23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/04
Belaiptės transmisijos išradėjai žada stulbinančių naujovių
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ „Mano ūkis“, Vokietija
  • Mano ūkis

Daugiau kaip dešimtmetį technikos rinką sudrebinusi Vokietijos kompanijos „Fendt“ inžinierių sukurta belaiptė Vario transmisija įpareigojo įmonę ir toliau traktorių konstrukcijoje diegti išskirtines naujoves. Kokios jos ir kada bus pristatytos vartotojams, kompanijos atstovai neatskleidžia, bet tikina, kad būsimi pokyčiai prilygs belaiptės transmisijos sukeltai revoliucijai traktorių gamyboje.

Pirmasis Fendt traktorius su belaipte transmisija buvo pagamintas 1995 m., tik po penkerių metų tokias mašinas pristatė kiti technikos gamintojai. Pirmą kartą vokiečių išradimas pademonstruotas 1995 m. rudenį vykusioje parodoje „Agritechnica“ – traktoriaus Fendt 926 Vario su belaipte transmisija debiutas sulaukė stulbinančios sėkmės. Šiemet Prancūzijoje vykusioje SIMA parodoje parduotas 50 000-tasis Fendt traktorius su Vario transmisija. Pasak kompanijos „Fendt“ Rytų Europos pardavimų direktoriaus Konrado Šaberio (Konrad Schaber), belaiptė transmisija, kurios projektas kone dešimtmetį gulėjo stalčiuose, kol buvo įdiegtas masinėje gamyboje, – reikšmingas pasiekimas ne tik „Fendt“, bet ir kitų kompanijų technikos gamybos istorijoje. Kad Vario transmisija išskirtinės kokybės, įrodo ir šios sistemos ilgaamžiškumo faktai. „Tiesioginės eksploatacijos trukmės tyrimų nėra atlikta, tačiau pavyzdžių, kad traktoriai su belaipte transmisija jau yra išdirbę net 20 tūkst. valandų, netrūksta“, – teigė K. Šaberis.

Rekordinę 860 mln. EUR (beveik 3 mlrd. Lt) apyvartą pasiekusi Vokietijos įmonė „Fendt“ – viena iš pelningiausiai dirbančių JAV koncernui AGCO priklausančių kompanijų. „Priklausomybė stambiam koncernui turi ir privalumų, ir trūkumų. Vienas iš esminių privalumų – išsiplėtusi produkcijos realizavimo rinka. Gerai tai, kad „Fendt“ išsaugojo savo logistikos ir rinkodaros sistemą“, – kalbėjo K. Šaberis. Koncernas AGCO „Fendt“ įsigijo 1997 m. Naudodamasi AGCO prekybos tinklu, Vokietijos kompanija savo produkciją gali realizuoti per 3 900 prekybos atstovų 140 pasaulio valstybių.

Pasak K. Šaberio, didėjanti apyvarta leidžia daugiau investuoti ir į tyrimus, ir į dviejų gamyklų įrangos atnaujinimą. Jis prasitarė, kad ateityje ūkininkai sulauks belaiptei transmisijai prilygsiančių Fendt traktorių naujovių, tačiau paslapties, kas keisis technikos konstrukcijoje, K. Šaberis neatskleidė. Rytų Europos pardavimų direktoriaus teigimu, šiųmetėje „Agritechnica“ parodoje ūkininkai naujų mašinų dar neišvys. „Pernai rudenį Viurcburge vykusiame kompanijos technikos tarptautiniame pristatyme buvo pademonstruota per 20 patobulintų ir naujų Fendt traktorių modelių, todėl specialiai parodai staigmenų nerengėme“, – apie artėjantį didžiausią žemės ūkio technikos šou kalbėjo K. Šaberis.

