23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/03
Daržininkystės ūkių mašinos
  • Dr. Jonas LIAUKONIS, LŽŪU Žemės ūkio inžinerijos institutas
  • Mano ūkis

Daugelį metų šalyje buvo auginama apie 20 tūkstančių hektarų lauko daržovių, tačiau pernai jų plotai sumažėjo iki 15,5 tūkst. ha.

Daugiausia auginama kopūstų, morkų, burokėlių. Jų plotai sudaro po 4 000–6 500 ha. Svogūnų sėjama apie 2 000 ha. Agurkų ir pomidorų auginama mažiau: po 400–800 ha. Lauko daržoves augina beveik visi žemdirbiai – 88 proc. Vyrauja smulkūs augintojai, kurių daržovių plotai nesiekia nė hektaro. Tokių augintojų yra net 99,6 proc. iš visų daržininkų.

Vidutinis lauko daržovių derlingumas siekia apie 16 t/ha. Agrarinės ekonomikos instituto žemės ūkio respondentinių įmonių duomenimis, specializuoti daržininkystės ir sodininkystės ūkiai gauna net 37,91 t/ha derlingumą. Tai 2,4 karto geresnis rodiklis už šalies vidutinį derlingumą.

Specializuotuose ūkiuose dirba nemažai daržininkystės technikos. Remiantis respondentinių įmonių duomenimis, daržininkystės-sodininkystės ūkiai technikai ir įrengimams skyrė po 1 077 Lt kiekvienam žemės ūkio naudmenų hektarui. Tai 3,6 karto daugiau už investicijas, kurias skiria mišraus, vyraujant augalininkystei, ūkininkavimo tipo žemdirbiai. Daržininkams reikalingos sėjos, pasėlių priežiūros ir nuėmimo mašinos.

Sėja ir sodinimas

Kopūstai, burokėliai, ropės, svogūnai ir kitos daržovės auginamos lygiuose laukuose. Ilgašaknes daržoves (morkas, geltekles, pastarnokus, petražoles ir kitas) rekomenduojama auginti aukštose (apie 20 cm) ežiose ar lysvėse. Tam gaminamos specialios mašinos laukams sėjai paruošti.

Ežių formavimo mašinos su aktyviais darbiniais elementais (frezeriais) 20–25 cm gyliu išpurena dirvą ir suformuoja iki 28 cm aukščio ežias. Ežių paviršiai ir šonai nuglaistomi. Šios mašinos gaminamos Lenkijoje, Italijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse.

Pigesni yra ežių formavimo padargai su pasyviais darbiniais elementais. Tačiau prieš formuojant ežias, būtina giliai (iki 20 cm) išpurenti dirvą. Tam ypač tinka sukieji stačiaašiai (anksčiau vadinti vertikalių rotorių) kultivatoriai, kurie išpurena dirvą 20–25 cm gyliu.

Daržovių sėjamosios gali būti mechaninės ir pneumatinės. Smulkiesiems augintojams Lenkijos firma gamina rankines sėjamąsias. Jų našumas yra apie 1 ha per dieną. Sėjamoji Kruk A sėja daržoves vienguba eilute. Jos kaina apie 1 305 Lt. Beveik 2 300 Lt kainuojanti sėjamoji Kruk B sėklas įterpia dvigubomis eilutėmis.

Šalyje dar naudojamos Kirovogrado gamykloje „Červona zirka“ pagamintos sėjamosios. Ir dabar ši įmonė tiekia pneumatines daržovių sėjamąsias SON-4,2. Mašina komplektuojama su lokalinio mineralinių trąšų įterpimo įtaisu. Tinkama sėti ir lygiame lauke, ir ežiose.

Pigios yra lenkų firmos „Rolmasz“ mechaninės sėjamosios. Modelis Kruk A sėja daržoves viengubomis eilutėmis, o Kruk B pritaikytas sėti dvigubomis eilutėmis kiek­vienoje sekcijoje.

