23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/04
Svogūnų apsauga nuo ligų ir kenkėjų
  • Dr. Elena SURVILIENĖ, LSDI
  • Mano ūkis

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute vykdytų tyrimų rezultatai rodo, kad svogūnus nuo žalingiausios vegetacijos metu plintančios ligos – netikrosios miltligės – efektyviai saugo fungicidai Akrobatas Plius, Signum, Amistaras, Infinito, Ditanas, Penkocebas, Ridomilas. Šiuo metu svogūnų apsaugai nuo netikrosios miltligės yra registruoti tik du fungicidai: kontaktinio veikimo Penkocebas 75 % g. (veiklioji medžiaga mankocebas 750 g/kg), norma 2,0 kg/ha ir sisteminio veikimo Akrobatas Plius 69 % v. t. g. (dimetomorfas 90 g/kg + mankocebas 600 g/kg) 2,0–2,5 kg/ha, kitų preparatų registracija dar laukiama. Nuo kenkėjų registruotas sisteminio veikimo insekticidas Aktara 25 % t. g. (tiametoksamas 250 g/kg), norma 0,2–0,4 kg/ha.

Netikroji miltligė

Peronospora destructor

Požymiai

Ant sergančių lapų atsiranda neryškių gelsvų dėmių, kurios drėgnu metu pasidengia pilkšvai violetinėmis sporangiosporomis. Esant sausam orui, sporangiosporos nesiformuoja, ir galima pastebėti tik neryškias gelsvas dėmes. Lapai dažniausiai žūva. Labai sumažėja derlius ir pablogėja ropelių kokybė. Tinkamiausios sąlygos ligai plisti – vidutiniškai šiltas, drėgnas oras (13–20o C temperatūra, 80–95 proc. oro drėgmė). Esant drėgnam orui, 1 proc. užsikrėtusių augalų pakanka visam pasėliui apkrėsti. Infekcija peržiemoja oosporose, kurios gali susidaryti ir išlikti gyvybingos sirgusių augalų liekanose ar kaip grybiena sėjinukuose.

Apsauga

Norint sumažinti užsikrėtimą šia liga, labai svarbu laikytis tinkamos sėjomainos. Mažiausiai trejus metus rekomenduojama neauginti svogūnų tame lauke, kur jie augo. Pasėlis turėtų būti optimalaus tankumo ir nepertręštas. Pavasarį svogūnai turi būti sėjami atskirai nuo rudenį sėtų svogūnų. Svogūnų sėjinukai gali būti mirkomi karštame vandenyje (40o C) 1 valandą ar kaitinami 48 valandas. Kadangi netikrajai miltligei vystytis reikia specialių meteorologinių sąlygų, jos pasirodymą galima prognozuoti.

Cheminių priemonių panaudojimas dažnai neišvengiamas, nes leistinas infekuotų augalų kiekis – mažiau kaip 1 proc. sergančių augalų. Tuose Allium pasėlių plotuose, kur liga plinta reguliariai, profilaktiškai purškiama kas 10–14 dienų. Plotuose, kur netikroji miltligė pasirodo tik retkarčiais, purškimus reikia pradėti tuomet, kai tik pasėliuose pasirodo pirmieji ligos požymiai, arba šios ligos požymiai pastebėti kaimyniniuose pasėliuose. Sausu oru purškiama rečiau. Sėjinukų beicavimas fungicidais apsaugo augalus nuo ankstyvos infekcijos.

Nuo kitų pasitaikančių svogūnų ligų – sklerotinio puvinio (sukėlėjas Stromatinia cepivorum, anamorfa Sclerotium cepivorum), fuzarinio puvinio (Fuzarium culmorum), lapų dėmėtligės ir puvinio (Botryotinia squamosa anamorfa Botrytis squamosa), kaklelio puvinio (Botrytis aclada sin. Botrytis allii) ir bakterijų sukeltų – registruotų šalyje apsaugos produktų nėra, todėl labai svarbu laikytis bendrųjų agrotechnikos reikalavimų.

Labiausiai svogūnuose vegetacijos metu paplitę kenkėjai: svogūninė musė ir tabakinis tripsas. Pastarieji itin plinta dėl palankių klimato sąlygų – karštų, sausų orų vasarą.

Svogūninė musė

Delia antiqua

Požymiai

Per metus paprastai išsivysto dvi svogūninės musės generacijos. Lervos įsigraužia į augalą per šaknis, ropelės dugnelį ar šoną. Pirmosios generacijos kenkėjo lervos pažeidžia jaunus augalus, kuriuos gali ir visiškai sunaikinti. Antrosios generacijos lervos daug žalos padaro besimaitindamos subrendusiose ropelėse, nes užteršia jas puvimą sukeliančiais mikroorganizmais. Pirmasis svogūninės musės pažeidimo požymis – pageltę, suglebę ir vystantys laiškai.

