23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/09
Angliška žemės dirbimo technika – Lietuvos laukams
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Artėjant rudeniniam žemės dirbimui, ūkininkai dairosi naujų mašinų dirvai įdirbti. Angliškiems kompanijos „Simba International Ltd“ padargams pristatyti bendrovė „C.Olsen-Baltic“ surengė lauko dienas įvairiuose Lietuvos regionuose.

Nors šiai kompanijai „C.Olsen-Baltic“ pradėjo atstovauti tik pernai, tačiau angliški padargai jau turi gerbėjų tarp Lietuvos ūkininkų. Pasak įmonės produktų vadybininko Edmundo Stankevičiaus, iš visų mašinų populiariausi diskiniai skutikliai Solo ir X-Press.

 
Prie minimalaus žemės dirbimo padargų priskiriamas agregatas Simba Solo pradėtas gaminti 1999 m., o 2002 m. buvo apdovanotas Anglijos karališkosios žemės ūkio draugijos aukso medaliu. Agregatą sudaro diskinis skutiklis ir podirvio purentuvas, taigi vienu važiavimu mašina atlieka kelias operacijas. Pasak kompanijos „Simba International Ltd“ vadybininko Roberto Idesono (Robert Iddeson), agregatas gerai įdirba ir dirvos paviršių, ir podirvį. „Įdirbus lauką su šia mašina, galima iš karto sėti, – sakė specialistas. – Kokiu gyliu įdirbti dirvą, norint supurenti gilesnius jos sluoksnius, galima išsiaiškinti kastuvu iškasus griovelį“.


Simba Solo gali būti nuo 3,3 iki 6 m darbinio pločio. 700 mm skersmens diskai išdėstyti 250 mm atstumu vienas nuo kito. Priekinių diskų sekcija pjauna ir sumaišo dirvą su augalų liekanomis, o podirvio noragėliai purena 200–300 mm žemiau diskų, todėl nelieka rizikos susidaryti podirvio padui. Agregato viduryje arba gale tvirtinamas DD žiedų tankinimo volas. Priklausomai nuo darbinio pločio, skutiklis agreguojamas su 180–370 AG traktoriumi.


Iš kitų žemės dirbimo padargų Simba agregatai išsiskiria dvigubais DD žiedų tankinimo volais. Pasak R. Idesono, DD žiedai gaminami iš geros kokybės termiškai apdoroto chrominio plieno. „Žiedas sudarytas iš dviejų atskirų žiedų, kurie nesuvirinti, o vienas su kitu sujungti spaudimo būdu. Dėl specialaus žiedų profilio dirva, nepriklausomai nuo jos drėgnumo ir paviršiaus lipnumo, gerai susmulkinama, pernelyg nesuspaudžiama, jos paviršius ir gilesni sluoksniai optimaliai sutankinami“, – žiedų savybes apibūdino R. Idesonas. Be to, toks volas palieka banguotą dirvos paviršių, taip drėgmė geriau įsigeria, o smulkios dirvos dalelės po lietaus nesulimpa ir nesusidaro drėgmei nelaidi pluta.


Kitas Anglijos kompanijos agregatas – skutiklis X-Press su tankinimo volu – gali būti naudojamas pirminiam arba antriniam skutimui. „Jis gali būti pritaikytas minimalioje žemės dirbimo technologijoje – skusti ražienas, tradicinės žemdirbystės ūkyje juo galima išlyginti arimą“, – padargo paskirtį nurodė R. Idesonas. Vienas iš esminių X-Press konstrukcijos ypatumų – galima keisti diskų atakos kampą. Kiekvienas diskas sumontuotas ant Pro-Activ laikiklių, kurie ypač gerai apsaugo nuo akmenų. Pasak produktų vadybininko E. Stankevičiaus, su šia mašina galima dirbti sekliai (kelių centimetrų gyliu, kad sudygtų piktžolės), o maksimalus gylis – apie 10 cm. Kad sumažėtų rizika dirvos padui susidaryti, reikia keisti įdirbimo gylį. „Jei derlius didelis ir lieka daug šiaudų, skutama giliau, jei augalų liekanų mažiau – sekliau. Kiekvienais metais dirbant tokiu pačiu gyliu, susidaro podirvio padas. Optimalus važiavimo greitis 8–12 km/val.“, – aiškino E. Stankevičius. Patobulintuose skutikliuose diskus reikia tepti ne kas 50, o kas 100 darbo valandų.


Specialiai podirvio padui sunaikinti skirtas Flatliner podirvio purentuvas. Padargas gali būti 3, 3,5 ir 4,0 m darbinio pločio. Kokiu gyliu purenti, galima nustatyti kastuvu iškasus griovelį. „Su šita mašina reikia dirbti ne maksimaliu, bet reikiamu gyliu. Jei dirbsite maksimaliu gyliu, padidės kuro sąnaudos“, – perspėjo R. Idesonas. Kaip ir kituose Simba agregatuose, Flatliner įrengtas DD žiedų tankinimo volas. Anglijoje šiuo padargu paprastai suardomas podirvio padas prieš rapsų sėją, nes jų šaknys mėgsta puresnę žemę.


Lietuvos ūkininkams pristatytas ir volas-tankintuvas CultiPress su dviem eilėmis tankinimo volų. „Mašina skirta sunkiems dirvožemiams įdirbti ir vienu važiavimu atlieka 3 operacijas: noragėliai supurena žemę, už jų esanti lyginimo lenta sutrupina grumstus, o DD žiedų volas – sutankina“, – sakė R. Idesonas. CultiPress gali būti nuo 3,3 iki 6,6 m darbinio pločio. Priklausomai nuo darbinio pločio, volas-tankintuvas agreguojamas su 115–260 AG traktoriais.