Didėja ne tik kompanijos „Fendt“ apyvarta, bet ir parduodamų traktorių skaičius. Pernai parduota 12 400 Fendt traktorių (palyginti su 2005 m. 1 000 daugiau). Šiemet planuojama parduoti 13 tūkst. mašinų. Daugiausia Fendt traktorių (35 proc.) realizuojama Vokietijoje, apie 20 proc. jų eksportuojama į Prancūziją. Nemažai vilčių dedama į beribę Rusijos rinką. „Pernai Maskvoje įkūrėme bendro kapitalo prekybos bendrovę, kurios didžioji dalis akcijų priklauso kompanijai „Fendt“. Šiemet planuojame NVS šalių žemdirbiams parduoti apie 150 traktorių. Jau užsakyta 80 Fendt kombainų“, – apie planus pasakojo K. Šaberis. Beje, rusai renkasi galingiausias ir brangiausias iš gaminamų Fendt mašinas.

Fendt traktoriai surenkami Marktoberdorfe (Marktoberdorf), iš kurio 1930 m. išriedėjo pirmasis 6 AG plieninis žirgas, tuomet vadintas Dieselross (nuo angliškų žodžių junginio Diesel Horse – dyzelinis arklys). Jį kartu su tėvu sukonstravo Hermanas Fendtas (Hermann Fendt). Beje, Fendtų šeimos verslo pradžia siejama ne su žemės ūkio mašinomis. Dar XVII amžiaus pradžioje (1635 m.) Silvestras Fendtas (Sylvester Fendt) įkūrė bažnytinių laikrodžių dirbtuvę. Laikrodžių verslas klestėjo per kelias Fendtų kartas, kol 1898 m. įmonei pradėjo vadovauti Johanas-Džordžas Fendtas (Johann-Georg Fendt), nusprendęs specializuotis žemės ūkio mašinų gamyboje.

Kas septynios minutės – naujas traktorius

Marktoberdorfe įkurta Fendt traktorių gamykla – vieta, kur gimė belaiptės transmisijos idėja, vieta, kur tūkstančiai į vieną konstrukciją surinktų detalių virsta elektronine įranga ir kompiuterinėmis programomis ginkluota mašina. Apie 30 ha ploto užimančioje teritorijoje įrengtuose cechuose metalas pjaustomas, virinamas, grūdinamas, dažomas ir apdorojamas, naudojant pažangias technologijas. Čia konstruojamos ir belaiptės transmisijos. Per metus pagaminama apie 5 tūkst. belaipčių transmisijų, kurios tiekiamos ir kitiems technikos gamintojams. Beje, didžioji dalis traktoriaus detalių ir įrangos gaminama Marktoberdorfe, tik kabinos surenkamos 100 km nuo traktorių cent­ro nutolusioje Baumenhaimo (Bäumenheim) gamykloje. Kompanijos darbuotojai didžiuojasi naujausiais, specialiai kompanijos „Fendt“ užsakymu pagamintais robotais, tačiau rankų darbo kokybė čia tebevertinama, todėl kai kurios technologinės operacijos, kurias galėtų atlikti mašina, patikėtos žmogui. Iš viso kompanijos „Fendt“ gamyklose dirba 2 900 darbuotojų, iš jų apie 200 specialistų užsiima tik naujų technologijų, sistemų, konstrukcijų paieška ir kūryba.
Kad dirbti nebūtų įkyru ir nuobodu, darbuotojai kas savaitę keičia savo darbo vietą. Išskirtinės kokybės traktoriai gaminami išskirtinėmis sąlygomis: detalių gamybos ir apdorojimo metu naudojama biologinės kilmės aušinimo ir tepimo emulsija. Gamtos neteršianti technologija neliko nepastebėta: 2000 m. kompanijai „Fendt“ įteiktas ISO 14001 reikalavimus atitinkantis aplinkosaugos sertifikatas. Penkeriais metais anksčiau (1995 m.) Vokietijos įmonė gavo ISO 9001 kokybės vadybos sistemos standartų atitikties sertifikatą.

