23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/08
Insekticidai nuo tripsų porų pasėliuose
  • Dr. Laisvūnė DUCHOVSKIENĖ, LSDI
  • Mano ūkis

Per pastaruosius 40 metų tripsai tapo žalingi kenkėjai, pridarantys daug žalos daugeliui lauko kultūrų. Tabakinių tripsų randama ant 150 rūšių augalų. Šie kenkėjai greitai plinta ir ypač žalingi būna karštomis sausomis vasaromis.

Vokietijoje, kur auginama daug porų ir svogūnų, tabakiniai tripsai  yra vieni žalingiausių kenkėjų. Pagrindinis tripsų maisto komponentas yra organinis azotas, kuris kaupiasi augalų sultyse. Jaunuose lapuose azoto susikaupia daugiau negu senuose, todėl juos tripsai mėgsta labiausiai. Būdingas tabakinių tripsų (Thrips tabaci Lind.) pažeidimo požymis – lapuose atsirandančios sidabrinės dėmelės. Minimali temperatūra tabakiniams tripsams vystytis yra 6,7o C šilumos. Čekijoje svogūnų pasėliuose tripsų paprastai padaugėja birželio pabaigoje, kai jie migruoja nuo kviečių ir liucernų.


Patelių pasirengimas dėti kiaušinius trunka 4–6 dienas, pats kiaušinių dėjimas – 15 dienų, bet daugiausia kiaušinių padedama tarp 7 ir 12 dienos. Vidutinė vienos kartos vystymosi periodo trukmė (nuo kiaušinio iki suaugėlio) – 10,5 dienos, o suaugusios patelės gyvenimo trukmė – 21,5 dienos. Patelės produktyvumas – 37 kiaušiniai. Be to, patinėlių dažnumas partenogenezės (vienalyčio dauginimosi) atveju dažnai priklauso nuo temperatūros, kurioje išsivystė jų motinos – aukštesnėje temperatūroje išsivysto daugiau vyriškųjų individų. Tripsų vyriškieji individai paprastai būna mažesni už moteriškuosius ir jų antenos trumpesnės.


Tripsai dažniausiai maitinasi ir dauginasi siauruose plyšiuose tarp jaunų lapų. Lervos padaro daugiau žalos negu suaugėliai, nes lervų pagrindinis tikslas yra auginti kūno masę, todėl jos mažiau judrios. Tabakiniai tripsai yra aktyvūs dieną. Jų skaičius sumažėja šiltomis dienomis, kadangi suaugėliai aktyviai skraido. Apsaugoti augalus nuo tripsų sunku, nes jie migruoja su vyraujančiais vėjais ir audromis.


Tabakinių tripsų populiacija stebėta Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto bandymų lauko daržų sėjomainoje. Tirti skirtingo ankstyvumo veislių porai: American flag ir Campus. Tabakinių tripsų suaugėlių ir lervų apskaitos atliktos kas savaitę, apžiūrint 10 augalų. Insekticidais purkšta, kai kenkėjų buvo gausiausia. Tripsų gausumas labai priklauso nuo meteorologinių sąlygų. 2003 m. sezono pradžioje orai buvo šilti ir lietingi, vėliau buvo karšta, o nuo liepos vidurio vėl lijo. Liepos pabaigoje ir rugpjūčio pradžioje vyravo sausi, saulėti orai. 2004 m. orai buvo vėsesni ir drėgnesni. Liepą ir rugpjūtį orai buvo šaltesni ir drėgnesni negu 2003 metais.


Abiem tyrimų metais nepurkštuose porų pasėliuose tripsų gausumas buvo panašus. Tripsų populiacija buvo gausiausia liepos pabaigoje ir rugpjūčio pradžioje, tik 2003 m. American flag porų pasėlyje tripsų gausumo pikas buvo prieš derliaus nuėmimą. Tripsų skaičius ant skirtingų veislių porų patikimai nesiskyrė. Lenkijoje darytų tyrimų duomenimis, visą augalą kenkėjai apninka liepos pabaigoje ir išlieka iki derliaus nuėmimo. Daugiausia suaugėlių ir lervų randama rugpjūtį ir rugsėjį viduriniuose porų lapuose (5–8 lapo augimo tarpsniu).


Pirmaisiais tyrimų metais nupurškus insekticidais, po 2, 4, 9 ir 14 dienų abiejų veislių porų pasėlyje tripsų buvo patikimai mažiau negu nepurkštame. Po 28 dienų tik Campus porų purkštuose laukeliuose tripsų buvo patikimai mažiau negu nepurkštame variante, o American flag porų – tik aktara purkštame laukelyje. Visų insekticidų biologinis efektyvumas buvo labai geras ir veikė iki 28 dienų.


Antraisiais tyrimų metais 5 ir 13 dieną po purškimo abiejų veislių porų pasėlyje tripsų buvo patikimai mažiau negu nepurkštame. Po 21 dienos insekticidų biologinis efektyvumas labai sumažėjo. 2003 m. purkštuose plotuose insekticidai veikė iki keturių savaičių, paskui tripsų populiacija šiek tiek išaugo, bet gausumas buvo nedidelis ir nepasiekė pirminio lygio. 2004 m. purkštuose plotuose insekticidai veikė iki trijų savaičių, paskui tripsų populiacija išaugo, bet gausumas buvo nedidelis ir nepasiekė pirminio lygio. Nepurkštuose plotuose populiacija gausėjo netolygiai.


Išvados ir rekomendacijos

  • Porus reikia purkšti insekticidais tuomet, kai būna po 3–4 tripsus ant augalo
  • Porų pasėlyje nuo tabakinių tripsų yra efektyvūs šie insekticidai:
     100 g/l k. e. fastakas – 0,2 l/ha,
     50 g/l k. e. karate – 0,2 l/ha,
     25 % t. g. aktara – 0,4 kg/ha
  • Insekticidai karate (0,2 l/ha) ir aktara (0,4 kg/ha) tabakinius tripsus veikia ilgiau negu fastakas (0,2 l/ha)
  • Tabakinių tripsų atsparumo insekticidams nepastebėta
  • Insekticidų fitotoksinio poveikio augalams nepastebėta