23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/04
Kokia sėja, toks ir derlius
  • Dr. Laimutis GERMANAS LŽŪU Žemės ūkio inžinerijos institutas
  • Mano ūkis

Visiems aišku, kad negalima ūkininkauti bet kaip. Ypač svarbu tinkamai pasiruošti artėjančiam atsakingam darbų etapui – pavasarinei sėjai. Pavėlavus pasėti vieną dieną, javų derlius sumažėja apie 40–50 kg/ha, o pavėlavus savaitę – nuostoliai prilygsta derliaus priedui, kuris gaunamas panaudojus herbicidus.

Šiuo metu žemdirbiams siūloma įvairi sėjos technika. Esant palankioms sąlygoms, kokybiškai pasėti galima su bet kuria šiuolaikine sėjamąja, tačiau kiekvieno konkretaus ūkio sąlygoms yra daugiau ar mažiau tinkamesnė ir dirvos dirbimo, ir sėjos technologija.

Būdai ir technologijos

Sėjos kokybė priklauso ne tik nuo sėjos technikos, bet ir nuo dirvos dirbimo bei ankstesnio derliaus šiaudų, kitų augalinių liekanų dorojimo būdo. Negalima kokybiškai pasėti į blogai paruoštą, sėjamosios galimybių neatitinkančią dirvą. Sėdamas ir artoje, t. y. įprastai sėjai paruoštoje dirvoje, ir mulčiuotoje ar visai nepurentoje ražienoje, žemdirbys turi būti pasirengęs kai kurioms nuolaidoms ir kompromisiniams sprendimams. Svarbiausia, kad sėk­los kuo geriau sudygtų ir kuo tolygiau pasiskirstytų lauko plote. Rinkdamiesi sėjamąją, įvertinkime ūkio poreikius, dirvas ir galimybes.

Sėjai siūloma daug sėjos būdų ir technologijų. Jos skiriasi sėklų paskleidimo dirvos plote ir jų įterpimo į dirvą kokybe. Nepertraukiamos sėjos sėjamosios naudojamos ten, kur vienodas sėklų paskirstymas lauko plote nėra labai svarbus. Taip sėjami javai, linai ir kiti augalai. Tiksliosios sėjos sėjamosiomis sėjama tuomet, kai svarbu sėklų išdėstymas lauke. Taip dažniausiai sėjamos daržovės, kukurūzai, saulėgrąžos. Plačiausiai naudojamos nepertraukiamos eilutinės ar juostinės sėjos sėjamosios. Sėklų paskleidimas dirvos plote gerėja tokia sėjos būdų seka:

  • eilutinė sėja
  • siaurajuostė sėja
  • plačiajuostė sėja
  • pakrika sėja
  • tikslioji sėja.

Kuo vienodžiau sėklos pasiskirsto dirvos plote, tuo gausesnio augalų derliaus galima tikėtis. Kiekvienos sėklos dygimą palankiai veikia padidėjęs dirvos plotas, nes padidėja kiekvieno augalo išlikimo galimybė.

Teigiama, kad sumažinus javų tarpueilių plotį 1 cm, gaunamas apie 0,7 proc. derliaus priedas, tačiau eilutinės sėjos sėjamųjų atstumo tarp sėjos eilučių mažiausia riba yra apie 9 cm. Daugelio šiuolaikinių sėjamųjų šis atstumas yra 12,5 cm. Tačiau tarpueilių siaurinimas priimtinas ne visiems sėjamiems augalams. Auginant cukrinius runkelius, kukurūzus, daugelį daržovių, tarpueilių plotį riboja augalų priežiūros ir derliaus nuėmimo technika.

