- Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
- Mano ūkis
Kalniškių kaimo apylinkėse, Tauragės rajone, boluojantys šienainio ritiniai išduoda, kad čia pieno gamintojų valdos. Prastos žemės ir kalvotos vietovės čionykščiams gyventojams nepaliko kito pasirinkimo kaip verstis pienininkyste. Tad nekeista, kad Kalniškiuose 2 km atkarpoje įsikūrę net trys pieno gamintojai. Tarp jų ir Zitos bei Antano Šegždų ūkis.
Ūkininkai sako, kad jų ūkis, kaip ir visi šeimos ūkiai: darbo daug, lėšų investicijoms trūksta, o ES fondų parama nepasiekiama. „Tik iš šono žiūrint atrodo, kad finansavimą paprasta gauti, kad pakanka parengti verslo projektą, pateikti prašymą Nacionalinei mokėjimų agentūrai, ir pinigai jau kišenėje. Jūs pabandykite…“, – siūlo Antanas. Pasak ūkininko, norint modernizuoti ūkį už ES fondų lėšas, reikia apsišarvuoti didžiule kantrybe ir tam skirti visą laiką. Antanas įsitikinęs, kad tuomet neliktų laiko ūkyje dirbti: tokios prabangos jis sau negalėtų leisti. „Be to, reikėtų ir paskolą iš banko imti, o bankininkai į tokius smulkius ūkininkus žiūri kreivai, nepasitiki”, – apie nelengvą smulkiųjų ūkininkų padėtį kalba A. Šegždas.
Beveik viską savo ūkyje Šegždai daro savo jėgomis ir už savo santaupas.
Kantriai, su žemaitišku užsispyrimu jau penkeri metai įrenginėja tvartą. Beje,
mėšlidei pastatyti ir melžimo įrangai įsigyti ūkininkai išdrįso pretenduoti į
Nitratų ir Pieno direktyvos reikalavimams įgyvendinti skirtą paramą. Paraišką
patvirtino, tačiau Antanas tuo nelabai džiaugiasi, nes projekto įgyvendinimo
terminai spaudžia, o statybininkai nosį užrietę „gumą tempia“ ir nepagrįstai
didelius pinigus už darbus ima. „Skystojo mėšlo rezervuaras turėjo būti
pastatytas rugpjūtį: tuo metu statybininkai sugebėjo tik mėšlo saugojimo talpos
padą įrengti. Dabar jie išgyvena aukso amžių, jaučiasi visagaliai: jei nepatinka
– nesamdyk. Statybininkų pasirinkimas čia nėra didelis, taip ir vargstame“, –
meistrų neatsakingumu piktinasi ūkininkas, rodydamas 1 160 m3 rezervuaro
pagrindą. Nepaisant nenumatytų kliūčių verslo projektui įgyvendinti, ūkininkas
sako nesigailįs, kad pateikė paraišką paramai gauti.
Karves perėmė iš tėvų
Gyvenimas kaime Šegždams nebuvo visiškai nepažįstamas: Kalniškiai – Zitos
Šegždienės gimtinė. „Tėvai visuomet turėjo karvių, kurias ir man tekdavo melžti.
Kai jiems pritrūko jėgų prižiūrėti gyvulius, ūkį perėmėme mes. Iki tol dirbau
audėja didmiestyje, o vyras – žemės ūkio technikos susivienijime vairuotoju.
Taip jau išėjo, kad nuo pat pradžių pasukome pienininkystės keliu ir net
nesvarstėme galimybės auginti kiaules ar verstis augalininkyste. Tiesa, kurį
laiką eksperimentavome su vištomis“, – prisimena Zita.
Savarankiškai ūkininkauti Šegždai pradėjo turėdami 3 karves ir 6 ha
nuosavos žemės. Dabar tauragiškių bandoje 34 melžiamos karvės, nemažai telyčių
ir pulkas veršelių. Be 40 ha nuosavos žemės ūkininkai dar nuomoja 30 ha. Beveik
visas plotas paskirtas žolynams. „Auginame šiek tiek žirnių-avižų mišinio, jį,
kaip ir kitas žoles, konservuojame ritiniuose“, – apie ūkį pasakoja Antanas.
Kelerius metus bandė auginti kukurūzus, tačiau, kai vienais metais derlius
užaugo labai prastas, šių energetinių augalų atsisakė. Be to, kukurūzams reikėjo
nuomuoti ir sėjamąją, ir pjaunamąją. Ūkininkas sako, kad karvėms pašarų
netrūksta. Jos ypač mėgsta žirnių-avižų šienainį. „Kai išvynioju ritinį, tai
tvarte konservuotais žirneliais pakvimpa“, – tęsia Antanas.
