23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/08
Žarėnuose laužomos tradicijos
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Šiaulių rajone, Žarėnuose, įsikūręs „Klauso ūkis“ laužo mūsų šalyje nusistovėjusias žieminių ir vasarinių rapsų plotų proporcijas. Statistikos duomenimis, Lietuvoje 20–30 proc. visų rapsų pasėlių užima žieminiai rapsai, 80–70 proc. vasariniai. „Klauso ūkyje“ šiemet bręsta 640 ha žieminių ir 60 ha vasarinių rapsų.

„Į rapsų auginimą pradėjome orientuotis nuo 2002 metų. Po truputėlį jų pasėlius plėtėme, o pernai mostelėjome iš peties – plotus padvigubinome“, – sako UAB „Klauso ūkis“ direktorius Kastytis Patiejūnas ir patikslina, kad jų ūkis stengiasi laikytis vokiškų proporcijų: Vokietijoje kasmet sėjama apie 1,2 mln. ha žieminių rapsų ir tik nuo 20 iki 50 tūkst. ha vasarinių (paprastai tik tuose plotuose, kur neperžiemojo žieminiai).


Pagrindinė žieminių rapsų augintojų problema – rasti tinkamą priešsėlį. Pernai „Klauso ūkyje“ buvo nemažai pūdymų, todėl sėją buvo galima pradėti anksti. Pats pirmasis rapsų laukas pernai sėtas liepos 25 dieną. Iš viso 500 ha rapsų pernai buvo pasėta iki rugpjūčio 1 dienos, t. y. gerokai anksčiau negu sėją pradėti rekomenduoja mokslininkai. Paskutinis rapsų laukas užsėtas pačioje rugpjūčio pabaigoje.


„Kadangi rapsai buvo pasėti labai anksti, teko stabdyti jų augimą. Kai kuriuose laukuose fungicidais rudenį purškėme tris kartus. Iš patirties galime pasakyti, jei planuojame purkšti daugiau negu vieną kartą, pirmiesiems purškimams naudojame juventus, o paskutiniam purškimui – folikurą“, – sako K. Patiejūnas. Pasak jo, visi rudeniniai purškimai daryti pusinėmis ar dar mažesnėmis normomis, todėl rapsų auginimo savikaina labai „neišsipūtė“, o pasėlius paruošti atšiauriai žiemai pasisekė. Naudojant panašias technologijas ir veisles, žieminių rapsų pasėlius pavyko išsaugoti 2002–2003 m., kuomet didžioji jų dalis žuvo.


„Jei rapsai pasėti anksti, būtina augimą reguliuoti fungicidais. Šis profilaktinis rudeninis purškimas turėtų tapti norma, kadangi fungicidas ne tik apsaugo nuo ligų, bet ir veikia kaip augimo reguliatorius: pastorėja stiebas, pažemėja augimo kūgelis, daug stipresnė susiformuoja šaknų sistema. Jei rudenį rapsai siekia iki kelių, vargu ar jie gerai peržiemos“, – neabejoja UAB „Litagros chemija“ sėklų vadybininkas Romas Pukinskas.


Tiems, kas priversti sėti vėliau, K. Patiejūnas rekomenduoja rinktis rapsų hib­ridą Triangle, kurį Lietuvos augalų veislių tyrimo centre (LAVTC) 2004–2005 m. derlingumu lenkė tik linijinė veislė Remy (per 5 t/ha). Triangle sparčiai auga rudenį, todėl tinka vėlyvajai sėjai, ji taip pat yra viena geriausiai praėjusią žiemą žiemojusių veislių: LŽŪKT duomenimis iššalo tik 1 proc. pasėlių. Triangle ir Remy nuo 2006 m. valstybiniuose veislių tyrimuose bus naudojamos kaip standartinės veislės. Digger – ankstyvoji linijinė veislė, atspari fomozei ir alternariozei, taip pat viena aliejingiausių (per 43 proc.). Nuo 2002 m. šalies žemdirbių sėjama žieminių rapsų veislė Alaska pasiteisino kaip viena iš atspariausių žiemojimui.


Šios ir kitos „Klauso ūkyje“ auginamos rapsų veislės yra Vokietijos firmos KWS selekcijos. Sėkla dauginta Vokietijoje arba Prancūzijoje, beicuota činuku ir TMTD. Sėklos norma – apie 3 kg/ha (tai priklauso nuo 1 000 grūdų masės). Šiemet visi pasėliai tręšti skystomis KAS trąšomis: karbamido ir amonio salietros tirpalas išlaistomas grynas per žarneles.


Didėjant rapsų perdirbimo galimybėms, kuo toliau, tuo aktualesni bus jų sėklų kokybės klausimai. „Žieminių veislių rapsai paprastai yra vienu dviem procentais aliejingesni negu vasarinių, tad perdirbėjai suinteresuoti, kad kuo daugiau būtų auginama žieminių rapsų“, – sako K. Patiejūnas.


Treti metai „Klauso ūkis“ yra bendrovės „Litagros chemija“ sėklininkystės ūkis: čia dauginama žieminių kviečių Anthus ir vasarinių kviečių Taifun sėkla. „Dėl didelio derlingumo (veislių tyrimų stotyse kulta per 10 t/ha), atsparumo nepalankioms žiemojimo sąlygoms ir gerų kepimo savybių kviečių veislė Anthus turėtų veržliai įeiti į rinką,“ – prognozuoja R. Pukinskas. Žemdirbiai jau įvertino antri metai siūlomą vasarinių kviečių Taifun sėklą – šiemet jos parduota 150 proc. planuoto kiekio.


Dešimties metų jubiliejų šį rudenį švęsiantis „Klauso ūkis“ iš viso valdo 2 700 ha žemės, iš jų per 2 500 ha dirbamos (vidutinis našumo balas apie 42). Žieminių kviečių augina 860 ha, vasarinių – 270 ha, salyklinių miežių 80 ha, žieminių miežių 50 ha, vasarinių rapsų 60 ha, žieminių rapsų – 640 ha, cukrinių runkelių – 300 ha.