23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/10
Traktorių gamintojai atveria naujus horizontus
  • Viktoras TROFIMIŠINAS „Mano ūkis“, Vokietija
  • Mano ūkis

Kas dveji metai Vokietijoje, Frankonijos regione, rengiama Lauko diena ir naujos žemės ūkio technikos paroda, kuri sulaukia tūkstančių lankytojų ir pasaulio žiniasklaidos dėmesio. Rugsėjo mėnesį netoli Viurcburgo vykusį renginį šiemet aplankė apie 40 tūkst. lankytojų, daugeliui jų pirmiausia rūpėjo išvysti gausiausią iš kada nors organizuotų „Fendt“ firmos naujovių parodą – per dvi dešimtis naujų traktorių.

Lauko dieną surengusi firma „Fendt“ priklauso tarptautiniam koncernui AGCO. Anot koncerno vadovų, investicijos į Fendt traktorių gamybą pasiteisina, todėl ir toliau skiriama lėšų inovacijoms diegti, naujoms rinkoms plėsti.
Fendt traktorių gamintojai teigiamai vertina besikeičiančias verslo sąlygas Europoje. Pirmiausia omenyje turima ta aplinkybė, kad vis daugiau Europos ūkininkų tampa energijos ir žaliavų tiekėjais.


Traktorių ir žemės ūkio mašinų Europos Sąjungos rinkos apimtys pernai sudarė 17,5 mlrd. eurų, arba 3 proc. daugiau negu ankstesniais metais. Šie pokyčiai susiję su naujosiomis ES šalimis, kurių žemdirbiai sparčiai ir sėkmingai investuoja į šiuolaikinę žemės ūkio techniką. ES yra didžiausia žemės ūkio technikos gamintoja, užimanti 42 proc. pasaulio rinkos. Šiaurės Amerikos žemės ūkio technikos gamintojams tenka apie 30 proc. pasaulio rinkos.
Gamintojų lyderio vaidmuo Europoje priklauso Vokietijai. Ji lenkia Italiją, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją.


2005 metais pasaulyje parduota 11 390 Fendt markės traktorių, o iki šių metų pabaigos jų gali būti parduota 12 200. Viurcburge surengtoje tarptautinėje spaudos konferencijoje „Fendt“ viceprezidentas Hermanas Meršrotas (Hermann Merschroth) pasakojo, kad praėjusių metų vasarą žemės ūkio technikos paklausa buvo smukusi. Tik po tarptautinės parodos „Agritechnica“ Vokietijos ir kitų ES Šiaurės šalių rinka ėmė atsigauti. ES pietiniuose regionuose žemės ūkio technikos rinka vis dar silpna.


Ieškodami naujų realizacijos rinkų, Fendt gamintojai vis atidžiau stebi ir analizuoja Rytuose vykstančius procesus, o visų pirma Rusijoje. Kalbėdamas apie žygį į Rytų rinkas, H. Meršrotas pabrėžė, kad „Nepriklausomų Valstybių Sandraugoje vyrauja žlugimo nuotaikos. Maskvoje įsteigta AGCO koncerno atstovybė patvirtina atitinkamus signalus“. Plačiau „žlugimo nuotaikų“ jis nekomentavo, bet pridūrė, kad koncernas investuoja į būsimas rinkas, kuria realizacijos tinklą Rusijoje ir Kazachstane.


Dėl lyderio pozicijų tenka kovoti


Vokietijos traktorių rinkoje  išsilaikyti nėra lengva. Pavyzdžiui, Fendt užima 20 proc. 51 AG traktorių segmento rinkos ir atsilieka nuo kitų. Tačiau 101 AG ir didesnės galios traktorių segmente Fendt dominuoja.


Didžiausia žemės ūkio technikos rinka yra Prancūzijoje, tai pasakytina ir apie „Fendt“ produkcijos pardavimą, tačiau Prancūzijos ūkininkai investuoja palyginti daug, bet daro tai labai apdairiai. Traktorių rinka šioje šalyje 2005 m. sumažėjo dešimtadaliu ir toliau mažėja. Fendt traktoriai užima 8 proc. Prancūzijos rinkos.


Žemės ūkio technikos rinka Italijoje ir Ispanijoje taip pat mažėja. Palyginti silp­na ji yra Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje, sąstingis ištikęs ir Šveicariją. Austrijoje, Nyderlanduose ir Skandinavijoje Fendt technikos paklausa didėja. Danijoje 2005 m. parduota 184, o šiais metais planuojama parduoti 200 ž. ū. mašinų, Norvegijoje pardavimų skaičius auga nuo 154 iki 200, Švedijoje, pasikeitus importuotojui, pardavimas išaugo nuo 33 iki 190 traktorių, tik Suomijoje reikalai palyginti prasti (planuojama šiemet parduoti 10 traktorių). Taigi šiauriniame ES regione „Fendt“ perspektyvos didesnės.


