23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2007/01
Mašinos ritiniams ir ryšuliams tvarkyti
  • Dr. Jonas LIAUKONIS, LŽŪU Žemės ūkio inžinerijos institutas
  • Mano ūkis

Šienas, šiaudai, silosas ir linų šiaudeliai presuojami į ritinius. Į ryšulius daugiausia presuojami šiaudai. Ir ritiniai, ir ryšuliai yra sunkūs: nedidelis šiaudų ritinys, kurio aukštis ir skersmuo yra po 1,2 m, sveria apie 200 kg. Tokio dydžio vytintos žolės siloso ritinys svers apie 600 kg.

Jau yra presų, kurių suvyniotas siloso ritinys sveria per 1 700 kg. Sunkūs ir aukšto spaudimo stačiakampių ryšulių presų suformuoti ryšuliai. Tik linų fabrikai turi specialius šiaudelių išvyniotuvus.

Dėl didelio svorio tvarkyti presuotus pašarus ar šiaudus yra gana keblu. Tam būtina naudoti specialias mašinas. Airių firma „McHale“ gamina ritinių pjaustyk­les. Šis agregatas, montuojamas ant traktoriaus galinės pakabos, perpjauna siloso, šieno ar šiaudų ritinius į dvi dalis. Tai palyginti paprastas ir lengvas (230 kg masės) įtaisas, galintis pakelti ir perpjauti iki 1 000 kg svorio ritinius. Pjaustyklės kaina siekia apie 7 000 Lt (be PVM).

Gaminami ir ritinių išvyniotuvai. Paprastai šios mašinos turi įtaisą ritiniams pasikrauti. Pagrindinis mašinos elementas yra dviejų grandinių transporteris, prie kurio juostų pritvirtinti smulkinimo peiliai. Išvyniotuvai daugiausia skirti siloso ir šieno ritiniams iš dalies susmulkinti ir išdalyti į ėdžias. Kai kurie mūsų šalies ūkininkai jau turi nusipirkę lenkų firmos „Pol-Mot Opalenica“ ant traktoriaus pakabinamus išvyniotuvus.

Daug ritinių išvyniotuvų modelių gamina prancūzų firma „Altec“. Kai kurie šios kompanijos agregatai pakabinami ant savaeigių krautuvų. Todėl šio tipo išvyniotuvai tinka ne tik pašarams išdalinti, bet ir šiaudais kreikti tvartus. Be to, juos rekomenduojama naudoti ir sodų augalams mulčiuoti.

Vokietijos įmonėje „Walker technik“ gaminami išvyniotuvai Rollex, kurie gali būti pakabinami, prikabinami ar stacionarūs, sukami elektros variklio.

Daugiausia gaminama vieną operaciją atliekančių šiaudų ritinių ir ryšulių smulkintuvų-skleistuvų. Šios mašinos skirtos presuotiems šiaudams smulkinti ir tvartams kreikti. Daržininkai ir sodininkai smulkintuvus gali naudoti braškėms ir sodo augalams mulčiuoti. Šias mašinas galima taikyti cukrinių runkelių, bulvių ar daržovių kaupams šiaudais uždengti.

Šiaudų smulkintuvai-skleistuvai dažniausiai tinka ir ryšuliams, ir ritiniams smulkinti. Tik firmos „Teagle Machinery“ gaminamas modelis Tamahawk 808 skirtas ryšuliams, o firmos „Kuhn“ modelis Primor Standart – tik ritiniams smulkinti ir skleisti.

Daugumos įmonių šiaudų smulkintuvai-skleistuvai supjausto stiebus 10–15 cm ilgiu. Tik vienas Jungtinės Karalystės firmos „Teagle Machinery“ smulkintuvo modelis, dar vadinamas šiaudų malūnu, susmulkina šiaudus 20 mm ilgio dalelėmis. Jei reikia, šiaudų smulkinimas keičiamas, parenkant sietus su įvairaus dydžio skylutėmis. Smulkintuvai Tamahawk 404M/505M ypač tinka kreikti paukštynams arba tvartams, kuriuose įrengtos skystojo mėšlo šalinimo sistemos.

Daugiausia gaminama universalių šiaudų, siloso ir šieno ritinių bei ritinių smulkintuvų, kurie išdalija susmulkintus pašarus į ėdžias arba susmulkintais šiaudais pakreikia tvartus, mulčiuoja augalus arba uždengia kaupus.

