23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/02
Valdžios malonių nelaukdami
  • Daiva KŠIVICKIENĖ, LAEI
  • Mano ūkis

Lietuvos kaimuose mažėja medicinos punktų, uždaromi paštai, mokyklos, beveik neliko banko įstaigų. Jų steigėjai ir savininkai vadovaujasi ekonominės naudos kriterijumi. Kai kur vietos gyventojams, valdžiai pritarus, pavyksta išsaugoti vieną ar kitą įstaigą, tačiau, bendrai paėmus, paslaugų infrastruktūra kaime yra suprastėjusi. Turbūt sunku patikėti, tačiau Anglijos kaimo gyventojai susiduria su tomis pačiomis problemomis, bet rankų nenuleidžia.

Didėja socialinė izoliacija

Anglijos kaimuose kasmet mažėja pašto skyrių ir parduotuvių: jie veikia tik 30 iš 100 kaimų. Vidutiniškai per metus užsidaro apie 300 kaimo parduotuvių. Nuo 1995 metų banko įstaigų Anglijoje sumažėjo ketvirtadaliu, daugiausia jų uždaryta kaimuose ir mažuose miesteliuose. Kas mėnesį užsidaro apie 20 tradicinių barų, jie veikia 4 iš 10 kaimų.

Prastėjanti paslaugų infrastruktūra neigiamai veikia aplinką: vis daugiau gyventojų vyksta į miestus dirbti ar gauti paslaugų, keliuose susidaro automobilių kamščiai, didėja gyventojų priklausomybė nuo privataus transporto.

Esant priklausomybei nuo privataus transporto ar vaikštant ilgus nuotolius pėsčiomis prastais kaimo keliais, didėja pavojus patekti į avariją. Auga socialinė izoliacija: išnykus vietinėms paslaugoms, labiausiai nukenčia gyventojai, kurie neturi galimybių paslaugų ieškoti mieste, ypač vaikai ir neįgalieji.

Paslaugos turtina kaimą

Vystant paslaugų sektorių, sukuriamos darbo vietos, didėja grynųjų pinigų įplaukos, o jų mažinimas skurdina kaimą, pavyzdžiui, dėl parduotuvių uždarymo kaime kasmet prarandama 550 mln. svarų. Ketvirtadalis visų kelionių Anglijoje vyksta kaimo vietovėse. Per vieną dieną 1 lankytojas ar turistas kaime išleidžia vidutiniškai 12 svarų (62 Lt), mieste – pustrečio karto daugiau. Kuriant patrauklias paslaugas, daugiau parduodama vietos produktų. Išvystyta vietos produktų rinka sumažina produktų ir paslaugų įsigijimo kaštus. Vietos paslaugos turi unikalų ryšį su praeitimi – tai suteikia kaimo vietovei išskirtinumo, skatina kaimo gyventojų socialinį sutelktumą. Teikiant paslaugas kaimo vietovėje, nėra poreikio dideliems žemės plotams, be kurių neapsieina miestuose veikiantys prekybos, pramogų centrai – jų statyba skurdina kraštovaizdį.

Socialinė ir sveikatos pagalba

Anglijos kaimas sensta. Prognozuojama, kad per ateinančius du dešimtmečius gyventojų šalyje padaugės 11 proc., kaimo vietovėse – 13 proc. Tačiau gyventojų iki 20 metų amžiaus kaime sumažės 2,2 proc., mieste – 3 proc. Iki 2028-ųjų 60 metų ir vyresnių gyventojų šalyje padaugės 52 proc., kaime – 60 proc. Paslaugų vyresnio amžiaus kaimo gyventojams reikės daugiau.

Prieš dešimtmetį Nortumberlendo kaime uždarius pagyvenusių žmonių globos namus, kaimo bendruomenė įsteigė dienos centrą, kuriame pagyvenusiems žmonėms siūlomos įvairios paslaugos: nuo reabilitacijos persirgusiems širdies ligomis iki laisvalaikio užsiėmimų. Projekto vadybininko teigimu, pagyvenusius kaimo žmones vykti į tolimas ligonines ir globos namus verčia tai, kad jie negali savo vietovėje gauti socialinių ir sveikatos paslaugų. Bendruomenės projektas padeda seniems žmonėms likti gyventi kaime ir nesijausti izoliuotiems.

Šiaurės Jorkšyro grafystėje grupė iniciatyvių gyventojų susirūpino, kad daug senų ligotų žmonių palieka kaimus. Tokį jų apsisprendimą lemia prasta viešojo transporto infrastruktūra, dienos priežiūros paslaugų nebuvimas. Netikrumas dėl savo ateities verčia senus žmones, visą gyvenimą praleidusius kaime, palikti draugus ir prieglobsčio ieškoti mieste. Siekiant nustatyti senų žmonių poreikius, buvo apklausta 500 vyresnių kaip 60 metų gyventojų šešiose kaimo bendruomenėse, kurie įvardijo svarbiausius poreikius: būtinybę įsigyti nedidelį autobusą, steigti globos namus, dienos centrą, organizuoti socialinių paslaugų teikimą pagyvenusiems žmonėms namuose. Šie poreikiai buvo patenkinti, įgyvendinus 3 mln. svarų (15 mln. Lt) vertės projektą.