Sėjos gylis – svarbus sėjos kokybės veiksnys. Sausose ir puriose dirvose sėjama giliau negu drėgnose didesnio tankio dirvose. Tačiau svarbu sėjos metu esančios konkrečios dirvos sąlygos. Per smulkiai supurenta sunkesnė drėgna dirva gali uždumblėti. Todėl į uždumblėjimą linkusiose dirvose rekomenduojama seklesnė sėja. Sėjos gylio vienodumas priklauso nuo daugelio veiksnių. Visų pirma, nuo naudojamos technikos. Vienodu gyliu sėja tiksliosios sėjos sėjamosios. Sėjant nepertraukiamos sėjos mašinomis, sėjos gylio nevienodumas šiek tiek didesnis, tačiau dažniausiai neviršija 1,5–2,0 cm. Tam turi įtakos pagrindinis dirvos dirbimas. Neartuose laukuose dirvos paviršiuje esantys šiaudai ir kitos augalų liekanos priešinasi pleištinių, pavažinių ir diskinių noragėlių įsigilinimui, todėl padidėja sėjos gylio netolygumas. Sėjant sėjamosiomis su purenamaisiais noragėliais, dirvos paviršiuje esantys šiaudai sėjos gylio svyravimams įtakos praktiškai neturi. Mažinant dirvos dirbimą, reikia stengtis išvengti klaidų, netikslumų atliekant priešsėjinį jos dirbimą ir įprastai ruošiant dirvą, ir sėjant į purentą beverstuviu būdu ar į visai nepurentą ražieną. Dėl prieš sėją padarytų klaidų augalai sudygsta nevienodai, tenka naudoti daugiau augalų apsaugos priemonių, taip pat sumažėja derlius.

Svarbu ir sėjamosios ratų plotis. Kuo ratai siauresni, tuo gilesnės jų vėžės, ypač artoje dirvoje. Todėl pasikeičia ir noragėlių eigos gylis. Besikeičiant dirvos sąlygoms, pavyzdžiui iš kietos į purentą, padidėja sėjos gylis, o priešingu atveju, sėjos gylis sumažėja. Be to, padidėjus ratų vėžių gyliui, padidėja sėjos aparatus sukančių ratų praslydimas, dėl ko sumažėja išsėjamų sėklų kiekis. Sėjos kokybei turi įtakos ir važiavimo greitis. Jei dirva nepakankamai lygi ir jei sėjama didesniu kaip 6–8 km/val. greičiu, sėjos noragėliai gali nespėti kopijuoti dirvos nelygumų. Dėl to sėklos gali būti išberiamos net dirvos paviršiuje.

Ir pneumatinių, ir mechaninių sėjamųjų sėjos kokybė praktiškai nesiskiria. Pneumatinių sėjamųjų privalumai išryškėja, kai sėjamosios yra didesnio kaip 5–6 m darbinio pločio, nes mechaninių sėjamųjų plotis dažniausiai neviršija 4 m. Tokios sėjamosios yra didesnio našumo, paprasčiau valdomos iš kabinos valdymo bloku. Be to, pneumatinės sėjamosios turi centrinį sėklų bunkerį, kurį patogu užpildyti teleskopiniais ar kitokiais krautuvais. Sėjamųjų rėmas transportuojant yra hid­rauliniu būdu sudedamas, todėl patogu pervežti į kitą lauką.

Sėjos kokybė

Būtų idealu, jei sėkla gulėtų ant sutankintos dirvos ir būtų užberiama smulkiomis dirvos dalelėmis, o dirvos paviršiuje – stambesniais grumsteliais. Sutankinta dirva po sėkla aprūpina ją drėgme, smulki dirva šalia sėklos apsaugo nuo išdžiūvimo, o stambesni grumsteliai dirvos paviršiuje – nuo uždumblėjimo. Šalia sėklų neturi būti pernelyg daug stambokų dirvos grumstelių ir augalų liekanų, kas dažnai pasitaiko sėjant neartose, šiaudais padengtose dirvose. Dėl to sudygsta mažiau sėklų. Be to, dirvos paviršiuje esantys šiaudai sugeria drėgmę ir trukdo sudygti derliaus nuėmimo metu išbirusioms javų ir piktžolių sėkloms. Apie 1 kg/m2 šiaudų (10 t/ha) gali sugerti 5 mm lietaus vandens, kuris per kelias dienas išgaruoja. Kad šiaudai kuo mažiau blogintų sėjos kokybę, nuimant derlių juos būtina kuo smulkiau susmulkinti ir tolygiai paskleisti lauke.

Sėjos kokybė ypač priklauso nuo sėjos noragėlių tipo. Idealių noragėlių visais atžvilgiais nėra. Kiekvieno tipo noragėliai turi ir privalumų, ir trūkumų, todėl svarbu pasirinkti sėjamąją su tokiais noragėliais, kurių trūkumai konkrečiomis sąlygomis mažiau reikšmingi.

Mažiausiai reiklūs dirvai yra dviejų diskų noragėliai. Jie gali sėti ir prasčiau paruoštose, akmenuotose, ir šiaudais bei augalų liekanomis užterštose dirvose. Tačiau jų sėjos kokybė taip pat prasčiausia.