Nors šerdami karves ūkininkai nesivadovauja jokiais normuoto šėrimo
principais, Šegždų augintinių produktyvumas pavydėtinas – per 7 000 kg. Pernai
jis siekė 7 400 kg. Antanas aiškina, kad vidutinis primilžis sumažėjo dėl to,
jog bandą papildė telyčios, kurios nėra tokios pieningos. Pieno gamintojai
tikisi produktyvumą padidinti, sėklindami karves Amerikos holšteinų veislės
bulių sperma. „Tik kelios telyčios apsiveršiavo, todėl apie rezultatus spręsti
ankstoka“, – teigia Zita. Pasak jos, įsigyti geros veislinės vertės gyvulį
Lietuvoje sudėtinga, todėl banda atnaujinama tik iš ūkyje užaugintų gyvulių.
Gimę buliukai parduodami užsienio supirkėjams, o gerų tėvų telyčaitės auginamos
bandos pakaitai.
Šegždų gyvulių racionas paprastas. „Šienainio duodame iki soties, o
kombinuotųjų pašarų karvės gauna tiek, kiek suėda melžimo metu“, – šėrimo tvarką
apibūdina vyras. Jo teigimu, ir šią sausringą vasarą pagaminto šienainio pakaks
visai žiemai. Tiesa, kai vidurvasarį žolė neaugo, karvėms sušerdavo iki 9 kg
granuliuotų kombinuotųjų pašarų per dieną. „Vos spėdavome koncentratus pirkti.
Nors taip šerti ir labai brangu, bet nebuvo kitos išeities, negi karves badu
marinsi“, – pasakoja Antanas. Vasarą primilžiai nesumažėjo, tačiau sausra turėjo
įtakos pieno sudėties rodikliams. Šegždai spėja, kad pieno riebumas ir
baltymingumas sumažėjo dėl žolės trūkumo.
Šienainiui gaminti reikalingą techniką tauragiškiai nuomoja. „Žinoma,
pasvajojame ir mes pašarų ruošimo mašinas įsigyti, bet viskas atsiremia į
finansus. Gal kada ir technikai pinigų sutaupysime“, – galimybės dalyvauti Kaimo
plėtros priemonėse Antanas nesvarsto ir pasikliauja tik savo taupumu.
Augina gyvulius be atostogų
Karvidę iš senų, bebaigiančių sugriūti kolūkinių tvartų konstrukcijų
Šegždai pasistatė taip pat savo jėgomis. Ūkininkai tikisi, kad prieš penkerius
metus pradėtas statyti tvartas šiemet bus baigtas įrengti, ir visi galvijai jame
žiemos. Įrengtoje pastato dalyje karvės jau laikomos trejus metus ir melžiamos į
pieno liniją keturiais melžimo aparatais. Antanas pastebėjo, kad pririštų karvių
guoliavietėse geriau kloti guminius kilimėlius, o ne čiužinius. Pasak pieno
gamintojo, čiužiniai labiau tinka besaičio laikymo tvartuose, kuriuose karvės
neguli ištisai. „Čiužiniai yra palyginti brangūs, bet greitai susidėvi, kai
karvės ant jų nuolat stovi arba guli. Guminiai kilimėliai labiau pritaikyti
tokiam gyvulių laikymo būdui, todėl visus čiužinius pakeisime kilimėliais“, –
patirtimi dalijasi Antanas.
Nedideliame ūkyje darbo pakanka abiem sutuoktiniams. „Melžimas – mano
rūpestis, svetimam savo karvių nepatikėčiau“, – sako Zita. Tvarkytis prie
gyvulių jai padeda ir vyras, ir viena samdoma melžėja. Per darbymečius su tėvais
darbuojasi ir trys sūnūs. Ūkininkė neslepia, kad pienininkystės verslas pririša
ir prie namų, ir prie gyvulių. Ištrūkti iš ūkio sudėtinga net pusdieniui,
nekalbant apie ilgesnes atostogas. „Neprisimenu, kada atostogavome, bet per tiek
metų pripratome taip gyventi“, – nesiskundžia Zita.
Su pieno perdirbėjais nesipyksta
Nors Šegždų pieno ūkis nedidelis ir nepriklauso jokiam kooperatyvui,
tačiau su Kelmės pienine ūkininkams pavyksta susitarti. „Sudarome sutartis
metams. Pienas geros kokybės, tai ir gauname už jį pakankamai. Skųstis tikrai
negalime“, – apie bendradarbiavimą su perdirbėjais gerai atsiliepia Antanas.
Ūkininkai turi 218 t kvotą, tačiau ji netrukus bus įvykdyta. Dar pernai
pieno gamintojai pateikė prašymą kvotai padidinti. „Deja, gavome tik pusę, kiek
prašėme – 40 t. Bandą ketiname plėsti iki 70 melžiamų karvių, tai kvotos tikrai
pritrūksime. Reikėtų turėti ne mažiau kaip 300 tonų“, – nuogąstauja Antanas.
Ūkininkui nerimą kelia ir tai, kad nė vienas iš sūnų nerodo iniciatyvos perimti
tėvų verslą. Zita apie ateitį mąsto optimistiškai ir vaikų prievarta nevers
ūkininkauti. „Jei jiems mielesnis kitas užsiėmimas, tegul juo ir verčiasi. Gal
ūkiui išsiplėtus, mes samdysime žmones, o patys tik vadovausime“, – Zita
neabejoja, kad išeitį iš bet kokios padėties galima rasti.