Kaip ir dauguma technikos, Fendt traktoriai surenkami tik pagal užsakymus. Per dieną nuo konvejerio nurieda 65 traktoriai, t. y. kas 7 minutes – nauja unikali mašina, atitinkanti konkretaus ūkininko poreikius. Testuojamos ne tik atskiros detalės, įranga ir kompiuterinės programos, bet ir jau surinktas traktorius. Kiekvieno traktoriaus patikros rezultatai užfiksuojami protokole. Nekokybiškai mašinai užkirstas kelias išvažiuoti iš gamybos cecho.

Skirtingi modeliai – kiekvienam pagal poreikius

Marktoberdorfe gaminami traktoriai nuo 60 iki 360 AG. Mažiausio galingumo 200 serijos (nuo 60 iki 90 AG) traktoriai skirti dirbti vynuogynuose, daržininkystės ir sodininkystės ūkiuose, todėl gali būti 3 skirtingų pločių. Šių traktorių kabina pažeminta, kad jie galėtų įvažiuoti į pastatus, o kai kurie modeliai ypač siauri, pritaikyti dirbti labai siauruose tarpueiliuose. Ypač didelio sodininkų pripažinimo sulaukė kompaktiškas 200 S serijos traktorius. Prieš trejus metus jis pelnė apie techniką rašančių žurnalistų nominaciją „2004 metų traktorius“, toks pat titulas atiteko ir 200 V serijos traktoriui.

Nuo 1983 m. gaminami 300 serijos traktoriai šiandien gerokai patobulinti: 300 Ci su mechanine transmisija gali būti 92 ir 98 AG, o Fendt 300 Vario modeliuose montuojama belaiptė transmisija. Pastarųjų galia, priklausomai nuo modelio, siekia 80–110 AG. Iš šios serijos traktorių Vokietijoje daugiausia nuperkama 80 AG Fendt 309 Vario modelio mašinų.

Nedideliems mišriems ūkiams skirti Fendt 400 Vario serijos nuo 115 iki 155 AG traktoriai su belaipte transmisija. Šios serijos mašinose pagal užsakymą gali būti montuojama automatinio valdymo sistema TMS.

Iš visų Marktoberdorfe gaminamų traktorių su belaipte transmisija daugiausia parduota 700 serijos modelių. Galingiausias (180 AG) iš pastarosios serijos traktorių – Fendt 718 Vario, mažiausios galios (130 AG) – Fendt 712 Vario. Ūkininkui pageidaujant, šios klasės traktoriuose gali būti įrengta TMS, Variotronic, Auto-Guide valdymo ir vairavimo sistemos.

Iš 800 serijos gaminami tik du modeliai: 185 AG Fendt 818 Vario ir 205 AG Fendt 820 Vario. Legendinis 900 serijos traktorius Fendt 926 Vario su belaipte transmisija pristatytas 1995 m. Šešis modelius apimančioje 900 serijoje nugalėtojo laurus skina greičiausias (60 km/val.) ir galingiausias serijinis traktorius Fendt 936 Vario: šiemet jam atiteko metų traktoriaus titulas, o prieš dvejus metus jis įvertintas parodos „Agritechnica“ aukso medaliu. Maksimali 6 cl 7,2 l darbinio tūrio variklio galia 360 AG. Nors traktorius galingas, tačiau dėl įdiegtų naujovių degalų sąnaudos siekia tik 198 g/kWh. Visuose 800 ir 900 serijų Fendt traktoriuose automatinio valdymo sistema TMS yra standartinė įranga. Be to, visų serijų traktoriai pritaikyti važiuoti biodyzelinu.

Gamyklos durys atviros technikos pirkėjams

Įsitikinti, kad traktoriai gaminami pagal griežtus kokybės reikalavimus, ir išbandyti naujus modelius gamyklos teritorijoje įrengtoje trasoje į Marktoberdorfą kasmet atvyksta per 17 tūkst. ūkininkų. Trumpa ekskursija po gamyklą, prasidedanti muziejaus eksponatų apžiūra, neprailgsta. Beje, fotografuoti technologinius procesus griežtai draudžiama. Fotonuotraukose negalima įamžinti net įmonės teritorijoje stovinčių traktorių. Tokiais draudimais siekiama neatskleisti technikos gamybos technologijos ypatumų.