Kompanija „Tume“ patobulino dviejų diskų noragėlį ir pavadino Tume Twin. Diskai yra dantyti, skirtingo skersmens ir išgaubti išorėn, todėl lengviau rieda ir įsminga, prapjaudami greta dvi skirtingo gylio vagutes. Į gilesnę vagutę pilamos trąšos, o į seklesniąją sėjamos sėklos. Eilutinių sėjamųjų vieno disko noragėlių, palyginti su dviejų diskų, sėjos kokybė geresnė. Pleištinių noragėlių sėjos kokybė geriausia, tačiau dirva sėjai turi būti paruošta nepriekaištingai: neturi būti augalų liekanų, ypač varpučio šaknų ir šiaudų, dirva sėjos gyliu kokybiškai supurenta. Jeigu to negalima padaryti, geriau naudoti sėjamąsias su diskiniais noragėliais, nes pleištiniai kimšis, bers sėklą dirvos paviršiuje. Šie noragėliai dažniau naudojami lengvesnėse, puresnėse dirvose.

Purenantieji noragėliai yra įvairaus pločio. Platūs, vadinamieji strėliniai, sėja juostomis. Taip geriau panaudojamas lauko plotas, tarpueiliuose auga mažiau piktžolių, padidėja derlius. Tačiau ir šie noragėliai jautrūs augalų liekanoms. Jiems ypač trukdo likę dirvos paviršiuje nepakankamai susmulkinti šiaudai. Norint naudoti šiuos noragėlius, dirvą reikia paruošti kokybiškai. Jeigu sėjama į mulčią, ankstesnio derliaus šiaudai turi būti kokybiškai susmulkinti arba nugrėbti.

Strėliniais noragėliais siaurajuostė sėja vadinama tokia, kai sėjamos juostos plotis yra apie 8–12 cm, o plačiajuostė – 12–20 cm. Sėjamosios, sėjančios į frezos sukeliamą dirvos srautą ar po juo, dar nepaplitusios ir jų panaudojimo perspektyvos nėra aiškios.

Kompanija „Agrisem“ gamina sėjamąsias Disc-O-Sem, sėjančias juostomis į prapjautą vagutę ir sėklas užberiančios dirvos srautu. Ji turi dvi eiles ne tik važiavimo krypties, bet ir vertikalės atžvilgiu pasuktų karpytų diskų. Sėklos beriamos į pirmosios eilės diskų prapjautas vagutes ir užberiamos antrosios eilės diskais metama dirva. Teigiama, kad tokia sėjamoji gali dirbti dideliu (8–20 km/val.) greičiu. Be to, agregatas yra daugiafunkcinis, gali dirbti kaip skutiklis. Panašiai sėja ir įmonės „Väderstad“ gaminama sėjamoji Carrier Drill. Sėklos beriamos į diskiniu noragėliu prapjautą vagutę, po to privoluojamos ir užžeriamos strypiniu užžertuvu.

Reikia nepamiršti, kad kiekvienos sėjos tikslas – kokybė ir patikimumas. Kompromisas tarp darbo patikimumo ir sėjos kokybės pasiekiamas, sėjant visais eilutinės ir juostinės sėjos būdais, kuomet sėkla į dirvą terpiama sėjos noragėliais.

Sėja ražieninėmis sėjamosiomis – pavasarį

Mūsų šalyje dirba gana daug ražieninių sėjamųjų. Nors ražieninės sėjamosios yra universalios, tinkamos naudoti ir artose bei kultivuotose, ir minimaliai beverstuviu būdu purentose arba visiškai nepurentose dirvose, tačiau jos turi savo ypatumų ir ne visur vienodai tinka. Pagrindinė jų paskirtis – sėti į minimaliai ar visiškai neįdirbtą ražieną. Žinoma, jomis galima sėti įprastai įdirbtoje ar mulčiuotoje dirvoje ir pavasarį. Šiuo atveju, sėjant priemolio dirvose, tinkamesnės yra skandinaviško tipo sėjamosios, turinčios daugiaračius guminių padangų volus, kurie kartu yra ir važiuoklės. Kadangi ražieninės sėjamosios yra daug sunkesnės už įprastas, tai svoriui pasiskirsčius visame sėjamosios plotyje, sumažinamas dirvos suslėgimas. Tai pavasarį ypač aktualu, nes dažnai sėjama į palyginti drėgną dirvą, kuri yra jautri suslėgimui.