Lenkų firmos „Weremczuk“ ir „Rolmasz“ tiekia pneumatines sėjamąsias. Jos gaminamos dviejų, keturių ir šešių sekcijų. Iš Italijos įvežamos firmos „Sfoggia“ pneumatinės sėjamosios. Jos gali būti 2–9 sekcijų. Galima pasirinkti sėjamąsias, kurios įsėja po 1–3 eilutes kiekvienoje sekcijoje.

Peterburgo Šiaurės vakarų zonos žemės ūkio mechanizacijos ir elektrifikacijos mokslinio tyrimo institutas taip pat gamina daržovių sėjos agregatą. Ši mašina vienu metu suformuoja dvi ežias, patręšia mineralinėmis trąšomis ir įsėja. Atstumas tarp sekcijų 70–90 cm. Didžiausia trąšų norma – 400 kg/ha, minimali sėklos norma – 0,8 kg/ha. Našumas apie 1 ha/val.

Daigiasodžių daugiausia įvežama iš Lenkijos ir Italijos. Lenkų firma „Krukowiak“ gamina tradicines sodinamąsias su daigų griebtuvais. Šios mašinos yra vienos iš pigiausių. Italijos kompanijos „Checchi and Magli“ ir „Sfoggia“ bei lenkų firma „Weremczuk“ gamina karuselines ir griebtuvines 1–6 eilių daigiasodes.

Pasėlių priežiūra

Mulčiuotoje polietileno plėvele žemėje sėklos greičiau dygsta, uždanga apsaugo augalus nuo šalnų, iš dalies mažina piktžolėtumą. Iš Italijos kompanijos „Checchi and Magli“ įvežamos dviejų modelių pakabinamos mulčiavimo mašinos. Didesnio našumo modelis P 19 uždengia 1,9 m pločio lysvę. Naudojama 2,5 m pločio plėvelė. Mašina kainuoja 14 900 Lt, sveria 315 kg. Mažesnis modelis P 14 uždengia 140 cm pločio lysvę 2 m pločio plėvele. Modelio P 14 kaina 14 300 Lt, svoris – 265 kg. Šias mašinas rekomenduojama naudoti kartu su kai kurių tipų daigiasodėmis. Beje, mulčiavimo mašinos papildomai komplektuojamos su lašelinio drėkinimo įranga, mikroelementinių trąšų įterpimo ir kitais įtaisais. Norvegijos žemdirbiai plėvele mulčiuoja ne tik daržoves, bet ir ankstyvųjų veislių bulves.

Piktžolėtumo kontrolei taikomos mechaninės ir cheminės priemonės. Naudojami tarpueilių kultivatoriai su įvairių tipų darbo elementais: strėliniais ar purenamaisiais noragėliais, rotacinėmis aketėlėmis ir kitais.

Lenkijos firma „Ogralmet“, vokiečių kompanija „Kress & Co“ gamina tarpueilių kultivatorius su rankiniu valdymu. Tai leidžia sumažinti apsaugos zonų plotį, bet reikalauja papildomo darbininko.

Daugiau kaip prieš trejus metus danų firma „EkoDan“ Hanoverio parodoje demonstravo lokalinio (vietinio) pozicionavimo įtaisus, montuojamus ant tarpueilių kultivatorių. Jutiklis nustato kultūrinių augalų eilutes, o kompiuteriu valdomi hidrauliniai cilindrai koreguoja darbinius elementus. Tokius „autopilotus“ be Danijos įmonės tiekia Vokietijos firma „Kress & Co“, Austrijos kompanija „Einböck“ ir kitos.

Pesticidams išpurkšti rekomenduojami purkštuvai, purškiantys su papildomu oro srautu. Dirbant tokiomis mašinomis sutaupoma 30–50 proc. cheminių medžiagų. Purkšti pasėlius galima ir vėjuotą dieną, kai vėjo greitis 8–8,5 m/s. Pesticidų tirpalo norma 30–100 l/ha. Be to, augalai apipurškiami nuo viršūnės iki pat žemės. Ypač tai svarbu ekologiniams ūkiams, kuriuose naudojami brangūs biologiniai insekticidai (pvz., NeemAzal T/S kaina apie 221 Lt/l). Kopūstus rekomenduojama purkšti 3 l/ha preparato norma, 2–3 kartus per sezoną. Ekologines daržoves auginantys ūkininkai, pasėlius purkšdami minėtu purkštuvu su papildomu oro srautu, gali sutaupyti iki 1 000 Lt/ha per sezoną.