Marktoberdorfe apsilankė ir Lietuvos ūkininkų grupė. Dauguma žemdirbių nekantraudami laukė akimirkos, kai galės sėsti už Fendt traktoriaus vairo. Ilgiausia eilė nusidriekė prie Fendt 933 Vario modelio, kuris gali pasiekti 60 km/val. greitį. Traktorių iš galingiausios serijos išsirinko ir Marijampolės r. ūkininkas Aidas Kairaitis. Mišraus ūkio savininkas tikisi Fendt 933 Vario gauti dar prieš prasidedant pavasario darbams. „Dirbame 800 ha žemės, auginame 700 galvijų, todėl ūkiui reikia galingo traktoriaus. Nauja mašina daugiausia bus naudojama žemės darbams“, – sakė ūkininkas. Kad pasirinko geriausią traktorių, A. Kairaitis neabejoja. Pasak jo, dilemos, kokios kompanijos keturratę techniką pirkti, neteko spręsti. „Iš kitų žemdirbių atsiliepimų žinau, kad vokiškam traktoriui lygių nėra, todėl ir dvejonių, ką pirkti, nebuvo“, – apie apsisprendimo motyvus kalbėjo marijampolietis, naujam traktoriui įsigyti sudaręs išperkamosios nuomos sutartį. Jei pavyks gauti struktūrinių fondų paramą, A. Kairaitis pirks dar vieną Fendt traktorių.

Utenos r. ūkininkas Arūnas Kudrevičius, dirbantis per 170 ha ir auginantis 180 galvijų, nusižiūrėjo Fendt 718 Vario modelį. Ūkininko teigimu, jį ypač imponuoja belaiptė Vario transmisija, o be to, šios serijos modeliai tinkamiausi gyvulininkystės ūkiams. „Belaiptės transmisijos privalumai, lyginant su mechanine pavarų dėže, ypač išryškėja, kai dirbama su prie traktoriaus prikabintais agregatais“, – teigė A. Kudrevičius. Pasak jo, Fendt traktorius – verta dėmesio mašina ne tik dėl joje įdiegtų pažangių sistemų. „Vokiškos technikos kokybe nereikėtų abejoti. Mūsų ūkyje jau treji metai dirbama prieš 20 metų pagamintu Fendt 311. Aišku, gedimų pasitaiko, bet jų ne tiek daug 20 metų senumo mašinai“, – vokiškus traktorius gyrė A. Kudrevičius.
Sustikime su Lietuvos ūkininkais dalyvavęs kompanijos „Fendt“ Rytų Europos pardavimų direktorius K. Šaberis neneigė, kad Fendt traktoriai savo kaina lenkia kitų kompanijų techniką. „Tačiau jei įvertintumėte Fendt ir kitų traktorių eksploatavimo, remonto ir kitas išlaidas, degalų sąnaudas, suprastumėte, kad įsigijote pigiausią traktorių. Mūsų technika pelnė ūkininkų pripažinimą dėl išskirtinės kokybės, kuri, žinoma, turi savo kainą“, – pabrėžė K. Šaberis.

Įmonei „Fendt“ Lie­tuvoje atstovauja UAB „Ivabaltė“. Pasak bendrovės vadybininko Sigito Šakio, dažniausiai šalies žemdirbiai ­renkasi 700 serijos Fendt trak­­torius, tačiau per­nai populiarumo viršūnėje, nepaisant di­de­lės kainos, buvo 800 serijos traktoriai, nedaug atsiliko 900 serijos modeliai. „Pernai pardavėme 46 traktorius, šiemet planuojame parduoti per 60 mašinų. Į ūkį traktorius pristatomas praėjus 2 mėnesiams nuo užsakymo pateikimo“, – apie technikos įsigijimo sąlygas kalbėjo S. Šakys. „Ivabaltė“ prekiauja ir Fendt kombainais bei kompanijų „Challenger“, „Rabe“, „Rauch“, „Dammann“, „Welger“, „Bergmann“, „Lely“, „Trioliet“ ir kitų firmų technika.