23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/07
Kai ūkyje dirba naši technika, galima atostogauti
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Į „Kesko Agro Lietuva“ lauko dieną Švenčionių r. atvykęs 1 000 ha valdantis ūkininkas Kamalas Zulfijevas iš Šalčininkų r. sakė ieškąs tokios technikos, kurią įsigijęs galėtų paatostogauti. „Juk mes irgi žmonės“, – pridūrė jis. Tradicinėse šios įmonės organizuojamuose renginiuose tokių mašinų apstu, o šiemet mūsų žemdirbiams pasiūlytas vienas galingiausių Baltijos šalyse traktorių Claas Xerion.

Iš kitų plieninių žirgų Claas Xerion išsiskiria ne tik milžino galia (vardinė 305, maksimali 335 AG), bet ir unikalia savybe: visi keturi mašinos ratai yra vienodo dydžio ir vairuojamieji. „Jis gali važiuoti vadinamuoju krabu. Kai ratai per dirvą važiuoja ne viena linija, mažiau slegiamas dirvožemis. Parinkus padangų tipą, traktoriaus plotas, kuris remiasi į žemę, gali siekti daugiau kaip 2,5 m2“, – mašinos pristatymą pradėjo bendrovės produktų vadybininkas Egidijus Ambrazas. Dėl to, kad visi keturi ratai vairuojamieji, mašinai apsisukti tereikia 13 metrų spindulio.


Per 600 tūkst. litų kainuojantis 3,7 m aukščio, 6 m ilgio ir 3 m pločio traktorius gali važiuoti 50 km/val. greičiu. Jame įrengtas 6 cilindrų Caterpillar variklis. Traktoriaus apkrova gali siekti net 30 tonų, vienodai, po 15 t, kiekvienai ašiai. Claas Xerion traukos galia mašinos gale 12 t, priekyje – 8 t, todėl prie jo galima prijungti du padargus ir vienu metu dirbti du darbus. Traktoriaus kabina ne tik patogi vairuotojui, bet ir gali apsisukti 180o kampu vos per vieną minutę.


Pasak E. Ambrazo, Vokietijoje per metus būdavo pagaminama tik 100 tokių galiūnų. „Šiemet atidarius naują surinkimo liniją, per metus planuojama pagaminti 3 kartus daugiau traktorių. Jie skirti dideliems ūkiams, todėl paklausūs Vokietijoje, Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose šalyse, kur daug stambių ūkių“, – sakė „Kesko Agro Lietuva“ produktų vadybininkas. Jo nuomone, tokios galios mašina praverstų didesnio kaip 1 300 ha ploto ūkiuose. Demonstruotą Claas Xerion traktorių jau įsigijo Marijampolės r. ūkininkas Vytautas Žarnauskas.


Galingam traktoriui – našus skutikas


Stambiam ūkininkui „Kesko Agro Lietuva“ gali pasiūlyti ir galingo traktoriaus našumą atitinkančius žemės dirbimo padargus. Vienas iš tokių agregatų – kompanijos „Lemken“ 8 m diskinis skutikas Gigant Rubin. „Tai universalus agregatas. Atjungus vieną jo dalį, gaunami du 4 m pločio skutikai. Tuomet su mažesniu agregatu galima važiuoti į mažesnius laukus, kuriuose nepatogu apsisukti su didelio pločio padargu“, – pasakojo bendrovės produktų vadybininkė Solveiga Kalinauskaitė. Kiekvienas skutiko diskas turi individualią kopijavimo sistemą ir apsaugos nuo akmenų įtaisus. Pasak „Kesko Agro Lietuva“ specialistės, paruošti skutiką darbui labai paprasta, žemės dirbimo gylis reguliuojamas kaiščiais. Kad dirva būtų geriau išlyginama, skutikas Gigant Rubin gaminamas su dvigubu ardeliniu volu. „Kad agregatas būtų optimalus jūsų ūkiui, volų tipus galite pasirinkti“, – sakė S. Kalinauskaitė.


Lauko dienoje buvo pristatytos ir sėjamosios: 4 m pločio universali pneumatinė sėjamoji Solitair 9 ir 4 m kombinuotas skutiko Rubin 9 ir sėjamosios Solitair 9 agregatas. Kombinuoti agregatai patogūs tuo, kad, jei reikia, galima ir žemę įdirbti, ir pasėti, o juos atjungus, atskirai dirbti tik su skutiku arba tik su sėjamąja. Iš visų sėjamųjų, pasak S. Kalinauskaitės, populiariausios 4 ir 6 m universalios pneumatinės bei mechaninės sėjamosios.
Su „Kesko Agro Lietuva“ siūlomomis Lemken žemės dirbimo ir sėjos mašinomis bei Claas traktoriais susipažino ir Joniškio, Rokiškio ir Marijampolės rajonų ­žemdirbiai.


Daugiau technikos – išsimokėtinai


Nuo praėjusių metų birželio „Kesko Agro Lietuva“ teikia ūkininkams ir finansavimo paslaugas „K-Finance“. Kad nereikėtų varstyti bankų durų ir pildyti krūvas dokumentų, bendrovės vadybininkai perkantiems techniką, įrangą, sėklą ar trąšas ūkininkams gali pasiūlyti išperkamosios nuomos, veiklos lizingo ar sezoninį finansavimą. Pasak E. Ambrazo, pradėjus teikti finansavimo paslaugas, pastebimai padaugėjo žemdirbių, perkančių mašinas lizingo būdu. „Apie 70 proc. technikos ūkininkai perka išsimokėtinai. Anksčiau didžiąją dalį mašinų jie įsigijo pagal struktūrinių fondų projektus“, – teigė „Kesko Agro Lietuva“ produktų vadybininkas.