23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/10
Fermentiniai preparatai kiaulių racionuose su kvietrugiais
  • Dr. Raimondas LEIKUS, Jūratė NORVILIENĖ LVA Gyvulininkystės institutas
  • Mano ūkis

Kiaulių augimo ir produktyvumo gerų rezultatų pasiekiama, šeriant jas visaverčiais ir subalansuotais racionais. Todėl ieškoma būdų, kaip efektyviau panaudoti įvairius pašarus, ypač vietinius.

Pastaruoju metu Lietuvoje vis daugiau auginama žieminių ir vasarinių kvietrugių. Lyginant su įprastais pašariniais javais (miežiais), jie yra derlingesni (4–5 t/ha), turi daugiau energijos (12,5–13,5 MJ/kg) ir baltymų (11–15 proc.), mažai ląstelienos (2–2,5 proc.). Tačiau kvietrugių grūduose būna ir kenksmingų medžiagų – tripsino inhibitorių, karčiųjų fenolio darinių (alkilrezorcinolių ir pan.). Šie junginiai suteikia pašarui kartoką skonį, sumažina ėdamumą, neigiamai veikia gyvulių sveikatingumą ir produktyvumą. Be to, kaip ir kitų varpinių javų (ypač rugių) grūdai, kvietrugiai turi nemažai (apie 14–15 proc.) sunkiai virškinamų angliavandenių – nekrakmolinių polisacharidų. Iš jų vyrauja arabinoksilanai, gliukanai, galaktanai ir kt. Minėtų medžiagų kiaulių, ypač jaunų paršelių, organizmas beveik neskaido, todėl pablogėja maisto medžiagų virškinamumas ir įsisavinimas, sumažėja prieaugiai, gaunama blogesnės kokybės skerdena.


Kvietrugiuose esančių antimitybinių junginių neigiamas poveikis ypač pasireiškia įmaišius jų į racionus daugiau kaip 50–60 proc. Todėl kiaulių racionuose kvietrugių kiekis dažnai yra ribojamas iki 40–50 proc. Yra atlikta tyrimų, kurie parodė, kad, į pašarus įterpus net ir 60–80 proc. kvietrugių, kiaulių augimas ir skerdenos kokybė taip pat nepablogėja, tačiau vieningos nuomonės dėl kvietrugių kiekio racione dar nėra.


Šerti su fermentais


Sunkiai virškinamus nekrakmolinius polisacharidus iš dalies galima suskaidyti, panaudojus preparatus, turinčius fermentų karbohidrazių (pvz., ksilanazių, gliukanazių, celiuliazių ir pan.). Tokiu būdu sumažėja virškinimo trakto turinio klampumas, geriau įsisavinamos pašare esančios maisto medžiagos, pagerėja kiaulių augimas. Fermentiniai preparatai ypač efektyvūs jauniems paršeliams, kai jų virškinimo sistema dar nėra visiškai susiformavusi.

Plačiausiai kiaulių mityboje naudojamos multienziminės kompozicijos, turinčios kelių fermentų, skaldančių skirtingus junginius, kompleksą.


Tinkamai pritaikius fermentinius preparatus, galima padidinti kvietrugių efektyvumą kiaulių racionuose ir įterpti didesnį jų kiekį. Literatūroje randama nemažai duomenų apie fermentų panaudojimą kiaulių racionuose su kvietrugiams giminingų javų (rugių ir kviečių) grūdais. Remiantis atliktų tyrimų rezultatais, į kiaulių pašarus, turinčius 45–70 proc. rugių arba 78–85 proc. kviečių, papildomai įmaišius 0,05–0,06 proc. padidinto gliukanazinio ir ksilanazinio aktyvumo multienziminės kompozicijos, prieaugiai per parą padidėjo 7,1–13,6 proc., o pašarų sąnaudos 1 kg priaugti sumažėjo 5,9–8 proc. Be to, šiais atvejais kiaulių skerdenos ir mėsos kokybei neigiamo poveikio nenustatyta. Pažymėtina, kad fermentų efektyvumas daugiausia buvo tyrinėtas bandymuose su jaunais paršeliais, ir nėra pakankamai duomenų apie jų taikymą penimų kiaulių racionuose su kvietrugiais.