Apsauga

Sėjomaina ir fitosanitarinių reikalavimų laikymasis sumažina svogūninių musių gausumą. Musės pažeisti svogūnai ir derliaus nuėmimo atliekos neturi būti paliktos svogūninių daržovių pasėlių laukuose ar jų kaimynystėje. Apsaugos priemonės būtinos. Tose vietose, kur kenkėjas kenkia reguliariai, ekonomiškiausia priemonė apsisaugoti nuo lervų yra sėklos beicavimas insekticidais. Antrosios generacijos kenkėjo žalingumui sumažinti svogūnai purškiami insekticidais. Kad preparatai veiktų efektyviai, svarbu jų panaudojimo laikas. Todėl reikia nustatyti svogūninių musių skraidymo laiką ir gausumą.

Daiginės muselės

Delia platura, Delia florilega

Požymiai

D. platura, D. florilega lervos augalus pažeidžia pavasarį, dažnai tuo pačiu laiku, kaip ir svogūninių musių pirmosios generacijos lervos, ir pažeidimo simptomai gali lengvai suklaidinti. Daiginės muselės pažeidžia dygstančias sėklas ir daigus, ypač pavasarį, kai dirvožemis yra vėsus ir drėgnas. Šie kenkėjai paprastai pasireiškia tose dirvose, kur daug neperpuvusių organinių medžiagų. Musės mėgsta šviežiai įdirbtus laukus.

Apsauga

Visi dirvos dirbimo metodai, kurie padeda mineralizuotis anksčiau augusių augalų liekanoms, sumažina daiginių muselių pažeidimo galimybes. Sėklų beicavimas taip pat yra veiksminga priemonė nuo daiginių muselių.

Svogūninis stiebinis nematodas

Dytilenchus dipsaci

Požymiai

Svogūninis stiebinis nematodas yra pagrindinė nematodų rūšis, kenkianti Allium daržovių pasėliuose. Nematodai pažeidžia dygstančias sėklas, kurios gali visai sunykti. Jei nematodai į augalą įsiskverbia vėlesniais augimo tarpsniais, pažeistų augalų lapai būna išsipūtę, deformuoti, o stiebai suskilinėja.

Apsauga

Kadangi stiebiniai nematodai pažeidžia apie 400 augalų rūšių, Gera augalų apsaugos praktika (GAAP) rekomenduoja naikinti piktžoles ir užsikrėtusius nematodais svogūninius augalus. Tai turi būti derinama su ilgalaike sėjomaina, į kurią įeitų tokie augalai: špinatai, kryžmažiedės kultūros, salotos ar javai. Kad sunyktų nematodai, svogūnų sėjinukai turi būti mirkomi 3 valandas 45o C temperatūros vandenyje. Laiškinių česnakų svogūnėliai mirkomi 2 valandas 43,5o C ir česnakų skiltelės – 20 minučių 49o C temperatūros vandenyje.

Svogūnų sėklų užsikrėtimas stiebiniu nematodu turi būti nustatytas laboratorijoje. Kai kuriose šalyse, pagrindiniuose svogūnų pasėliuose yra naudojami granuliuoti nematocidai, kurie įterpiami į vagas kartu su sėklomis. GAAP nerekomenduoja dezinfekuoti užkrėstų laukų ne tik dėl ekonominių priežasčių, bet ir todėl, kad dažnai dirvai dezinfekuoti reikalingi chemikalai yra neregistruoti.

Tabakinis tripsas

Thrips tabaci

Požymiai

Tabakinis tripsas yra vienas svarbiausių Allium daržovių kenkėjų. Pažeistų augalų lapai atrodo tarsi nusėti mažomis dėmelėmis ar įgauna sidabrinį atspalvį. Jei tripsai užpuola labai anksti ir jų populiacija yra gana gausi, kenksmingas jų poveikis augalams gali būti didžiulis. Per metus spėja išsivystyti kelios tripsų generacijos. Tabakiniai tripsai gausiausiai išplinta birželio–rugpjūčio mėnesiais. Sausas ir karštas oras pagreitina tripsų vystymąsi.

Apsauga

Apsauga nuo tabakinių tripsų yra būtina, nes sumažėja derlius ar pablogėja jo kokybė. Sėjomaina ir gilus arimas gali sumažinti tripsų populiaciją. Intensyvus laistymas taip pat gali padėti sumažinti tripsų daromą žalą. Augimo sezono metu laukai turi būti reguliariai tikrinami. Tabakinių tripsų pasirodymas ir gausumas gali būti nustatytas specialiomis gaudyk­lėmis. Pasirodžius kenkėjams, reikia purkšti insekticidais.