23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/10
Prancūzai svajoja melžti karves vieną kartą per dieną
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Prancūzijos mokslininkai jau keleri metai atlieka tyrimus: kiek kartų per dieną (du ar vieną) melžti karves.

Prieš keturis dešimtmečius Vokietijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo nustatyti, ar negalima sekmadieniais karves melžti tik vieną kartą. Vėliau ši tema buvo pamiršta.


Pastaraisiais metais vykdomi išsamūs tyrimai Prancūzijos valstybiniame INRA Clemonto-Fernando institute. Prieš trejus metus Betanijos žemės ūkio rūmų bandomajame Trévarezo ūkyje buvo pradėti vienkartinio karvių melžimo bandymai, kurie tęsiami ir šiandien.


Įdomu tai, kad apie 17 proc. Prancūzijos gyvulių produktyvumo kontrolės asociacijai priklausančių karvių augintojų sekmadieniais melžia tik vieną kartą, apie 2 proc. pieno gamintojų vieną kartą melžia likus 1–2 mėnesiams iki karvių užtrūkimo, t. y. prieš laktacijos pabaigą. Tačiau tokių augintojų, kurie ilgiau negu 4 mėnesius melžia karves tik vieną kartą per dieną, yra mažiau negu 1 proc.


Bandymų rezultatai


Bandomojo ūkio karvės 210 dienų ganėsi ganyklose ir gavo po 400 kg koncentruotų pašarų. Holšteinų veislės karvės buvo suskirstytos į 2 grupes po 27 gyvulius kiekvienoje. Dauguma karvių veršiavosi žiemos pabaigoje.

Vienos grupės karvės buvo melžiamos vieną kartą, kitos – 2 kartus per dieną. Iš­analizavus tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad:

  • du kartus melžiamų karvių primilžis per 305 laktacijos dienas buvo beveik 7 000 kg, melžiamų vieną kartą – 5 500 kg pieno, tačiau pastarųjų piene buvo 0,18 proc. baltymų ir 0,23 proc. riebalų daugiau;
  • melžiamos vieną kartą karvės buvo geresnės kūno būklės negu melžiamos dažniau. Dėl to jų vaisingumas buvo taip pat geresnis. Laikotarpis tarp apsiveršiavimo ir sėkmingo apsėklinimo buvo 11 dienų trumpesnis, o apsivaisinimas 19 proc. geresnis. Vieną kartą melžiamų karvių grupėje po 3 mėnesių 85 proc. jų buvo veršingos, o du kartus melžiamų – 72 proc.;
  • vieną kartą melžiamos karvės dažniau (58 proc.) sirgo tešmens uždegimu, melžiamos du kartus – 49 proc. Po gydymo liga pasikartojo 6 proc. melžiamų du kartus ir 31 proc. melžiamų vieną kartą karvių. Dažniau melžiamų karvių 76 proc. pieno mėginių buvo rasta somatinių ląstelių mažiau kaip 300 tūkst./ml, melžiamų vieną kartą – 63 proc. mėginių;
  • kad būtų visiškai išnaudota pieno kvota, vienkartinio melžimo grupėje buvo laikoma 27 proc. karvių daugiau. Nepaisant to, šioje grupėje darbo sąnaudos buvo 17 proc. mažesnės. Šios grupės karvių daugiau veršiavosi, daugiau atvedė veršelių. Vieną kartą melžiamų karvių buvo paskersta daugiau negu melžiamų du kartus.
  • Didesnei karvių bandai papildomų pastatų nereikėjo, svarbiausia galutinis rezultatas: pelningumo rodikliai nepasikeitė, ko buvo siekiama įrodyti bandymais.


    Kartais melžti galima rečiau


    Prancūzijoje nemažai pieno gamintojų kartkartėmis taiko vienkartinį karvių melžimą. Pavyzdžiui, ūkininkas Oliveris Hesardas (Olivier Hézard) iš Villers-Boutton‘o turi 150 tonų pieno kvotą. Pavasarį, nuo balandžio 1 dienos, 7 savaites Montbéliard veislės 25 karves jis melžia vieną kartą per dieną tol, kol jos užtrūksta. Tada su šeima išvažiuoja atostogauti. Karvės veršiuojasi nuo rugpjūčio 1 iki rugsėjo 15 dienos. Tada jos melžiamos du kartus per dieną. Tuo laikotarpiu karvių banda padidėja iki 35. Be senų karvių ūkininkas parduoda ir tas karves, kurios dažniau serga mastitais, nes jos nėra prisitaikiusios prie vienkartinio melžimo. Be to, jis atskiria karves, neatitinkančias nustatyto veršiavimosi ciklo.


    Vienkartinį melžimą Prancūzijos ūkininkai dažniausiai taiko nedidelėse (30–40 karvių) bandose, kurios ganosi ganykloje, nes, laikant tvarte, padidėja tešmens ligų pavojus. Be to, tvarte karvės melžimo metu blogiau atleidžia pieną.


    Mažesnius primilžius prancūzų ūkininkai kompensuoja didesniu karvių skaičiumi. Gyvulininkystės specialistai teigia, kad vienkartinis melžimas per dieną nepažeidžia gyvulių gerovės reikalavimų. Karvės greitai prie jo pripranta, o jeigu iškyla kokių nors problemų, galima greitai grįžti prie įprastos melžimo tvarkos. Didžiausia problema – nugalėti išankstinę neigiamą nuomonę ir baimę.


    Parengta pagal užsienio spaudą