23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/07
Lietuvos žemdirbiams - Švedijos kompanijos naujovės
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Specializuotą sėjos ir žemės dirbimo techniką gaminanti Švedijos kompanija „Väderstad“ šiemet Lietuvos žemdirbiams siūlo tris naujas mašinas. Dvi iš jų – skutikas Carrier Super ir kombinuotas skutiko ir sėjamosios agregatas Carrier Drill – buvo pristatytos Šiaulių r. Verbūnų žemės ūkio bendrovėje vykusioje lauko dienoje.

Švedijos įmonės atstovybės Lietuvoje bendrovės „Väderstad“ direktorius Romas Naudžiūnas pastebėjo, kad minimali žemės dirbimo technologija plinta Lietuvos ūkiuose, nes energetiniai ištek­liai brangsta neįtikėtinais tempais, todėl ūkininkai renkasi tokias mašinas, kurios vienu metu gali atlikti kelis darbus. „Šiemet technikos asortimentas pasipildė naujomis mažesnio darbinio pločio minimalaus žemės dirbimo mašinomis, skirtomis nedideliems ūkiams. Kad išsiplėstų panaudojimo galimybės, patobulinti ir senesnių modelių agregatai“, – sako įmonės vadovas.


Viena mašina – kelios funkcijos


Kombinuotas agregatas Carrier Drill sudarytas iš pakabinamo skutiko ir ant jo sumontuotos 3 m mechaninės sėjamosios, todėl gali ir dirvą sėjai paruošti, ir pasėti. „Šiuo agregatu galima sėti tiesiai į ražieną. Sėklos beriamos juostomis paskui kiekvieną diską ir užžeriamos gretimo disko pakeliamų žemių sluoksniu. Tarpueiliai tokio pat pločio, kaip sėjant sėjamąja, – 12,5 cm. Sėklų bunkerio talpa 1 100 litų“, – naują mašiną apibūdino pardavimų vadybininkas Mantas Orla. Agregatas pritaikytas nedideliems augalininkystės ūkiams, kuriuose diegiama minimalaus žemės dirbimo technologija.


Lauko dienoje demonstruotas skutikas Carrier Super labai panašus į kitus Carrier skutikus, tačiau prie jo dar primontuota lyginimo lenta. Jis tinkamas ūkiams, kuriuose laukai ir ariami, ir minimaliai įdirbami. „Važiuodamas per arimą, padargas diskais susmulkina viršutinį dirvos sluoksnį, lygintuvas žemės grumstus dar labiau sutrupina ir išlygina paviršių. Ražienoje Carrier Super skutikas, pakėlus lygintuvą, dirba kaip įprastas skutikas“, – naujojo agregato skirtumus vardijo „Väderstad“ specialistas. Carrier Super skutikliai gali būti 4,2 arba 5,0  m darbinio pločio.

Ant įprastų Carrier skutiklių dar galima sumontuoti ir žolių, rapsų, tarpinių ir kitų augalų smulkioms sėkloms pasėti skirtą bunkerį BioDrill. Tokiu agregatu verbūniškiai pernai pasėjo 170 ha žieminių rapsų. Pasak bendrovės valdybos pirmininko Vac­lovo Ralio, su Carrier BioDrill galima įsėti žolių sėklas į išretėjusius ganyklų plotus. Ūkio vadovas ypač gerai vertino pernai įsigytas dvi 4 m pločio Väderstad Rapid sėjamąsias su lokalinio trąšų įterpimo įranga. „Palyginti su praėjusiais metais, šiemet, sėdami su nauja technika 450 ha miežių, sutaupėme 12 t dyzelinių degalų, mažiau reikėjo ir trąšų“, – patirtimi dalijasi V. Ralys. Jo teigimu, švediškos sėjamosios tinkamai pasėjo ir kukurūzus. Verbūnų žemės ūkio bendrovė valdo 2 500 ha. Pernai verbūniškiai įsigijo naujos technikos už 3,11 mln. Lt, dalį lėšų ūkiui grąžinta iš struktūrinių fondų.


Netrukus Väderstad žemės dirbimo mašinų pasiūlą papildys dar vienas padargas – strėlinis skutiklis Carrier Cultus. Juo laukus galima įdirbti 25 cm gyliu. Taip suardomas podirvio padas. „Turėdami daugiau įvairesnės technikos, galime patenkinti skirtingus žemdirbių poreikius. Juk kiekviename ūkyje skiriasi ne tik žemės struktūra, bet ir taikomos skirtingos žemdirbystės sistemos. Planuojame, kad šiemet mašinų pardavimai išaugs 20 proc.“, – prognozavo „Väderstad“ vadovas R. Naudžiūnas. Jis įsitikinęs, kad renkantis žemės ūkio techniką, pirmiausia, žiūrima į naudą, todėl minimalaus žemės dirbimo padargai bus dar populiaresni, nes, juos įsigijus, sumažėja darbo ir energijos sąnaudos, padidėja gamybos efektyvumas.