23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/01
Viešnagė miškų, ežerų ir uolų krašte
  • Ramunė VLASENKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Suomija – miškų ir tūkstančio ežerų kraštas. Ši Skandinavijos šalis vasarą garsėja įspūdingomis baltosiomis naktimis, žiemą – šiaurės pašvaisčių spindėjimu, mat ketvirtadalis šalies ploto – už Šiaurės poliarinio rato.

Atšiauraus klimato, bet gilių tradicijų šalį pamėgo ir daugelis Lietuvos ūkininkų, miškininkų bei kelininkų. Kasmet pažintines keliones į šią šalį jiems organizuoja bendrovės „Rovaltra“ direktorius Romualdas Trainaitis, jau aštuonioliktus metus Lietuvoje atstovaujantis suomių kompanijai „Valtra“.

Suolahti miestelyje įsikūrusi traktorių gamykla „Valtra“ – viena pelningiausių Suomijos įmonių, priklausanti JAV korporacijai „AGCO“ (kaip ir žemės ūkio technikos gamintojai „Fendt“ bei „Massey Ferguson“). Daugiau kaip prieš penkiasdešimt penkerius metus pradėjusi traktorių bei miško technikos gamybą, šiandien gamykla dirba dviem pamainomis. Suolahti „Valtra“ gamykloje dirba 950 žmonių, iš viso kompanijoje yra 2 400 darbuotojų.

Ypatingai švari ir tvarkinga traktorių gamykla kasmet pagamina daugiau kaip 10 tūkst. traktorių. Per dieną jų surenkama iki 70 vienetų. Pirkėjams siūlomos įvairios traktorių komplektacijos, plati pasirenkamų kėbulo spalvų gama. Traktoriai renkami pagal pirkėjo užsakymą. Gamyklos atstovo Baltijos šalims Visa Vilkuna teigimu, Lietuvoje populiariausi T serijos (120-210 AG) traktoriai.

Kas penktas Valtra traktorius lieka dirbti Suomijoje. Traktoriai sėkmingai eksportuojami į daugiau kaip 90 pasaulio šalių. Pagal licenciją jie dar gaminami Brazilijoje ir Indijoje. Per praėjusius metus kompanija pagamino apie 28 tūkst. įvairių modelių Valtra mašinų.

Šiandien mūsų šalies laukuose ir keliuose dirba daugiau kaip 500 Valtra traktorių. Bendrovės „Rovaltra” direktoriaus Romualdo Trainaičio teigimu, per praėjusius metus Lietuvoje parduota daugiau negu šimtas šių mašinų. Keli viešnagės Suomijoje dalyviai dar gamintojo kieme spėjo apžiūrėti išsirinktus jau sukomplektuotus ir kelionei į Lietuvą parengtus  traktorius.

Pasak R. Trainaičio, ūkininkai Valtra traktorius renkasi ne vien dėl geros kokybės, bet ir dėl prieinamos kainos bei gero techninio aptarnavimo. Gerai organizuotas techninių dalių tiekimas greituoju paštu: užsakytoji detalė pristatoma per parą. Lietuvoje veikia trys „Valtra“ servisai: Biržuose, Radviliškyje ir Šakiuose.