23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/10
Partnerystė – Austrijos įmonės sėkmės garantas
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ „Mano ūkis“, Austrija
  • Mano ūkis

Viena iš lyderiaujančių Europoje Austrijos pašarų gamybos technikos kompanija „Alois Pöttinger Maschinenfabrik GmbH“ 135 metų veiklos jubiliejų pasitiko šūkiu: „Kartu galime pasiekti daugiau“. Verslo partnerystei sustiprinti skirtos ir tarptautinės kas dvejus metus Grieskirchnene (Grieskirchner) organizuojamos „­Pöttinger“ dienos, į kurias suvažiuoja beveik ­tūkstantis technikos pardavėjų, specialistų ir žemdirbių iš viso pasaulio.

Šiemet tarptautinis renginys vainikuotas naujos, jau specialistų pripažinimą pelniusios pašarų ruošimo, žemės dirbimo ir sėjos technikos pristatymu. Pasak Piotingerių šeimai priklausančios įmonės savininkų brolių Klauso ir Hainco Piotingerių (Claus ir Hainz Pöttinger), kompanijos inžinieriai dirba tam, kad ūkininkai šypsotųsi. „Išbandę naujas mašinas žemdirbiai tikrai nusišypsos“, – užtikrino K. Piotingeris.


Savaeiges mašinas kurti per brangu


Garsi žolinių pašarų dorojimo mašinomis Austrijos įmonė neketina į rinką pateikti savaeigių šienapjovių, pašarų smulkinimo kombainų, nes, pasak regionų eksporto vadovo Luko Vinkelmajerio (Lukas Winkelmeier), tai neturinčios ateities, be to, labai brangios mašinos. Kompanijos vadovai pasirinko kitą kelią – tobulinti esamas mašinas, kad sumažėtų darbų kaštai, būtų tausojamas dirvožemis, pagerėtų pašarų kokybė, padidėtų našumas. „Patraukli technikos išvaizda irgi yra mūsų pasirinktos filosofijos dalis. Pöttinger mašinos nėra tiesiog „darbiniai arkliai“. Siekiame, kad ūkininkams dirbti su jomis būtų ne tik patogu, bet ir malonu“, – aiškino L. Vinkelmajeris.


Viena iš įmonės naujovių – frontalinių šienapjovių pakabinimo sistema Alpha-motion – pripažinta įvairių (Ispanijos, Prancūzijos, Anglijos) šalių technikos specialistų. Vertingiausias laimėjimas – pernai vykusios parodos „Agritechnica“ titulas – „Metų mašina 2006“ pašarų ruošimo technikos kategorijoje.


Šienapjovės su Alpha-motion sistema idealiai kopijuoja dirvos paviršių, nekeisdama žolės pjovimo aukščio ir nemažindama važiavimo greičio. Tokiu būdu apsaugoma ne tik pati mašina, bet ir pašaras neužteršiamas žemėmis. „Paviršius kopijuojamas ne tik vertikaliai (± 250 mm), bet ir skersai ± 16o kampu. Šienapjovė su tokia sistema plaukia tartum glostydama pievą. Tai revoliucinis prikabinimo mazgų sprendimas“, – įdiegtos technologijos privalumus vardijo L. Vinkelmajeris. Šienapjovė su tokiu pakabinimo įtaisu nepriekaištingai dirba šlaituose. Alpha-motion pakabinimo sistemą galima įrengti 3 ir 3,5 m pločio diskinėse bei 3 m pločio būgninėse šienapjovėse. Pasak kompanijai „Alois Pöttinger“ atstovaujančios bendrovės „Alfa Agro Prekyba“ vadovo Arūno Šimkūno, šiemet ir Lietuvoje buvo išbandytos šienapjovės su Alpha-motion pakabinimo sistema, trys jau parduotos. „Lietuvos ūkininkai gerai įvertino naujovę, todėl tikimės, kad tokios mašinos išpopuliarės ir mūsų šalyje. Juolab, kad šienapjovė su Alpha-motion prikabinimo mazgu tik šiek tiek brangesnė už standartinę mašiną“, – sakė A. Šimkūnas.


Savikrovės priekabos – ir stambiam, ir smulkiam gyvulių augintojui


Jau daugelį metų pelningiausias ir paklausiausias kompanijos „Alois Pöttinger“ gaminys – savikrovės priekabos-rinktuvės. Palyginti su praėjusiais metais, jų pardavimų apimtys išaugo 7,5 proc. – nuo 38 iki 41 mln. EUR (nuo 131 iki 141 mln. Lt), o apyvartinių lėšų struktūroje šios rūšies technikai tenka 24 proc. visų pajamų. Remiantis kompanijos pateiktais duomenimis, pasaulyje Pöttinger priekabų parduodama daugiausiai.


