23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/11
Šėrimo programa subalansuotiems racionams parengti
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Pašarai ne tik sudaro didžiausią dalį gyvulininkystės ūkių sąnaudų, bet dažniausiai nulemia ir pieno sudėtį, ir gamybos lygį, ir karvių reprodukciją, ir visos bandos sveikatą. Jei karves šersime netinkamai – primelšime mažiau pieno. Jei nesubalansuosime šėrimo pagal maisto medžiagas, eikvosime pašarus.

Pašarų poreikis priklauso nuo karvės amžiaus, laktacijos laikotarpio, pieningumo, aplinkos mikroklimato ir kitų veiksnių. Teisingai šersime tada, kai karvė gaus reikiamą kiekį ir tinkamu santykiu pagrindinių maistingųjų medžiagų per kiekvieną laktacijos laikotarpį. Taigi racionas, t. y. pašarų rinkinys, turi būti subalansuotas ir visavertis, visiškai atitinkantis gyvulio poreikius.

Jei šersime nesubalansuotais pašarais, net ir tada, kai jų gyvuliai gaus iki soties, rizikuosime: sutriks medžiagų apykaita, sumažės svoris, žinoma, ir primilžiai. Ne visada iki soties priėdęs gyvulys gauna pakankamai visų maisto medžiagų.

Tik sudarydami racioną pagal nustatytas normas, būsime tikri, kad kiekviena karvė gaus reikalingą kiekį baltymų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Nuo to, kaip sugebėsime parinkti kiekvienai karvei tinkamą racioną, priklausys, ar bus realizuotos visos jos genetinės produktyvumo galimybės.

Kaip išvengti šėrimo klaidų

Kaip išvengti šėrimo klaidų, gali patarti Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos gyvulininkystės konsultantai, pasitelkę pažangią Olandijos kompanijos „Rovecom Bv“ kompiuterinę šėrimo programą „FeedExpert“. Olandijos įmonė specializuojasi kompiuterinėse žemės ūkio programose jau daugiau kaip 20 metų ir nuolat jas tobulina. Šiuo metu olandiškąja gyvulių šėrimo programa naudojasi apie 900 vartotojų įvairiose šalyse: Vokietijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, Rusijoje ir Olandijoje, kur laikoma 1,5 mln. karvių. Apie 70 proc. visų racionų šioje šalyje parengiama su „FeedExpert“ šėrimo programa. Kad ji efektyvi, rodo didesnis kaip 8 000 kg vidutinis karvių primilžis.

„FeedExpert“ programa skirta apskaičiuoti racionus melžiamoms, užtrūkusioms karvėms ir prieaugliui. Lietuvoje daugelis ūkininkų gamina kombinuotuosius pašarus iš ūkyje užaugintų grūdų ir komercinių priedų. Programa gali apskaičiuoti kombinuotųjų pašarų sudedamąsias dalis svorio vienetais ir procentine išraiška, gaminamo pašaro maistingumą ir kainą (žinant sudedamųjų dalių kainą).

Naudojantis programa, galima sudaryti skirtingų tipų racionus: standartinį, VRS (viso raciono sistema) ir optimizuotą. Standartinis racionas sudaromas visai bandai, atskiroms grupėms ir vienam gyvuliui. VRS raciono tipas pasirenkamas tuomet, kai ūkyje naudojamas pašarų maišytuvas-dalytuvas. Programa gali automatiškai apskaičiuoti bendrą pašarų kiekį visai bandai ar gyvulių grupei ir bendrą atskirų sudedamųjų dalių kiekį. Keičiantis bandos struktūrai, labai paprasta perskaičiuoti ir reikiamą pašarų kiekį. Optimizuotą racioną sudaro pati programa, konsultantas tik nurodo svarbiausius rodiklius: baltymų, energijos kiekį, kainą ir kt. Tuomet programa automatiškai parenka tinkamus pašarus, kad racionas būtų optimalus, t. y. tenkintų gyvulio poreikius, esant mažiausioms pašarų kainoms.

Svarbiausias pieno ūkio savininko tikslas yra primilžiai. Remiantis programa, galima juos prognozuoti. Sudarius racioną, pateikiamos pastabos, koks gali būti primilžis per parą, šeriant būtent tuo racionu. Įvedus karvės produktyvumo, amžiaus, laktacijos stadijos duomenis, programa nurodo maisto medžiagų poreikį konkrečiam primilžiui gauti.

