23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/03
Naujos veislės Nacionaliniame augalų veislių sąraše
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Valstybinė augalų veislių vertinimo komisija į Nacionalinį augalų veislių 2007 m. sąrašą įrašė 83 naujas augalų veisles. Selekcininkų prašymu, iš minėto sąrašo išbrauktos 77 veislės.

Nacionalinis augalų veislių 2007 m. sąrašas papildytas keturiomis naujomis žieminių kviečių veislėmis. Augintojus turėtų sudominti naujos Dorota, Ellvis, Torrild ir Mulan žieminių kviečių veislės, sukurtos Vokietijos ir Prancūzijos selekcininkų. Šių veislių žieminiai kviečiai pasižymi ne tik geru, stabiliu derlingumu, bet ir yra gana atsparūs išgulimui. Jų stiebai yra palyginti trumpi (84–89 cm) ir gana tvirti. Tai ypač aktualu mūsų krašto klimato sąlygoms, kuomet dažnai vasarą, praėjus stiprioms liūtims, nemaža dalis javų suguldoma ir dėl to patiriama derliaus nuostolių.

Ellvis, Torrild ir Mulan veislės žieminiai kviečiai taip pat gana atsparūs žiemos šalčiams. Kauno, Plungės ir Utenos augalų veislių tyrimo stotyse šių veislių kviečiai gerai peržiemojo ir itin nepalankią 2005–2006 m. žiemą. Atsparumu šalčiams pasižymi ir Lietuvos žemdirbystės institute sukurtų Ada, Alma DS, Milda DS, Tauras DS ir Širvinta 1 veislių žieminiai kviečiai.

Dvi naujos žieminių kvietrugių veislės – Cultivo (Švedija) ir Tritikon (Vokietija) – derlingumu ir jų grūduose sukaupiamo krak­molo kiekiu pastebimai lenkia standartinę Lamberto (Lenkija) veislę. Bandymuose iš Cultivo buvo gautas 9,09 t/ha, o iš Tritikon – 9,78 t/ha grūdų derlius. Šių veislių kvietrugių grūdai dėl didelio krakmolingumo ypač tinkami etanoliui gaminti.

Nacionalinį augalų veislių sąrašą papildė ir penkios naujos salyklinių miežių veislės. Salyklo gamybai ypač tinkami Beatrix (Vokietija), Blanik (Olandija), Gustav (Švedija) ir Imidis (Danija) veislių miežių grūdai. Jie stambūs, pasižymi mažu baltymingumu ir dideliu grūduose sukaupiamo krakmolo kiekiu.

Naujos rapsų ir cukrinių runkelių veislės

Septynios naujos vasarinių rapsų veislės ne tik derlingos (per 4,0 t/ha sėklų derlius), bet ir aliejingos – daugiau kaip 43 proc. riebalų sėklose. Tokiomis savybėmis, atliekant tyrimus, išsiskyrė Malaga (Švedija), Next 160 (JAV), Perfect ir Prima (Vokietija) vasarinių rapsų veislės.

Minėtą veislių sąrašą papildys net 12 naujų, derlingų cukrinių runkelių hibridinių veislių, išsiskiriančių dideliu šakniavaisiuose sukaupiamo cukraus kiekiu. Atlikus laboratorinius tyrimus Kauno ir Pasvalio augalų veislių tyrimo stotyse įrengtuose cukrinių runkelių veislių bandymuose, 2005–2006 m. išaugintuose Bjarne, Jaquetta, Leonarda ir Xanthus veislių šakniavaisiuose buvo nustatyta net 19,2–20,8 proc. cukraus. Pavojingai ligai rizomanijai atsparios šešios naujos cukrinių runkelių veislės – Avia, Ernestina, Klarina, Modus, Rasta ir Winston.

Naujienos bulvių ir daržovių augintojams

Į sąrašą įrašytos Vokietijos selekcininkų sukurtos septynios naujos bulvių veislės – labai ankstyvos Arosa ir Velox, ankstyvosios – Princess, vidutinio ankstyvumo – Alegria, Satina, Secura ir Solara. Visos jos ne tik derlingos ir atsparios ligoms, bet ir skanios, gerai suverda. Daugelis mūsų bulvių augintojų gerai vertina ir noriai augina Lietuvos žemdirbystės instituto Vokės filiale sukurtų Goda, VB Rasa ir VB Aista veislių bulves.

Daržovių veislių asortimentą papildys naujos paprastųjų agurkų, raudonųjų burokėlių, ropių, laiškinių ir tuščialaiškių česnakų veislės. Iš 11 naujų daržovių veislių trys yra sukurtos Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute – tai paprastųjų agurkų Artai ir Gintai bei laiškinių česnakų Aliai veislės.

Gyvulių augintojams – naujos kukurūzų ir žolių veislės

Penkių naujų sąrašą papildžiusių hibridinių veislių kukurūzai užaugina ne tik gerą žaliosios masės derlių, bet ir sukaupia daug (apie 35 proc.) sausųjų medžiagų. Naujų ankstyvųjų hibridinių veislių Amatus, Klifton ir Salgado kukurūzai palankiais metais spėja subrandinti ir grūdus.

Valstybinė augalų veislių vertinimo komisija pritarė Lietuvos žemdirbystės institute sukurtų naujų daugiamečių žolių veislių – pašarinių motiejukų Dainiai, paprastųjų šunažolių Anksta, daugiamečių svidrių Elena ir Verseka bei tikrųjų eraičinų veislės Sigita – įrašymui į Nacionalinį augalų veislių 2007 m. sąrašą. Taip pat pritarta ir 13 naujų kitų daugiamečių bei vienamečių žolių veislių, sukurtų Danijoje, Latvijoje, Švedijoje ir Vokietijoje, įrašymui į mūsų nacionalinį veislių sąrašą.

Pernai Nacionaliniame augalų veislių sąraše buvo 779 veislės, iš jų 198 sukurtos Lietuvos selekcininkų. Dauguma jų sukurtos Lietuvos žemdirbystės institute (96 veislės) ir Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute (87 veislės). Pastaraisiais metais augalų veislių tyrimo stotyse buvo atliekami 46 augalų rūšių daugiau kaip 450 augalų veislių tyrimai.