Naujosiose ES narėse ir NVS šalyse 2005 m. parduota 480 Fendt traktorių, o šiemet planuojama parduoti 700.
„Fendt“ viceprezidentas Peteris J. Pafenas (Peter J. Paffen) pabrėžė, kad praėję metai Fendt gamintojams buvo labai sėkmingi. Tai pirmiausia nulėmė naujų technologijų diegimas. Jis akcentavo, kad Europos Sąjungoje auga pasirengimas ir gebėjimai investuoti. „Tai visų pirma pasakytina apie tris Baltijos valstybes, – sakė P. J. Pafenas, – Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Vengriją ir Slovėniją. Laukiame Rumunijos ir Bulgarijos narystės ES. Pirmą kartą šiais metais pavyko pritraukti didžiules investicijas Baltarusijoje. Daug vilčių siejame su atstovybės darbu Maskvoje, kuri ateityje prekiaus ir Kazachstane“.


Lietuvoje – dešimtadalis rinkos


Kompanijai „Fendt“ Lietuvoje atstovauja UAB „Ivabaltė“. Pasak šios bendrovės pardavimų vadybininko Sigito Šakio, Fendt traktoriai užima 10 proc. Lietuvos rinkos. „Neabejojame, kad ir šiais metais pavyks išlaikyti tokį patį lygį, t. y. parduoti ne mažiau kaip 50 naujų Fendt traktorių“, – sakė S. Šakys. Jo teigimu, naujų Fendt modelių atėjimas į rinką, geresnės šių traktorių konkurencinės savybės leidžia prognozuoti ir didesnes pardavimų apimtis.
S. Šakio nuomone, iš naujausių „Fendt“ traktorių Lietuvos žemdirbiai neabejotinai atkreips dėmesį į 80 AG Fendt modelius, kurie jau yra su belaipte Vario transmisija, taip pat į 110 AG modelius. Fendt 414 ir Fendt 415 traktoriai su 4 cilindrų varikliais ir belaiptėmis transmisijomis yra kompaktiški ir  manevringi, tuo pačiu pakankamai galingi.
„Be abejo, pati didžiausia naujiena – 900-osios serijos traktoriai, o pirmiausia – Fendt 936, kurio vardinė galia 330 AG. Tai visai naujas traktorius. Tris jau esame užsakę kitiems metams: Lietuvoje atsirado norinčiųjų tokį įsigyti“, – teigė S. Šakys.


Naują „Fendt“ produkciją, kuri bus gaminama kitais metais, Lauko dienoje Vokietijoje galima buvo ne tik pamatyti, bet ir išbandyti. Tiesa, turbūt niekam nepavyko išmėginti visų (iš viso 21) naujųjų traktorių privalumų, nes prie kiekvieno nusidriekdavo eilutė.


Siūlo daug naujovių


Specialistų teigimu, visus keturis 300-osios serijos Fendt modelius valdyti ir aptarnauti yra labai nesudėtinga. Traktoriai yra su Vario transmisija. Šių traktorių kabina išsiskiria didesniu komfortu. Mašinų  galingumas – nuo 95 iki 125 AG. Jos ypač tinka važiuoti su plačiomis padangomis, kurios saugo dirvą.


Ir 300-osios, ir kitų serijų Fendt traktoriuose įmontuoti ekonomiški Deutz varik­liai, turintys po 4 vožtuvus kiekviename cilindre, didelio slėgio degalų įpurškimo common rail ir išmetamųjų dujų recirkuliacijos AGRex (išmetamosios dujos atvėsinamos, dalis jų vėl panaudojama) sistemas.


Įmonėms, kurios verčiasi mišria augalininkyste, prižiūri ganyklas, „Fendt“ siūlo lengvus, kompaktiškus, manevringus traktorius su inovacine Vario transmisija.Tai penki 400-osios Fendt serijos traktoriai. Fendt 415 vadinamas populiariausiu šios serijos traktoriumi ir šiuo metu yra vienintelis, kuris su 4 cilindrų varikliu pasiekia maksimalų 150 AG galingumą. Šios serijos traktoriuose gali būti papildomai įrengta TMS (inovatyvi elektroninė traktoriaus valdymo sistema) ir Variotronic technologija, kuri iki šiol taikoma tik didiesiems traktoriams. Šių traktorių valdymas supaprastinamas iki minimumo.