Sėjant mulčiuotoje dirvoje, sėklų kontaktas su dirva yra patenkinamas, kai purenant dirvą 1 t/ha šiaudų įterpiama 1,5–2,0 cm dirvos sluoksnyje. Jeigu šiaudų kiekis didelis, tarkime 8 t/ha, tuomet juos reikėtų įterpti 12–16 cm gylyje. Tam reikėtų gana didelių energijos sąnaudų ir giliai supurenti dirvą. Alternatyva galėtų būti dirvos purenimas ir šiaudų įterpimas sėjos gylyje. Tuomet reikėtų sėti sėjamosiomis su purenamaisiais noragėliais (kaltiniais, strėliniais) taip, kad būtų sėjama po supurentu šiaudingu sluoksniu. Šiuo atveju daigams teks prasiskverbti pro šiaudingą dirvos sluoksnį, tačiau sėklos turės pakankamai gerą kontaktą su dirva ir bus geriau aprūpinamos drėgme. Neturint ražieninių sėjamųjų su purenamaisiais noragėliais, reikėtų rinktis mašinas su karpytais diskiniais noragėliais. Tokie noragėliai geriau prapjauna šiaudus ir mažiau jų įspaudžia į sėjos vagutę. Be to, esant galimybei, reikėtų sėti kietesnėje dirvoje. Tokioje dirvoje diskiniai noragėliai daugiau prapjauna šiaudų ir mažiau jų įterpia į sėjos vagutę.

Pasėjus svarbu tinkamai privoluoti sėjos vagutę. Tai priklauso nuo dirvos būk­lės. Galioja bendra taisyklė – kuo dirva sunkesnė ir kietesnė, tuo stipriau turi būti privoluojama. Ražieninių sėjamųjų, turinčių guminių padangų volus per visą sėjamosios plotį, per stipraus privolavimo pavojus minimalus. Šiomis sėjamosiomis pasėjus kietesnėje sausoje dirvoje, pasėlį tenka papildomai privoluoti. Sėjamųjų, turinčių vagučių privolavimo volelius, spaudimo jėga yra reguliuojama, todėl sėjant į drėgną, sunkesnės mechaninės sudėties dirvą, reikėtų spaudimo jėgą sumažinti, kad dirva sėjos vagutėje nebūtų per daug sutankinama. Esant galimybei rinktis, drėgnesnei dirvai tinkamesni platesni, sausesnei ir kietesnei – siauresni vagučių voleliai.

Ražieninės sėjamosios yra sunkios ir turi talpius bunkerius sėkloms, o dažnai ir trąšoms. Drėgnų dirvų suspaudimą sėjamųjų važiuoklėmis galima sumažinti nevisiškai užpildžius bunkerius.

Dviejų diskų noragėlis, ypač kietose dirvose, daugiau suspaudžia vagutės šonus negu vieno disko, todėl dabar dauguma ražieninių sėjamųjų yra komplektuojamos su vieno disko noragėliais. Sėjamosios su diskiniais noragėliais tinkamesnės sunkesnėse, akmenuotose, o su purenančiaisiais noragėliais – lengvesnėse, puresnėse dirvose. Palankiomis sąlygomis galima sėti net ir visiškai neįdirbtose dirvose.

Populiarėja kombinuotos sėjamosios su įvairiomis priešsėjinio dirvos purenimo darbinėmis dalimis. Tokių sėjamųjų privalumas yra tas, kad vienu metu atliekamas priešsėjinis dirvos purenimas ir pasėjama. Tai svarbu, kai dirvoje trūksta drėgmės, dažniausiai rudenį. Pavasarį sunkesnėse dirvose dažniausiai yra per drėgna, todėl prieš sėją dirvą supurenus atskiru padargu, ji greičiau pradžiūva ir sėjos metu per daug nesuslegiama.

***

Sėjamųjų pasirinkimo nuostatos

  • Sėjamoji turi sėti norimas sėklų rūšis reikiamu kiekiu
  • Paruošta sėjai dirva turi atitikti sėjamosios galimybes
  • Pirmenybę turi sėjamosios, su sėklomis kartu beriančios ir trąšas
  • Pneumatinės sėjamosios pranašesnės už mechanines dideliuose plotuose (patogiau užpildyti sėkla ir trąšomis, be to, jos didesnio našumo)
  • Kombinuoti priešsėjinio dirvos dirbimo ir sėjos agregatai dažnai, ypač esant drėgmės trūkumui, pagerina sėjos kokybę, tačiau jie gana sudėtingi ir brangūs