Besikartojančios sausros, klimato kaita keičia ir daržininkystės ūkių mašinų parką. Vis dažniau prisireikia laistymo įrengimų. Praėjusių metų daržininkystės ūkių rezultatai rodo, kad papildomai nelaistant daržovių, ne tik apie du kartus sumažėja derlingumas, bet ir labai suprastėja jų kokybė.

Populiariausios automatinės ritinės laistymo mašinos. Gaminama iki 80 įvairių modelių ritinių laistymo įrengimų, besiskiriančių laistymo žarnos skersmeniu (nuo 40 iki 150 mm) ir ilgiu (nuo 100 iki 1 000 m). Nuo šių rodiklių priklauso ir laistymo našumas bei kaina.

Ritiniai laistymo įtaisai gali būti komp­lektuojami su purkštuvais arba laistymo sijomis. Tolygiau laistoma su sijomis. Nedideli laistymo įrengimai, kurių žarnos ilgis 130–200 m, tinka laistyti 4–6 ha daržovių.

Derliaus nuėmimas

Svogūnams nuimti Vokietijos įmonė „Grimme“ gamina pakabinamas laiškų pjaunamąsias Samon ir kasamąsias Favorite 2000. Laiškų pjaunamoji gali būti pakabinta ir traktoriaus priekyje. Todėl vienas traktorius iš karto atlieka dvi operacijas. Pradžiuvę svogūnai surenkami bulvių kombainais. Tik šios mašinos turėtų būti sukomplektuotos su rinktuvais.

Lenkijos gamyklos „Krukowiak“ specialistai siūlo kasti svogūnus be laiškų pjovimo operacijos. Išdžiuvę svogūnai surenkami svogūnų rinktuvais, kurie juos pakrauna į šalia važiuojančią priekabą.

Smulkiems daržininkystės ūkiams vokiečiai tiekia morkų, burokėlių ir kitų šakniavaisinių daržovių lapų pjaunamąsias. Po to, šios kultūros nuimamos bulvių kombainais.

Stambūs daržovių augintojai gali įsigyti šakniavaisinių daržovių universalius kombainus. Jie tinka morkoms, burokėliams, ropėms, pasternokams ir kitoms kultūroms. Šio tipo kombainai gali būti prikabinami, 1 arba 2 eilių. Savaeigiai daržovių kombainai tiekiami 2 arba 4 eilių.

Beveik visuose šakniavaisinių daržovių nuėmimo kombainuose galima įrengti papildomus įrengimus daržovėms su nupjautais lapais nuimti. Tokios mašinos tiks svogūnams, bulvėms ir kitoms daržovėms.

Plovimas ir pakavimas

Plautos daržovės ir bulvės yra iki 2 kartų brangesnės. Žemdirbiams siūlomos austrų „Biso“, danų „Ekko Maskiner“ bei lenkų firmos „Sfamasz“ plaunamosios.

„Biso“ firmos daržovės plaunamos 4–8 atmosferų slėgio vandens srove, todėl reikia palyginti nedaug vandens.

Daržovių pakavimo mašinas gamina Lenkijos firma „Remprodex“ ir Danijos įmonė „Ekko Maskiner“. Jos gali dirbti autonomiškai arba gali būti montuojamos į daržovių apdirbimo linijas. Daržovės pakuojamos į tinklo maišelius nustatytu svoriu: nuo 200 gramų iki 30 kg.

Straipsnyje paminėta tik nedidelė daržininkystės ūkiams skirtų mašinų dalis. Kai kuriuos daržininkų įrengimus gamina Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas. Lietuviškos mašinos yra vienos iš pigesnių.