytas pramoniniu būdu įvairių rūšių vaistiniams augalams auginti. Komplektą sudaro universalios ir specializuotos mašinos.

Specializuotos žemės ūkio mašinos, skirtos vaistinių augalų pramoniniam auginimui, yra konstruotos, perdarytos arba pagamintos Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto mechanizacijos skyriuje. Kai kurios pagamintos UAB „Laumetris“ ir UAB „Gamega” gamybos cechuose. Mašinų komplektas sumodeliuotas 20–50 ha dydžio vaistinių augalų ūkiui, kuriame dar auginami ir javai (50–100 ha). Kaip jėgos mašinos ūkyje naudojami traktoriai T-150 K, T-25 A ir du MTZ-82 UK. Dalis žemės ūkio mašinų naudojama ir sėjomaininiuose javų pasėliuose.

Purkštuvas Hardi (12 m darbinio pločio) su trijų skirtingų purkštukų sistema gali būti naudojamas herbicidams, insekticidams ir kitokiems pesticidams purkšti arba tręšti tirpiomis trąšomis per augalų lapus. Jis agreguojamas su 80 AG traktoriais.

Penkių korpusų plūgas Kverneland su lingine apsauga agreguojamas su 120–150 AG traktoriais (T-150K). Plūgo privalumai: gali dirbti akmeninguose laukuose; gerai užaria susmulkintas augalų liekanas (šiaudus) ir aukštas ražienas. Gali dirbti su papildoma įranga: priešplūgiais, dirvos atpjovimo diskais, peiliais ir kt. Vieno važiavimo plotis iki 2,05 m. Užgriebio plotis keičiamas, priklausomai nuo dirvos struktūros, drėgmės, arimo gylio ir kitų sąlygų.

Dirvai lyginti specialiai pagamintas 9 m pločio lygintuvas, komplektuojamas su sunkiomis standartinėmis BZT tipo akėčiomis. Agregatas labai našiai lygina dirvą po arimo rudenį arba gali atlikti pirmą priešsėjinio dirvos dirbimo operaciją pavasarį. Agreguojamas su 120–150 AG traktoriais (T-150K). Dirva dirbama įstrižai arimo krypties 30–45–60° kampu, priklausomai nuo lauko formos.

Dirvai prieš sėją paruošti, taip pat daigams ir šakniastiebiams sodinti, naudojami trys agregatai.

Ištisinio dirbimo kultivatorius KPS-9. Padargas komplektuojamas su ne viso ilgio sunkiomis akėčiomis. Akėčios reikalingos dirvai papildomai purenti ir grumstams trupinti. Akėčiomis efektyviai į dirvos paviršių iškeliamos įvairių daugiamečių piktžolių (ypač varpučių) šaknys ir liekanos. Kultivatorius agreguojamas su 120–150 AG traktoriais (T-150K). Vieno važiavimo užgriebio plotis – 9 m. Laukas dirbamas du kartus įstrižai arimo krypties. Pirmą kartą – statmenai lyginimo krypties.

Priešsėjinio paruošimo agregatas. Universalus sėklos guolio paruošimo agregatas – germinatorius KCG-3 – agreguojamas su 80–90 AG traktoriumi. Jis skirtas vienu važiavimu po arimo arba pavasarį paruošti lauką sekliam (iki 8 cm) daigų sodinimui. Agregatas vienu metu trupina grumstus, lygina, purena ir sutankina dirvą. Galima dirbti sunkesnėse dirvose, kur yra didelių sudžiūvusių žemės grumstų.

VRK – vertikalių rotorių kultivatorius. Agregatas Rabewerk PKE-650 gali dirbti akmenuotose dirvose gana dideliu darbiniu gyliu (iki 20 cm). Vieno važiavimo darbinis užgriebis – iki 2,80 m. Agreguojamas su 80–90 AG traktoriais. Vienu metu purena (ideali dirvos frakcija – grūdinė-riešutinė, kai dulkių iki 2 proc.), lygina ir tankina dirvą. Į dirvos paviršių iškelia varpučių ir kitų daugiamečių piktžolių šaknis.
Tręšimo agregatai. Trąšų barstyklėje Bogballe-600 paprasta nustatyti tręšimo normą, reguliuoti išbėrimo plotį lauko pakraščiuose. Joje įrengti hidraulinio valdymo įtaisai.

