23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/07
Ūkiams modernizuoti - naujos technologijos
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

„Lytagros“ įmonių grupė per metus Lietuvos žemdirbiams organizuoja daugiau kaip dvi dešimtis teorinių mokymo seminarų ir apie dešimtį demonstracinių Lauko dienų, kuriose žemdirbiai supažindinami su šiuolaikinės augalininkystės technologijų naujienomis, modernia ir pažangia vakarietiška bei lietuviška žemės ūkio technika.
Šiemet bendrovė žemdirbius ir žemės ūkio bendrovių specialistus pakvietė į praktinę Lauko dieną  „Kuršėnų“ ŽŪB (Šiaulių r.). AB „Lytagra“ vyriausiasis vadybininkas Juozas Kalinauskas teigė, kad vienas pagrindinių šio renginio akcentų – vidutinių ir smulkiųjų ūkių modernizavimui skirta vakarietiška ir Lietuvoje gaminama žemės ūkio technika.
„Kuršėnų“ bendrovės lauke ­buvo de­­monst­ruojami „Rokiškio mašinų ga­myk­los“ grėbliai-vartytuvai, „Laumetrio“ germinatoriai, priekabos ir „Umegos“ žoliapjovės, taip pat lenkų firmų „Sipma“ ir „Farmtech“ gaminama technika. J. Kalinausko teigimu, žemdirbiai domisi šiomis mašinomis, nes jos yra tikrai neprastos, tik mažesnio našumo ir atitinkamai pigesnės.


Lauko dienoje pristatytas nedidelės (4 t) talpos vokiečių firmos „Fliegl“ srutvežis, skirtas darbui smulkiuose ūkiuose, pats pakraunantis ir iškraunantis srutas. Didesniems ūkiams bendrovės specialistai rekomendavo talpesnius srutvežius, turinčius vakuuminius siurblius bei pakrovimo ir iškrovimo funkcijas.


Žaliojo pašaro ruošimui buvo demonstruojama vokiečių kompanijos „Krone“ technika – dviejų rotorių grėblys Swadro 710/20T (6,8 m darbinio pločio) ir 2,4 m šienapjovė AM 243 CV, ritinių presai bei vyniotuvai.
Pristatydamas New Holland traktorių ir kombainų grupę, J. Kalinauskas atkreipė dėmesį į neaukštą ir manevringą  New Holland TL 100. „Šis traktorius geras pagalbininkas dirbant fermose, ypač senos statybos“, – sakė J. Kalinauskas. Bendrovės vadybininkų teigimu, traktoriaus galimybės dar labiau išsiplečia, sumontavus jame frontalinį krautuvą, todėl beveik kas antras TL 100 traktoriaus modelis parduodamas su frontaliniu krautuvu, kuris nekliudo dirbti ir kitus ūkio darbus, o jei reikia, yra lengvai nuimamas. 

 
Ūkininkas Jonas Baublys sakė mielai dalyvaująs firmų organizuojamose žemės ūkio technikos demonstracijose. Šilalės rajone penkerius metus ūkininkaujanti J. Baublio šeima dirba 350 ha žemės , laiko 50 melžiamų ir 70 žindenių karvių. Prieš dvejus metus pradėję įsisavinti Struktūrinių fondų paramą, iš „Lytagros“ ūkininkai jau  įsigijo technikos už 1 mln. litų. „Vienas brangiausių pirkinių – traktorius New Holland TVT 190  į mūsų ūkį atkeliavo šį pavasarį, prieš darbų pradžią“, – naujausia technika džiaugėsi J. Baublys. 


Išskirtinis dėmesys renginyje buvo skirtas neariminės žemdirbystės naujausioms technologijoms ir technikai. Lauko dienoje demonstruota naujausia „Amazone“ ir „Horsch“ firmų technika. Vienas pagrindinių neariamosios technologijos padargų – naujas giluminis skutiklis Horsch Terrano FX, galintis skusti dirvą 30 cm gyliu. Lietuvos žemės ūkio universiteto docentas Vytautas Liakas, vienas iš neariamosios žemdirbystės propaguotojų Lietuvoje, visiems besidomintiems pasakojo ir demonstravo, kaip šiuo agregatu vienodu gyliu įdirbama dirva ir paruošiamas guolis sėklai.


Su žemdirbiais apie neariminės žemdirbystės technologiją diskutavo ir „Lytagros“ įmonių grupės generalinis direktorius Adomas Balsys. Jo manymu, ši technologija įgauna vis didesnį populiarumą. „ Kasmet ieškome būdų, kaip užauginti produkciją kuo mažesnėmis darbo sąnaudomis“, – samprotavo A. Balsys. – Vienas tokių  – neariminis žemės dirbimas. „Lytagrai“ priklausančioje ŽŪB „Bernatoniai“ (Kauno r.) šią technologiją taikome jau šeštus metus. Ji reikalauja nemažo pasirengimo, bet žemdirbiai, atsižvelgiantys į žemės ūkio mokslininkų ir specialistų patarimus, tikrai pasiekia gerų rezultatų“.


J. Kalinausko manymu, stambūs ūkininkai ir bendrovės sparčiau modernizuoja savo ūkius, o vidutiniai ir smulkūs – tai daro lėčiau. „Kuršėnų“ bendrovės laukuose pademonstravome techniką ne tik stambiems ūkiams, bet ir smulkiems, kuriuose dirbama nuo 50 iki 200 ha žemės, auginama 10 – 20 karvių“, – apie bendrovės siūlomą techniką ir naujas technologijas kalbėjo vyriausiasis vadybininkas ir džiaugėsi, kad ne tik Lauko dienose, bet ir žemės ūkio paro­dose, tenka vis dažniau sutikti naujų ūkininkų, besidominčių moderniomis technologijomis.