23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/09
Spanguolės skaniausios po šalnų
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“, Latvija
  • Mano ūkis

Šį rudenį Valdemarpilyje, viename moderniausių Latvijos spanguolynų, noksta ketvirtasis derlius. Stambiauogių spanguolių plantacija įrengta pagal amerikietiškas technologijas. Pasak spanguolyno šeimininkų, net ir nieko nedarant, čia kasmet būtų galima priskinti po 10–15 tonų uogų iš hektaro, o kruopščiai prižiūrimos spanguolės prieš porą metų davė rekordinį – 40 t/ ha – derlių.

Pasak ūkio šeimininkų Zandos ir Dailio Bralitų, rengiantis auginti spanguoles, svarbiausia turėti tam tinkamą vietą, mat spanguolės vienoje vietoje gali augti ir derėti 100 metų. Septynių hektarų ploto spanguolynas įrengtas didžiuliame durpyne, dar keturi hektarai skirti apsauginėms juostoms. Durpių sluoksnis pakankamai storas – 1,5 metro. Karštomis vasaros dienomis durpės įšyla iki 40o C, todėl čia nesiveisia gyvatės.


Vienam hektarui spanguolių užsodinti, reikia apie 3 tonas ūglių, kurie įterpiami į dirvą 8–10 cm gyliu ir privoluojami. Sodinamoji medžiaga – veislių Stevens, Bergman, Early Black, Pilgrim sodmenys – pirkta iš JAV spanguolių augintojų. Šeimininkų teigimu, amerikiečių spanguolių augintojai iš pradžių labai noriai bendradarbiavo, negailėjo patarimų ir konsultacijų, bet kai Latvija įstojo į Europos Sąjungą, santykiai atšalo. Matyt, dėl konkurencijos.


Iš pat pradžių, dar tik sodinant spanguolių auginius, teko išsikasti 2 ha ploto tvenkinį, kuris kainavo 200 000 litų (40 000 latų), nes vandens telkinys, planuojant spanguolių verslą – būtinas. Pirmiausia jo reikia spanguolynui laistyti (dirva turi būti nuolat drėgna, bet gerai drenuota) ir krūmeliams apsaugoti nuo šalnų, mat jų dažnokai pasitaiko spanguolių žydėjimo metu. Tuomet plantacijoje išvedžiotais purkštukais visą šalnos trukmės laiką (paprastai visą naktį) purškiamas vanduo. Spanguolių žiedai ištveria iki 1o C šalnas. 1 m2 spanguolyno būna apie 3 000 vertikalių ūglių, ant kiekvieno iš jų susiformuoja nuo 4 iki 7 žiedelių.


Derlius nuimamas specialiais kombainais: uogos nuskinamos įrenginiais, kurių konstrukcija panaši į tankius grėblius. Įrengiant plantaciją, buvo galvojama ir apie galimybę nuimti derlių, užliejus spanguolyną vandeniu, kaip tai daroma Kanadoje ir JAV, bet paskui, kruopščiai apskaičiavus sąnaudas, paaiškėjo, kad toks derliaus nuėmimo būdas būtų per brangus.


Pirmaisiais uogų derėjimo metais bandyta samdyti talkininkus derliui nuimti. Paaiškėjo, kad 30 žmonių vieną plantacijos dalį (visas plotas kanalais, likusiais dar nuo intensyvios durpyno eksploatacijos laikų, padalytas į maždaug 0,4 ha dalis) nuskina per vieną savaitę. Kombainas tokį pat plotą (0,4 ha) nurenka per vieną darbo dieną. Grėbliais iššukuotos uogos išvalomos nuo priemaišų ir užšaldomos šaldyklose. Aštuoniolikos laipsnių šaltyje spanguoles galima laikyti dvejus metus. Pagrindiniai produkcijos pirkėjai – perdirbimo įmonės „Pure Food“ ir „Spilva“. Dalis uogų parduodama turguje.


Nešaldytų uogų skonis prastokas, jų minkštimas sausokas, o po šalnų (ar po užšaldymo) spanguolės pasidaro sultingesnės, cukringesnės. Paprastai derlius nuimamas jau po rudeninių šalnų, dažniausiai lapkričio ir gruodžio mėnesį. Jei dalis uogų lieka nenuskintų, jos gerai išsilaiko iki pavasario. Net ir vasaros viduryje galima pasirinkti pernykščio derliaus spanguolių. Tiesa, šiek tiek nukentėjusi jų prekinė išvaizda, bet skonis puikus.


Daugiausia rūpesčių, prižiūrint spanguoles, pridaro piktžolės – įkyriausiai auga viržiai ir berželiai. Pirmuosius trejus metus po įveisimo piktžolės ravimos rankomis, vėliau purškiamos herbicidais. Kas treji metai specialiu aparatu visas spanguolynas nugenimas. Trąšoms spanguolės nereiklios. Šeimininkų teigimu, joms pakanka 30 kartų mažiau trąšų, negu paprastai reikia intensyviuose grūdinių augalų pasėliuose. Be to, durpyne azoto trąšos mažiau išsiplauna. Kokių maisto medžiagų trūksta, nustatoma darant augalų chemines analizes – lapų pavyzdžiai imami rugpjūčio mėnesį.


Šeimininkai patenkinti savo verslu ir planuoja plotus dar plėsti. Įrengti vieną hektarą spanguolyno jiems kainavo 50 000 litų (10 000 latų), bet tai ilgalaikė investicija – uogynas turėtų derėti šimtą metų. Latvijos spanguolių augintojai susibūrė į asociaciją, bendras jų įveistų spanguolynų plotas siekia beveik 200 hektarų. Lietuvoje spanguolynų plotas labai kuklus – maždaug 6 hektarai.