Pipirmėčių šakniastiebiams paruošti sodinti sukonstruotas ir pagamintas originalus modelis, skirtas vienai operacijai. Mašina smulkina pipirmėčių šakniastiebius 5–10 cm ilgio dalelėmis. Svarbu, kad ant šakniastiebių liktų 2–3 pumpurai. Mašinos transporterio periodinis judėjimas ir atpjovimo disko judėjimas yra sinchronizuoti ir valdomi automatiškai.

Vaistiniams augalams sodinti parinkta itališka universali keturių eilių sodinamoji Sfoggia Itala. Vieno važiavimo užgriebio plotis 2,8 m, agreguojama su 80–90 AG traktoriais. Sodinimo metu galima taikyti ekonomišką momentinį ir lokalų daigų palaistymą. Mašiną aptarnauja keturi darbininkai.

Žaliajai vaistinių augalų masei nuimti tinka rotacinio tipo universali pjaunamoji Z–169, galinti nupjauti ir smulkius (čiobrelių), ir stambius (paprastųjų sukatžolių) stiebus. Agreguojama su 50–80 AG traktoriais.

Šaknų pakeltuvas UŠPDI-1,4 gali pakelti iki 30 cm dirvos sluoksnį. Darbinis užgriebio plotis 1,4 m, agreguojamas su 50–80 AG traktoriais. Įrenginys gali dirbti bet kokiomis oro sąlygomis. Rausvažiedžių ežiuolių šaknis, esant normalioms gamtinėms sąlygoms ar auginant lengvuose dirvožemiuose, geriausia nuimti iškratant jas ant dirvos paviršiaus. Tam tinkamiausia lenkiška bulvių kasamoji Z-653. Kasamosios elevatorių strypai yra padengti guma, o priekiniai sudvejinti atraminiai ratai leidžia tiksliai pasirinkti darbinį gylį. Agreguojama su 50–80 AG traktoriais.

Daigams ir ežiuolių šaknims pervežti tinka paprastos konstrukcijos traktoriaus priekaba 2 PTS-4. Mašinos privalumai – hidrofikuotas išvertimas į tris puses, leng­va techninė priežiūra ir paprastas aptarnavimas. Vaistinių augalų žaliajai masei pervežti pasirinkta universali platforma – puspriekabė Overum T-120, kuri gali transportuoti priekabos bunkerį nuo 2 m aukščio bortų iki platformos pagal kelis lygius.

Šaknų priėmimo bunkeris-elevatorius. Tai eksperimentinis modelis, sukonstruotas TZK-30 transporterio pagrindu. Įrenginys skirtas priimti augalų šaknis iš transporto priemonės (traktoriaus priekabos) ir jas pakrauti į pirminio plovimo transporterio mirkymo vonią. Ant elevatoriaus strėlės įrengtas pirminis vandens dušas šaknims sudrėkinti. Įrenginį verta naudoti ruošiant didesnį kiekį žaliavos.

Šaknų krovimo-pirminio plovimo transporteris. Įrenginį sudaro 200–300 kg talpos šaknų mirkymo vonia ir žaliavos masės transporteris su purvo nuplovimo dušu. Vaistinių augalų žaliava mirkoma 1–3 val. vonioje, priklausomai nuo dirvožemio kiekio ant šaknų ir jo pridžiūvimo laipsnio. Mirkyta masė transporteriu tiekiama į šaknų plovimo mašiną, pakeliui nuplaunant didesnę dalį purvo ir priemaišas stipria vandens srove.

Šaknų plovimo mašina sukonstruota šakniavaisių plovimo mašinos pagrindu. Šaknys plaunamos besisukančiame būgne stipriomis vandens srovės čiurkšlėmis. Specialios mentys maišo ir judina šaknis.

Papildomo plovimo-nusausinimo transporteris. Transporteris skirtas augalų šaknims nuplauti švariu vandeniu, nupurtyti užsilikusius lašus ir apdžiovinti oro srove. Prie transporterio komplektuojamas galingas (3 kW) oro ventiliatorius su specialiai sukonstruota oro tiekimo sistema. Į pirmąją transporterio dalį tiekiamas švarus vanduo iš artezinio vandentiekio tarpinio 12 m3  rezervuaro į pasagos formos perplovimo dušą.

Rūšiavimo stalas. Stalas pagamintas pagal analogą esančiam Švenčionių vaistažolių fabrike. Prie stalo dirba 2–4 darbininkai.