Suomijos žemės ūkio technikos įmonė „Agronic“ gamina visą gamą universalių, pakabinamų ir prikabinamų smulkintuvų-skleistuvų-dalytuvų. Vienas didžiausių prikabinamų modelių SLT XL komplektuojamas su ritinių ar ryšulių krovimo įtaisu. Didžiausias ritinio skersmuo – 1,4 m, plotis – 1,55 m, aukštis – 1,4 m. Suomiškos mašinos ne tik smulkina ir išdalija pašarus, bet tinka ir tvartams kreikti, ir dirvoms šiaudais, durpėmis ar pjuvenomis mulčiuoti.

Prancūzijos kompanija „Kuhn“ gamina daug universalių šiaudų ir pašarų smulkintuvų-skleistuvų-dalytuvų. Prancūziškos mašinos smulkina ritinius, kurių skersmuo yra iki 1,95 m, arba ritinius, kurių matmenys yra iki 1,2x1,2x2,7 m. Kreikiant tvartus, šiaudai paskleidžiami iki 18 m atstumu.

Anglijos įmonėje „Teagle Machinery“ gaminama daugiau kaip dešimt universalių smulkintuvų-dalytuvų-skleistuvų modelių. Modeliai Tamahawk 8080/8080S/8080TS ir Tamahawk 9090/9090S/9090TS tinka ritiniams, ryšuliams ar siloso blokams ar šiaudams smulkinti. Jie iš karto pasikrauna po 2 ritinius. Modeliai Tamahawk 808SIL/808SSIL gali apdoroti įvairių formų ryšulius. Kreikiant tvartus, šiaudai paskleidžiami iki 20 m atstumu.

Lenkų firmos „Simpa“ universalus smulkintuvas yra vienas pigiausių. Jis tinka siloso, šieno ir šiaudų ritiniams, kurių skersmuo yra iki 1,5 m, ir nedideliems ryšuliams apdoroti. Kreikiant tvartus, šiaudai paskleidžiami iki 12 m atstumu.

Suomiškos mašinos Rotor Cutter tinka tik siloso, šieno ar šiaudų ritiniams susmulkinti ir išdalyti į ėdžias arba tvartams pakreikti. Mažesnio našumo modelis Rotor Cutter 1500 skirtas ritiniams, kurių skersmuo iki 1,4 m. Modelis Rotor Cutter 1800 apdoroja iki 1,7 m skersmens ritinius. Mašinos gali būti pakabinamos ir prikabinamos.

Koncernas „Kverneland/Taarup“ į Lie­tuvą tieka trijų modelių universalius pašarų ir šiaudų smulkintuvus-dalytuvus-skleistuvus. Jie tinka iki 2,1 m skersmens ritiniams ir ryšuliams, kurių matmenys yra 1,2x1,2x2,7 m, tvarkyti. Modelis Taarup 852 susmulkintus šiaudus paskleidžia iki 15 m, o modeliai Taarup 853/856 – net iki 18 m atstumu.

Yra gaminama ir riboto naudojimo siloso ritinių smulkintuvų-dalytuvų.

Suomijos įmonė „Agronic“ vienintelė Europoje gamina savaeigį siloso ritinių arba ryšulių smulkintuvą-dalytuvą Agronic 140. Šios mašinos visi ratai yra varomi, todėl jos pravažumas didelis. Savaeigis agregatas komplektuojamas su ritinių pasikrovimo įtaisu. Smulkintuvas yra kompaktiškas, manevringas. Dyzelinio variklio galia 16 AG. Susmulkintas pašaras gali būti nukreiptas į kairę arba į dešinę pusę. Didžiausias smulkinamo ritinio skersmuo 1,4 m. Savaeigis smulkintuvas, palyginanti su mašinomis, agreguojamomis su traktoriais, daug mažiau (per 50 proc.) naudoja degalų. Savaeigiu smulkintuvu verta susidomėti braškių augintojams.

Pigius siloso ritinių smulkintuvus gamina Jungtinės Karalystės kompanija „Teagle Machinery“. Jie taikomi ne tik siloso ritiniams, bet ir šakniavaisiams smulkinti ir išdalyti į ėdžias.

Mašinų pašarams ar šiaudams smulkinti yra nemažai. Todėl jas renkantis būtina atsižvelgti į ūkio kryptį, turimą traktorių. Nors prikabinami smulkintuvai pigesni, tačiau svarbu, ar traktoriaus hidraulinė pakaba pakels mašiną su ritiniu. Jei ūkyje įrengta skystojo mėšlo šalinimo sistema, šiaudų smulkintuvo nereikia. Jei ūkyje auginamos braškės, reikia tik šiaudų ritinių ar ryšulių smulkintuvo-skleistuvo.