Sveikata svarbi ir darbingiems ūkininkams. Derbio grafystėje įkurtas Ūkininkų gyvybingumo centras padeda kaimo žmonėms stiprinti psichinę sveikatą. Jis buvo įkurtas tada, kai dėl nuosmukio žemės ūkyje dalis ūkininkų išgyveno psichinę krizę. Vieno ūkio daržinė buvo pertvarkyta, atnaujinta ir pritaikyta susirinkimams, joje įrengta senovinio stiliaus kaimo virtuvė. Ūkininkai buvo kviečiami ateiti ir pasidalyti išgyvenimais. Tęsiant šį projektą įrengta mobili užeiga ir medicinos kabinetas, kuriame darbuojasi medicinos seselė ir psichoterapeutas. Du kartus per savaitę „užeiga-ambulatorija“ vyksta į ūkininkų turgų, kur žemdirbiams sudaroma galimybė pasikonsultuoti su medicinos specialistais.

Vaikų ir jaunimo poreikiai

Beveik 38 proc. visų Anglijos kaimo namų ūkių yra nutolę labiau kaip 4 km nuo vidurinės mokyklos. Tik maždaug trečdalis kaimo gyventojų gali pasirinkti vidurinę mokyklą, kuri yra arčiau kaip 5 km nuo namų. Vaikų ir jaunimo problemoms spręsti 2006 metų pavasarį susikūrė Jaunimo galimybių ir Jaunimo kapitalo fondai.

Vienas iš kaimo jaunimui skirtų projektų – riedlenčių parko įsteigimas. Paaugliai dalyvavo rengiant parko planą, todėl kartu buvo ugdomas jų verslumas. Prisidėdami prie parko įkūrimo, paaugliai iš tiekėjų supirko arbūzus, paskui pardavė juos renginyje  ir uždirbo pinigų.

Pietų Šropšyro grafystės gyventojai sugalvojo originalų būdą spręsdami visuomeninio transporto problemą. Jie parengė inovatyvų projektą, kuris sulaukė paramos. Projekto esmė – nemokamo autobuso paslaugos, kuriomis gali pasinaudoti ir judėjimo sunkumų turintys gyventojai. Autobusas važiuoja nustatytoje teritorijoje tris dienas per savaitę. Jis veža kaimo gyventojus į prekyvietę, gydymo įstaigą, bendruomenės centrą, pas draugus, į turistų lankomas vietas ir kitur. Galima tiesiog sėsti į autobusą ir pasivažinėti po apylinkes. Planuojantys keliauti gyventojai turi iš anksto paskambinti nemokamu telefonu ir užsisakyti vietą autobuse. Autobusas veža keleivius „nuo durų iki durų“.

Naujoviškos statybos ir būsto nuoma

Dauguma Anglijos kaimiečių gyvena nuosavuose namuose. 2005 metais 42 proc. visų Anglijos kaime parduotų namų buvo individualūs, o šalyje jie sudarė tik 20 proc. parduotų namų. Kaimo gyventojai susiduria su būsto įsigijimo ir jo išlaikymo problemomis: 21 proc. kaimo namų ūkių pagal gaunamas pajamas gyvena žemiau skurdo ribos. Siekiant sumažinti būsto energijos išlaidas, Anglijoje įdiegtas „draugiškas aplinkai projektas“. Honighamo kaime pastatyti keli nauji namai, naudojant aplinkosaugos požiūriu pažangius statybos metodus. Dviejų miegamųjų vienaaukščiai namai yra stačiakampio formos. Betoninės sienos ir grindys kaupia ir praleidžia šilumą – kambariuose palaikoma 20 laipsnių temperatūra be jokio papildomo mechaninio šildymo sistemų. Pietinėje pusėje į vidinį kiemą išeinančios durys leidžia natūraliai šviesai patekti į gyvenamuosius kambarius ir virtuvę. Kitas tris namo sienas juosia žemės sluoksnis – taip sulaikoma šiluma ir išsaugomas kraštovaizdžio patrauklumas.  Iš tolo namo užpakalinė dalis atrodo kaip natūrali papėdė. Honinghame pastatyti namai per savaitę leidžia sutaupyti 2 svarus (10 Lt) energijai skiriamų išlaidų (palyginti su tradiciniais namais). Naujoviški namai yra nuomojami. Nuomos kaina sudaro apie 58 svarus (300 Lt) per savaitę (Anglijoje tai labai nedidelė suma).

