23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/02
Keliui nuo gamintojo iki vartotojo paspartinti
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Pagaminto produkto kelias iki vartotojo – dažnai nematoma, bet visada svarbi grandis kiekvienos įmonės veikloje. Jei kompanijos rinkos matuojamos ne vienos šalies teritorija, minėtoji grandis įgauna dar didesnę svarbą, nes sklandus tiekimas, logistiniai sprendimai – didelė dalis veiklos sėkmės. Sausio mėnesį Suomijos kompanijoje „Kemira GrowHow“ Oyj įvyko vidinė reorganizacija – Helsinkyje pradėjo darbą naujai įkurta Rinkotyros ir prekybos organizacija, kurioje tiekimo logistikos koordinavimo darbams vadovauja  Algirdas Pereckas.

Rinkotyros ir prekybos organizacija yra visiškai nauja struktūra, koordinuojanti darbą su distributoriais visose šalyse – nuo šiaurinių Europos valstybių iki Malaizijos. Pagrindinis naujosios organizacijos tikslas – dirbti su prioritetiniais „Kemira GrowHow“ prekių ir paslaugų platintojais, kurių šiuo metu yra dvidešimt. Tikslinis ir subalansuotų komponentų darbas su distributoriais turi garantuoti verslo vystymą ir ilgaamžiškumą, pelningumą ir naudą abiem pusėms. Ateityje apie 70 proc. „Kemira GrowHow“ parduodamos arba nuperkamos produkcijos galutinį vartotoją turėtų pasiekti būtent per šiuos distributorius.

Pasak A. Perecko, naujosios jo veiklos sritis bus produktų tiekimo logistikos proceso optimizavimas, apimsiantis visą prekių judėjimo srautą. Iki šiol „Kemira GrowHow“ Oyj korporacijoje nebuvo atskiro padalinio, kuruojančio logistikos prioritetiniams distributoriams grandį. Įvairios šalys yra susikūrusios skirtingas logistines schemas. „Vienoje šalyje šioje srityje galbūt labai gerai uždirbama, o kitoje daug prarandama. Mano užduotis – surasti optimalią logistinę tiekimo prioritetiniams distributoriams schemą, kuri būtų kuo universalesnė ir pritaikyta kuo platesniam ratui klientų“, – naujo darbo pobūdį aiškina A. Pereckas.

Viena iš priežasčių, kodėl A. Pereckui pasiūlytos naujos – tiekimo distributoriams direktoriaus – pareigos, yra jo įgyta patirtis, daugiau negu dešimtmetį vadovavus distributoriniam padaliniui. „Prisipažinsiu, kartais pykdavau dėl pasitaikančių tiekimo logistikos nesklandumų, o dabar turėsiu puikią progą pažvelgti į visus procesus iš vidaus, – atsiveriančias galimybes vardija A. Pereckas. – Be abejo, nieko nepasieksi be geros komandos. Vienas iš derybinių apsisprendimo dėl šio darbo aspektų buvo tas, ar būsiu „ministras be portfelio“, ar turėsiu žmones, su kuriais dirbsiu“.

Tikimasi, kad įmonės reorganizacijos teigiamas pasekmes pajus visi rinkos dalyviai, taigi ir žemdirbiai, kurie turės didesnes garantijas laiku gauti reikiamus produktus per „Kemira Grow How“ Oyj distributorius. Lietuvos rinkoje toks išskirtinis „Kemira GrowHow“ Oyj prekių ir paslaugų platintojas yra UAB „Kemira GrowHow“. Daugiausia „Kemira Grow How“ Oyj kompanijos produktų parduodama Suomijoje, Anglijoje, Baltijos šalyse, Lenkijoje,  Vengrijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Belgijoje. Gerai verslas sekasi Airijoje, Olandijoje, Vokietijoje, aktyvi plėtra vyksta Rusijoje, Ukrainoje, Balkanų šalyse, didžiuliais tempais auga pardavimai Tolimuosiuose Rytuose.

Mūsų šalyje „Kemiros“ produktai pradėti platinti 1992 m., dar po metų buvo įkurta bendra Lietuvos-Suomijos įmonė „Fagro“, kuri 1995 m. išaugo į „Kemira Agro Vilnius“. Bendrovės darbų apimtys nuolat didėjo, kasmet plečiant siūlomų produktų ir paslaugų paketą. Kėdainiuose 1997 m. pradėjo dirbti kompanijai priklausantis trąšų fabrikas „Kemira Lifosa“, kuriame per metus pagaminama 240 tūkst. tonų trąšų. 2005 m. spalio mėn. buvo įdiegti kokybės standartai ISO 9001:2001 ir ISO14001:2004. Kėdainių trąšų fabriko trąšomis naudojasi ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos, Vakarų bei Šiaurės Europos žemdirbiai. „Kemira GrowHow“ trąšos pasaulyje yra pripažintos kaip ypatingai aukštos kokybės trąšos.

Panevėžio rajone 2004 m. atidarytas „Kemira GrowHow“ sėklų fabrikas, kurio metinis pajėgumas siekia 20 tūkst. tonų. Sėklų ruošimo technologija sukomplektuota, laikantis visų sėklos ruošimo principų, fabrike veikia sėklų kokybės tyrimo laboratorija. Kompanijai priklauso dalis akcijų ir UAB „Movere“, kuri tiekia transportavimo ir logistikos paslaugas, tarp jų ir pavojingų krovinių gabenimo paslaugas.

Šiuo metu bendrovės „Kemira GrowHow“ produktai užima beveik penk­tadalį bendros Lietuvos trąšų, augalų apsaugos produktų, sėklų, paslaugų, pašarų gamybos rinkos. Ypač stiprios pozicijos trąšų sektoriuje – šalies žemės ūkio bendras metinis trąšų poreikis artėja prie pusės milijono tonų, „Kemira GrowHow“ kasmet Lietuvos žemdirbiams parduoda iki 100 tūkst. tonų.

Iki šių metų sausio 2 dienos A. Pereckas buvo UAB „Kemira GrowHow“ generalinis direktorius, vadovavęs bendrovei 11 metų. „Apsispręsti priimti man siūlomas naujas pareigas buvo ir lengva, ir sunku. Iš principo vadovo suaugimas su įmone yra ir geras, ir žalingas dalykas. Per didelis prisirišimas prie įmonės, prie to darbo, kurį darai, apriboja galimybę kartais pasižiūrėti į įmonę naujai ir prireikus spręsti radikaliai“, – atvirai sako A. Pereckas. Jis jau suskaičiavo, kad užsienyje šiais metais praleis 180 dienų, iš kurių 40 planuoja būti Helsinkyje.

Akcininkų sprendimu laikinai UAB „Kemira GrowHow“ generalinio direktoriaus pareigas eina vykdantysis direktorius Arnoldas Vaišis. UAB „Movere“ valdybos pirmininku ir toliau lieka A. Pereckas.