23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/03
Nemalonų skystojo mėšlo kvapą galima sumažinti
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Skystojo mėšlo laikymas ir naudojimas sukelia daug problemų. Pirmiausia išsiskiria lakiosios medžiagos (amoniakas, metano ir sieros vandenilio dujos), kurios teršia aplinką, kenkia žmonių ir gyvulių sveikatai.

Pagal aplinkosaugos reikalavimus bet kokio mėšlo negalima išvežti ir paskleisti žiemos metu, t. y. nuo gruodžio 1 iki balandžio 1 dienos, ypač kai dirva yra įšalusi arba padengta sniego sluoksniu. Todėl skystojo mėšlo rezervuarai turi būti tokios talpos, kad juose būtų galima sukaupti ne mažiau kaip 8 mėnesių kiaulių ir paukščių mėšlą ir ne mažiau kaip 6 mėnesių galvijų, arklių, avių ir kitų gyvulių mėšlą.

Kai kuriose šalyse reikalaujama skystojo mėšlo rezervuarus uždengti. Pavyzdžiui, pagal Vokietijoje galiojančius oro apsaugos reikalavimus skystojo mėšlo rezervuarai turi būti uždengti taip, kad 80 proc. sumažėtų blogas kvapas ir nuodingų dujų emisija į atmosferą, palyginti su tuo kenksmingų medžiagų kiekiu, kuris išsiskiria iš neuždengtų mėšlo kaupyklų. Kadangi galvijų skystasis mėšlas turi savybę pats sudaryti paviršiuje tirštesnės masės dangą, kuri iš dalies sustabdo blogo kvapo sklidimą, šių rezervuarų papildomai dengti nereikalaujama. Jeigu į tą pačią kaupyklą patenka kiaulių ir galvijų mėšlo mišinys, tai pat nebūtina dengti, jeigu mišinyje yra daugiau kaip 30 proc. galvijų mėšlo. Tačiau ši galvijų mėšlo dalis turi būti išlaikoma ir nesumažėti ištisus metus.

Kiaulių skystojo mėšlo rezervuarus galima uždengti įvairiomis priemonėmis: vadinamosiomis kietomis dangomis, įvairiomis plastiko plėvelėmis ir Hexa-Cover medžiagomis. Kai kuriose Vokietijos žemėse atlikti tyrimai rodo, kad gana efektyviai blogą kvapą sumažina smulkintų šiaudų danga. Smulkinti šiaudai užpučiami ant skystojo mėšlo paviršiaus 12 kg/m² norma. Vėliau danga vis papildoma nauja šiaudų porcija, kad kvapo sklidimas būtų mažinamas ilgą laiką. Tokios dangos savikaina sudaro 1,50 EUR/m² (5,20 Lt/m²), tai 2 kartus pigiau negu naudojant Hexa-Cover medžiagas ir 4 kartus pigiau – negu kietas dangas. Tačiau šiaudų danga iki šiol nėra įteisinta Vokietijos žemės ūkio ministerijos.

Lietuvoje kol kas nereikalaujama, kad skystojo mėšlo rezervuarai būtų uždengti. Tiesa, naujai statomiems skystojo mėšlo rezervuarams toks reikalavimas jau galioja ir mūsų šalyje. Tačiau, siekiant apsaugoti mūsų aplinką ir netoli ūkių gyvenančius bei pačioje kiaulininkystės įmonėje dirbančius žmones nuo neigiamo poveikio, vertėtų pabandyti panaudoti šiaudų dangas arba Hexa-Cover medžiagas.

Hexa-Cover danga

Tai lengva, iš polipropileno, mėšlo paviršiuje plaukiojanti danga. Atskiri jos elementai sudaryti iš šešiakampių plokštelių, iš abiejų pusių turinčių žvaigždės formos pertvarėles. Kiekvienos plokštelės skersmuo 228 mm, storis 80 mm. Vienam kvadratiniam metrui ploto uždengti reikia 30 tokių plokštelių.

Remiantis tyrimų, kuriuos atliko Vokietijos žemės ūkio bendrija, duomenimis, priklausomai nuo rezervuaro formos, Hexa-Cover danga galima uždengti daugiau kaip 98 proc. skystojo mėšlo paviršiaus kaupyklos. Svarbiausia, kad Hexza-Cover danga nemalonų mėšlo kvapą ir amoniako emisiją sumažina 95 proc.

Šią dangą naudoti yra paprasta. Iš maišų iškrautos plokštelės mėšlo paviršiuje tolygiai pasiskirsto savaime. Dėl specialios plokštelių formos jos tampriai viena prie kitos priglunda ir sudaro ištisą be tarpų dangą, kuri nepraleidžia ne tik blogo kvapo ar amoniako, bet ir vandens garų. Tokią dangą galima naudoti mažiausiai 25 metus. Ji nesulūžta ir nesutrupa tekant mėšlui į rezervuarą arba jį iškraunant bet kokiomis priemonėmis, netrukdo dirbti mėšlo maišytuvui. Ištuštinus rezervuarą Hexa-Cover danga nusėda ant dugno, o jį pildant plokštelės vėl kyla į viršų ir iš karto padengia visą paviršių

Hexa-Cover dangos, ypač paplitusios Danijos kiaulininkystės kompleksuose, taip pat jau naudojamos Vokietijoje. Kai kuriose šalyse Hexa-Cover plokštelės naudojamos miestų nuotekų vandens valymo įrengimuose. Apytikrė kaina yra apie 10 Lt/m².