Švara ir saugumas

Anglijoje veikia 10,4 tūkst. bendruomenių tarybų. 2005 m. joms suteikta teisė bausti gyventojus, kurie teršia aplinką (mėto skrajutes, niokoja statinių sienas piešiniais). Taip pat tarybos gali bausti šunų šeimininkus, kurie vedžioja keturkojus be pavadžio ar neleistinose vietose. Baudos svyruoja nuo 50 iki 80 svarų (258–412 Lt).

2004–2005 m. Anglijos kaime 1 000-čiui gyventojų teko 44 nusikaltimai (šalyje – 64 nusikaltimai 1 000-čiui gyventojų). Palyginti su 2003–2004 m., nusikaltimų kaimo vietovėse sumažėjo beveik 5 proc. Ten, kur saugumo neužtikrina teisėtvarka, iniciatyvos imasi gyventojai. Kai mažame Pietų Pethertono miestelyje buvo panaikintas policijos postas, gyventojai susidūrė su nevaldomo asocialaus elgesio apraiškomis, sulaukti operatyvios pareigūnų pagalbos buvo vis sunkiau. Gyventojai nusprendė patys imtis nusikalstamumo prevencijos. Bendruomenės menų centre jie įkūrė policijos postą. Policijos pareigūnams dabar talkina bendruomenės nariai – savanoriai. Jie pavaduoja policijos pareigūnus per pietų pertrauką, taip pat visą savaitę savanoriai pakaitomis budi prie kompiuterio ir telefono, fiksuodami pranešimus apie įvykius, rinkdami informaciją apie saugaus greičio pažeidėjus keliuose.

Išsaugant paslaugas tenka rizikuoti

Siekiant užtikrinti būtiniausių paslaugų teikimą, Rytų Midlenduose buvo įdiegtas didelis projektas „Baras – tai centras“, kurį finansavo regioninės plėtros agentūra. Apie 300 barų buvo pertvarkyta į universalius paslaugų centrus, kuriuose įsikūrė sporto, maldos salės, paštai, kepyklos, vaistinės ir kt. Projektas padėjo sutelkti paslaugas vienoje vietoje, buvo išsaugoti barai, sukurtos darbo vietos.

Parduotuves irgi galima išsaugoti bendruomenės iniciatyva. Kai Vinsterio kaime po 20 metų veiklos buvo likviduojama parduotuvė, kaimo gyventojai smarkiai rizikuodami nusprendė ją nupirkti. Bendruomenė subūrė valdymo grupę, paskaičiavo galimą pelną ir parduotuvės renovacijos išlaidas – pastatas, ypač grindys, reikalavo remonto. Parduotuvės finansavimą sudarė keli šaltiniai. Pinigus aukojo gyventojai, bendruomenės fondas suteikė beprocentę paskolą, paimta paskola iš banko, pajamų gauta iš viršutinių parduotuvės aukštų nuomos. Nors parduotuvei įrengti lėšų dar trūksta, tačiau svarbiausias dalykas pasiektas – ji išsaugota.

Svarbios ateities permainos

Iki 2010 metų Anglijoje planuojama plėsti ugdymo ir globos įstaigų tinklą, pailginti vaikų priežiūros įstaigų darbo laiką (nuo 8 iki 18 val. visus metus), suteikti daugiau švietimo, sporto ir menų paslaugų suaugusiems kaimo gyventojams. Šiuo metu kaimuose yra daugiau kaip 800 vaikų centrų, kuriuose teikiamos priežiūros, ankstyvojo mokymo, sveikatos, tėvų švietimo paslaugos. Centrus lanko 650 tūkst. vaikų ir jų šeimų. Iki 2010 metų tokių centrų turėtų padaugėti iki 3,5 tūkst. Planuojama, kad kiekvienoje kaimo bend­ruomenėje bus po vieną centrą. Seniems žmonėms žadama užtikrinti galimybę kuo ilgiau gyventi savo namuose. 2006 metų pradžioje 90 proc. Anglijos kaimo mokyk­lų turėjo plačiajuostį interneto ryšį. Jį numatyta užtikrinti visose mokyklose. Anglijos valdžia nustatė apribojimus uždarant pašto įstaigas kaime, tai turėtų sustabdyti paštų nykimą.

Plečiamos kaimo gyventojų galimybės pasirinkti sveikatos priežiūros įstaigą (galės rinktis vieną iš 4–5). Pirminė medicinos pagalba turės būti suteikta per 24 valandas, bendroji pagalba – per 48 val., skubioji – per 8 minutes. Visą būtiniausią įrangą turintys greitosios medicinos pagalbos automobiliai pacientą pasieks per 19 minučių.

Lietuvoje 2007–2013 metais iš Sanglaudos fondo bus remiamas universalių daugiafunkcinių centrų kaimo vietovėse vystymas. Šiuose centruose taip pat planuojama teikti integruotas švietimo bei nestacionarias socialines paslaugas.