1998 metais pasirodę Fendt 700 Vario traktoriai yra perkamiausi iš visų traktorių su belaipte transmisija. Ateinančiais metais pirkėjai galės rinktis iš keturių šios serijos traktorių. Juos galima naudoti kaip vilkikus vidutinio dydžio įmonėse, o didelės įmonės juos perka laukų priežiūrai, nepagrindiniams darbams atlikti. Populiariausias šios serijos traktorius Fendt 718 Vario pasiekia 180 AG galingumą. Užsakovui pageidaujant, jame gali būti įrengta Auto-Guide sistema, pakeičianti vairuotoją: traktorius važiuoja tiksliai, nenukrypdamas nuo kurso. Traktoriuose įmontuoti 6 ­cilindrų 24 vožtuvų ­varikliai. Išsiskiria nauja ­apkrovai jautri (Load-Sensing) hidraulinė sistema: siurblys tiekia tikslų hidraulinės alyvos kiekį net iki 100 litrų per minutę.


Parodoje pristatyti ir du didieji vidutinės klasės 800-osios serijos kompaktiški traktoriai: Fendt 818 (185 AG) ir Fendt 820 (205 AG). Juose įdiegtos TMS ir Variotronic sistemos. Užsakovui pageidaujant, gali būti įrengta Auto-Guide sistema.


2007 metais „Fendt“ pasiūlys rinkai  6 didžiuosius 900-osios serijos modelius. Šių modelių traktorių galingumas – 220–360 AG, jie gali važiuoti iki 60 km/val. greičiu. Ekonomiškas ir pagal aukštąsias technologijas sukurtas Deutz variklis, nauja amortizacijos sistema leidžia technikai dirbti labai našiai net ir atliekant sunkius vilkiko darbus. Visiškai naujas šios serijos modelių dizainas sukurtas bendradarbiaujant su „Porsche“ firmos inžinieriais.
Didžiausio parodos ir Lauko dienos lankytojų bei žiniasklaidos dėmesio sulaukė galingiausias ir greičiausias serijinis traktorius Fendt 936. Maksimali jo variklio galia – 360 AG. Traktoriuje įmontuotas šešių cilindrų variklis, darbinis tūris – 7,2 l. Bake telpa 600 l degalų. Didelio slėgio degalų įpurškimo siurblys leidžia naudoti pigius alternatyvius degalus, pavyzdžiui, biodyzeliną.


Fendt gamintojai sudarė galimybę padidinti šio traktoriaus atraminį paviršių su dirva, nes galima naudoti 2 150 mm skersmens užpakalinius ir 1 750 mm priekinius ratus. Kontaktą su žeme galima padidinti net 15 proc., priekyje pritaisius 2 500 kg balastą su pakeliamuoju mechanizmu arba be jo, o užpakalyje galima prikabinti du diskinius balastus po 1 000 kg.


Traktoriaus valdymas pagrįstas naujausia „Variocentr“ valdymo koncepcija, kai visos valdymo sistemos prijungtos prie valdymo svirties ir daugiafunkcinio alkūnramsčio. Valdyti traktorių ne ką sudėtingiau negu žaisti kompiuterinį žaidimą. Beje, tuo galėjai įsitikinti matydamas, kaip žaliuosius milžinus vairuoja jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikai, kurie kartu su tėvu – „Fendt“ viceprezidentu H. Meršrotu – atvažiavo į technikos pristatymą.


Dar viena šio traktoriaus ypatybė: vairuotojas savo darbo vietą kabinoje gali pasukti 180 laipsnių kampu kartu su visu valdymo mechanizmu ir pedalais.


Įvaizdį stiprina išskirtinumas


Norėdama parodyti, kad jos gaminami traktoriai yra pagrįstai brangesni, „Fendt“ kompanija pasirenka ir neįprastus, išskirtinius, ilgam įsimenančius produkcijos pristatymo būdus. Šį kartą 2 000 žmonių – serviso įmonių savininkams, žemės ūkio ekspertams, universitetų ir institutų inžinieriams ir technikams, prekybos atstovams bei žurnalistams – buvo surengtas nepakartojamas technikos šou: naujausių modelių traktorių šokiai nakties tamsos apgaubtoje ir galingų žibintų apšviestoje pievoje su fejerverkų nuspalvintu dangumi.


Vokiškų traktorių gamintojai pabrėžia tradicijų svarbą, ir todėl renginys paprastai rengiamas Bavarijos grafo V. Šionborno (V. Schönborn) ūkyje, Vadenbriune, kur svečiai visuomet vaišinami baltu ir raudonu vynu, pagamintu iš savininko vynuogyno derliaus.


Ne kartą renginio metu buvo akcentuojama, kad šiuo pristatymu „Fendt“ atveria naujus horizontus. Tai skambėjo tarsi intriguojantis šūkis. Kas už tų horizontų? Naujos technologijos, nauji modeliai, naujos rinkos.