Fermentų efektyvumas


Siekdami ištirti fermentinių preparatų panaudojimo galimybes kvietruginiuose kiaulių racionuose, Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės instituto mokslininkai atliko bandymą. Kontrolinės grupės kiaulės buvo šeriamos kombinuotaisiais pašarais, kuriuose pagrindinis grūdinis komponentas buvo kvietrugiai. Kiaulėms nuo 30 iki 60 kg svorio skirtuose pašaruose jie sudarė 60 proc., o didesnio kaip 60 kg svorio – 70 proc. Tiriamųjų grupių kiaulės gavo tokios pačios sudėties kombinuotųjų pašarų, kaip ir kontrolinės, tačiau į juos papildomai buvo dar įmaišyta multienziminės kompozicijos, turinčios stiprų ksilanazinį ir gliukanazinį aktyvumą. Ją sudarė α-amilazė (70 U/g), β-gliukanazė (700 U/g), ksilanazė (1 800 U/g), proteazė (0,8 U/g). Bandymuose naudoti Bolero veislės žieminių kvietrugių grūdai.


Tyrimų duomenimis, kombinuotuosius pašarus, turinčius 60–70 proc. kviet­rugių, praturtinus 0,05 proc. multienziminės kompozicijos priedu, kiaulės augo geriausiai. Jos laikotarpiu nuo 30 iki 40 kg svorio vidutiniškai per parą priaugo 18 proc. daugiau, o pašarų 1 kg prieaugio sunaudojo 3,2 proc. mažiau negu kontrolinės. Periodais nuo 40 iki 60 kg svorio ir nuo 60 kg svorio iki realizacijos kiaulių prieaugiai per parą padidėjo atitinkamai 8 ir 9,4 proc., o pašarų sąnaudos 1 kg priaugti sumažėjo atitinkamai 2,7 ir 6,7 proc., palyginti su kontrolinės grupės kiaulėmis. Nustatyta, kad, šeriant pašarais su 0,05 proc. multienziminės kompozicijos priedu, per visą bandymo laikotarpį kiaulės per parą priaugo 11 proc. daugiau, o pašarų 1 kg prieaugio sunaudojo 7 proc. mažiau. Be to, jos iki realizacijos užaugo 9 dienomis anksčiau negu kontrolinės. Kai į kombinuotuosius pašarus buvo įmaišyta 0,035 proc. multienziminės kompozicijos, bandomųjų kiaulių augimas beveik nesiskyrė nuo kontrolinių.

Atlikus kontrolinį kiaulių skerdimą paaiškėjo, kad, šeriant jas pašarais su kviet­rugiais ir multienziminės kompozicijos priedu, skerdenos išeiga, raumeningumas ir kumpio svoris mažai skyrėsi nuo kont­rolinės grupės kiaulių skerdenų. Į kombinuotuosius pašarus, turinčius kvietrugių, papildomai įmaišius multienziminės kompozicijos, sumažėjo kiaulių lašinių storis. Esant pašaruose 0,035 proc. šio priedo, lašiniai ties ketera buvo 4,6 mm, ties 6–7 šonkauliais – 4,3 mm, o ties paskutiniuoju šonkauliu – 4,2 mm plonesni negu kontrolinių. Kai multienziminės kompozicijos pašaruose buvo 0,05 proc., lašinių storis ties ketera sumažėjo 6 mm, palyginti su kont­roline grupe. Tačiau šiuo atveju kiaulių lašiniai ties 6–7 ir paskutiniuoju šonkauliais suplonėjo labai nežymiai. Pažymėtina, kad kiaulių šėrimas kombinuotaisiais pašarais, turinčiais kvietrugių ir multienziminės kompozicijos, šiek tiek padidino vadinamosios raumeninės akies plotą.


Kombinuotuosius pašarus, turinčius kviet­rugių, papildžius multienzimine kom­pozicija, kiaulių mėsos kokybė nepablogėjo, kadangi cheminių ir fizinių rodiklių pokyčių dėsningumų nenustatyta.


Į kombinuotuosius pašarus su 60–70 proc. kvietrugių įterpus 0,05 proc. multienziminės kompozicijos, vienai kiaulei užauginti sušertų pašarų kaina sumažėjo 1,17 Lt (0,87 proc.), o 1 kg prieaugio sunaudoti pašarai kainavo 0,08 Lt (4,3 proc.) pigiau negu kontrolinių. Esant kiaulių pašaruose su kvietrugiais 0,035 proc. minėto priedo, 1 kg priaugti sušerti pašarai atpigo 0,03 Lt (1,6 proc.), palyginti su kontroline grupe. Tačiau šiuo atveju vienai kiaulei užauginti sunaudoti pašarai pabrango 2,52 Lt (1,88 proc.). Taigi efektyviau įterpti 0,05 proc. multienziminės kompozicijos.
Atlikto bandymo duomenimis, kiaulių kombinuotuosius pašarus, turinčius didesnį kvietrugių kiekį (60–70 proc.), verta praturtinti stipresnio ksilanazinio ir gliukanazinio aktyvumo multienzimine kompozicija. Geriausia jos įmaišyti į pašarus 0,05 proc. Tokiu būdu pagerėtų kiaulių prieaugiai, sumažėtų pašarų sąnaudos 1 kg priaugti.