Programoje yra kontrolinio melžimo duomenų modulis. Analizuojant duomenis pagal baltymų ir riebalų santykį ir skirtumą atitinkamu laktacijos laikotarpiu, nurodomos sergančių gyvulių grupės, o pagal urėjos kiekį piene galima įvertinti baltymų ir energijos balansą.

Programa automatiškai skaičiuoja ir ekonominius rodiklius. Įvedus pašarų ir pieno kainą, ji apskaičiuoja pajamas už vienos karvės pieną per dieną, raciono savikainą, pajamas, atėmus pašarų išlaidas, grynąjį pelną už 1 kg pieno ir grynąjį pelną iš karvės per dieną. Pakeitus racioną, šie rodikliai automatiškai pasikeičia.

Programa gali atlikti labai tikslius ir įvairius skaičiavimus. Pavyzdžiui, pašarų poreikis apskaičiuojamas pagal baltymų skilimo frakcijas, o kontrolinių melžimų duomenys suteikia galimybę efektyviau valdyti bandą, balansuoti pašarus, rūpintis gyvulių sveikata. Svarbiausia, kad, pradėjus šerti pagal naująją programą parengtus racionus, ūkininkai supras, jog šeriant nors iki soties, bet neteisingai, tik alinama gyvulių sveikata, menkinamas karvių produktyvumas ir be reikalo švaistomi pinigai.

Nemažai ūkininkų Lietuvoje negrupuoja karvių pagal produktyvumą. Ši programa parodo, kad taip daryti nuostolinga. Įvairiais laikotarpiais karvėms reikia nevienodo maisto medžiagų kiekio, todėl, šeriant vienodai, vienu laikotarpiu tų medžiagų bus per daug, kitu – per mažai. Programoje pažangu ir tai, kad, pasirinkus viso raciono sistemą, lengvai apskaičiuojama, kokį kiekį pašarų tam tikram karvių skaičiui dėti į pašarų maišytuvą-dalytuvą ir kokia tvarka. Be to, programa apskaičiuoja dienos raciono savikainą. Jei ūkininkas ištiria pašarus, įvedus tyrimo rezultatus, programa parodo pašarų kiekius, santykį, galimybes reguliuoti pašaro maistingumą ir savikainą. Didelis privalumas, kad programa leidžia įvertinti bandos ir atskiro gyvulio sveikatą, pateikia ne vieną ūkio ekonominį rodiklį. Dėl šėrimo klaidų trumpėja karvių produktyvusis amžius, karvės dažniausiai iš karto neapsivaisina, gimsta silpnesni veršeliai, krinta gyvulio svoris, o tai dideli nuostoliai.

Visapusiškas šėrimo įvertinimas

„FeedExpert“ programa turi nemažai privalumų, lyginant su kitomis LŽŪKT programomis. Anksčiau energijos poreikis galvijams buvo nustatomas pagal apykaitos energiją (AE), o baltymų – pagal žalius baltymus. Išsivysčiusios pienininkystės šalyse pastaruoju metu energijos poreikis skaičiuojamas pagal neto energiją laktacijai (NEL), o baltymų – pagal nesuskaidytus pašaro baltymus (NSB) arba naudinguosius žalius baltymus (nŽB). Anksčiau buvo skaičiuojama tik žalia ląsteliena, dabar – struktūrinė žalia ląsteliena. Naujoji programa gali apskaičiuoti visus Pašarų įstatyme apibrėžtus parametrus.

Į programą įtraukta 80 skirtingų pašarų. Be to, duomenų bazė papildyta lietuviškais pašarais ir, remiantis Lietuvos gyvulininkystės ir Žemdirbystės institutų laboratorijose atliktų pašarų tyrimų duomenimis, buvo įtrauktos reikiamos maisto medžiagos. Jei žolinių pašarų tyrimai rodo, kad pasikeitė maisto medžiagų santykis, programa leidžia parametrus pakeisti.

Daugiau informacijos apie programos galimybes jums gali suteikti ir parengti racionus LŽŪKT rajonų gyvulininkystės konsultantai.

LŽŪKT inf.