Galvijų augintojų pripažinimo Pöttinger savikrovės priekabos sulaukė ne tik dėl to, kad silosas – būtinas gyvulių raciono pašaras, bet ir dėl to, kad gaminti silosą savikrovėmis priekabomis – pigiausias gamybos būdas. Investicijos į šią pašarų gamybos technologiją iki 67 proc. mažesnės, palyginti su investicijomis, kurių reikėtų norint žolių derlių doroti savaeigiu smulkintuvu. Pavyzdžiui, priekaba Jumbo 7200 su vienu traktoriumi gali pakeisti vieną savaeigį smulkintuvą ir masei transportuoti reikalingus 2–3 traktorius. Joje telpa apie 20 tonų smulkintos žolės. Be to, nustatyta, kad žolę priekabos smulkinimo mechanizmai susmulkina optimaliausio galvijų virškinimo sistemai ilgio (60–70 mm) dalelėmis.


Pasak kompanijos „Alois Pöttinger“ pardavimų reklamos eksperto Štefano Akermano (Stephan Ackermann), skirtingų pašarų ruošimo (ritinių presais, savaeigiais kombainais ir savikrovėmis priekabomis) technologijų išlaidoms palyginti jau sukurta speciali skaičiuoklė, kuri pateikiama Austrijos kompanijos interneto svetainėje. Skaičiuojant išlaidas, įvertinamos ir kuro sąnaudos, ir masės pervežimo atstumai, ir darbo užmokestis, ir kiti rodikliai. „Netrukus skaičiuoklę bus galima rasti ir „Alfa Agro Prekyba“ tinklalapyje“, – pridūrė Lietuvos įmonės direktorius A. Šimkūnas. Jis neslėpė, kad mūsų šalyje toks siloso gamybos būdas nėra labai populiarus, nes ūkininkai neturi patirties ir pakankamai žinių, kaip išsaugoti geros kokybės silosą kaupe, todėl daugiausia žoles konservuoja ritiniuose. Vadovo teigimu, siekiant paskleisti daugiau informacijos apie šį pašarų ruošimo būdą, organizuoti tyrimai. Šiemet Lietuvoje su dviem priekabomis Jumbo 7200 per 2,5 dienos buvo pagaminta 1 000 t siloso. Anykščių r. ūkininkas Vytautas Banys, auginantis 200 karvių, visą ūkyje užaugintą žolę sudoroja su viena Jumbo 7200 priekaba. Pasak A. Šimkūno, Lietuvoje parduota 10 Pöttinger siloso gamybos mašinų.


Savikrovės priekabos „Alois Pöttinger“ gamykloje konstruojamos jau daugiau kaip 40 metų. Šiandien mašinos gali būti pritaikytos įvairių ūkių (kalvotų ar lygumų, stambių ar smulkių, Europos ar Azijos) poreikiams, nes gaminamos net 50 skirtingų modifikacijų nuo 11 iki 80 m3 talpos priekabos. Kad padidėtų priekabų našumas, patobulintas rotorius, įrengti nauji apsaugos nuo akmenų mechanizmai, sustiprinti jų bortai, kad būtų galima transportuoti įvairius krovinius. Per dieną Grieskirchneno gamykloje gali būti surinkta 20 nedidelio našumo arba 6–8 galingos savikrovės priekabos. Per metus pagaminama per 1 500 skirtingų modelių priekabų.


Rekordinė apyvarta pasiekta glaudžiai bendradarbiaujant


Kompanijos vadovai teigia, kad rekordinio dydžio apyvarta (171 ,1 mln. EUR, t. y. 590,3 mln. Lt) per 2005/2006 finansinius metus pasiekta ne tik dėl išsiplėtusio technikos asortimento, bet ir dėl stipraus bendradarbiavimo su austriškos technikos pardavėjais kitose šalyse. „Palyginti su praėjusių metų finansiniais rodikliais, apyvartinių lėšų gauta 10 proc. daugiau. Kitąmet sieksime 180 mln. EUR apyvartos“, – sakė H. Piotingeris.


Didžioji dalis (83 proc.) pagaminamų mašinų parduodama užsienio šalyse. Daugiausia (26 proc.) Pöttinger technikos įsigijo vokiečiai, austrai nupirko 17 proc., prancūzai – 11, čekai – 10, šveicarai – 7 proc. visos pagamintos Pöttinger žemės ūkio technikos. „Ypač pardavimų apimtys išaugo Vokietijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Anglijoje ir Čekijoje“, – akcentavo K. Piotingeris.


Kasmet apie 5 proc. pajamų investuojama į įmonės plėtrą ir tyrimus. Šiemet Čekijoje planuojama pradėti statyti 8 mln. EUR (27,6 mln. Lt) kainuosiančią detalių gamyklą, o Grieskirchnene jau pakloti naujojo klientų ir mokymo centro pamatai. Į jį ketinama investuoti 7 mln. EUR (24,2 mln. Lt). „Norime tapti svarbiais ūkininkų ir technikos pardavėjų partneriais. Tik dirbdami kartu mes esame stiprūs“, – neabejojo abu kompanijos vadovai. Su Austrijos įmone bendradarbiauja 1 700 pardavimo partnerių visame pasaulyje, o keturiose šeimos bendrovei priklausančiuose fabrikuose dirba apie 1 000 darbuotojų.