23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/07
Naujasis agrocentras - Šeduvoje
  • Jurga ZALECKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Radviliškio rajone, Šeduvoje, Joninių dieną duris atvėrė antrasis šalyje agrocentras „Agromax“. Neoficialiai „žemdirbiškąja Maxima“ jau vadinamame centre Radviliškio ir aplinkinių rajonų žemdirbiai gali įsigyti visų rūšių trąšų, augalų apsaugos priemonių, sėklų, pašarų, žymėtojo kuro, išsinuomoti reikiamos technikos žemei dirbti, pasikonsultuoti su kvalifikuotais specialistais.

Agrocentrų tinklą kuria koncernui „Achemos grupė“ priklausanti UAB „Agrochema“. Pirmasis žemės ūkio prekybos ir kompleksinių paslaugų centras pernai kovo mėnesį buvo atidarytas Jonavoje. Iš viso Lietuvoje planuojama pastatyti penkis agrocentrus. Jau šiemet agrocentrai bus statomi Vilkaviškyje ir Viduklėje, po dvejų metų planuojama įsteigti centrą Žemaitijos regione. Analogiški centrai veiks Latvijoje ir Estijoje, „Agrochemos“ antrinė įmonė „Liteximp“ pernai atidarė pirmąjį agrocentrą Lenkijoje, šioje šalyje planuojama statyti dar du centrus.


Pasak koncerno „Achemos grupė“ prezidento Bronislovo Lubio, tokių agrocentrų stiprybė ir plėtros garantas – jų daugiafunkcionalumas. „Būdami tradiciškai stip­rūs trąšų versle, mes sparčiai stipriname pozicijas grūdų supirkimo, žymėtojo kuro pardavimo srityse, augalų apsaugos priemonių prekyboje. Centre turi būti prekiaujama viskuo, kas geriausio siūloma žemdirbiams visame pasaulyje“, – pabrėžė B. Lubys užsimindamas, kad netrukus centre bus galima įsigyti ir kokybišką kaklaraištį, ir puikaus prancūziško Bretanės provincijos vyno. Tikimasi, kad itin augs paslaugų ir konsultacijų poreikis. Beje, konsultacijos teikiamos nemokamai, nepriklausomai nuo to, ar klientas pirks čia prekes, ar ne.


Modernių pastatų kompleksas, atitinkantis visus aplinkosaugos reikalavimus, iškilo buvusioje „Šeduvos agrochemijos“ vietoje. Per 7 ha užimančioje teritorijoje yra administracinis-prekybinis pastatas su 600 m2 prekybos sale, po 2 000 m2 užimantys fasuotų ir biriųjų nefasuotų trąšų sandėliai, 10 000 t talpos grūdų elevatorius, 300 m3 talpos skystųjų trąšų terminalas, žemės ūkio technikos aptarnavimo centras, atvira fasuotų trąšų saugojimo aikštelė. Sumontuoti įrengimai, skirti biriųjų trąšų mišinių gamybai, taip pat biriųjų trąšų iškrovimo iš geležinkelio transporto mazgas su transporterių sistema. Įrengta moderni grūdų tyrimo laboratorija. „Pirmiausia nustatoma grūdų kokybė, tik tada grūdai išpilami į priėmimo duobę. Jei ūkininkas nesutinka su laboratorijos analizių rezultatais, jis gali nebegaišti laiko ir į grūdų išpylimo zoną net nevažiuoti“, – aiškino Šeduvos agrocentro vadovas Saulius Zemleckas.
„Verslo sėkmė garantuota tik tada, kai patenkintos abi pusės“, – pabrėžė „Agrochemos“ generalinis direktorius Liudas Mediekša tikėdamasis, kad žemdirbiai nenusivils siūlomomis prekėmis ir paslaugomis. Pernai „Agrochemos“ pajamos siekė 272 mln. litų – 2,6 karto daugiau negu 2004 metais.