23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/03
Ortofotoplanai – nekilnojamojo turto savybėms nustatyti
  • Daiva GUDRITIENĖ, LŽŪU
  • Mano ūkis

Ūkininkui,  įsigyjant, išsinuomojant žemės sklypą arba konsoliduojant žemės valdas, labai svarbu žinoti sklypų privalumus ir trūkumus. Šią informaciją suteikia ortofotoplanai (kitaip – ortofotografiniai žemėlapiai).


Ortofotoplanui pagaminti reikalinga aeronuotrauka, t. y. žemės paviršiaus nuotrauka, daroma specialiomis kameromis iš orlaivių. Padarius aeronuotrauką, negatyvai arba pozityvai skenuojami, atliekama stereotrianguliacija, kuriamas skaitmeninis žemės paviršiaus modelis. Skaitmeniniais fotogrametriniais metodais pagaminti ortofotoplanai yra patikimi, informatyvūs, o laiko bei darbo sąnaudos,  palyginti su kitais žemėlapių sudarymo metodais, yra nedidelės.


Geodezijos institutas atliko eksperimentą: buvo lyginami geodeziniais ir fotogrametriniais metodais sudaryti žemėlapiai. Kontūrų padėties maksimalūs nesutapimai parodė, kad ortofotoplanus galima laikyti patikima planine medžiaga, atliekant įvairius teritorijų žymėjimo, projektavimo, planavimo ir net vertinimo darbus.

Dauguma ūkininkų su ortofotoplanais jau yra susipažinę, rengdami nuosavybės į žemę,  mišką, vandens telkinius  dokumentaciją, deklaruodami pasėlius. Ortofotoplanas dažnai gali suteikti daug papildomos informacijos. Fotovaizdas suteikia galimybę išanalizuoti papildomą, kartais, atrodytų, visiškai nereikšmingą informaciją.

Ortofotoplanuose ariamos žemės sklypai išsiskiria taisyklinga forma, tolygia spalva, vientisu tonu. Sausų dirvožemių fototonas šviesesnis, drėgnų – tamsesnis, o šviežiai suartų dirvožemių gali būti net juodas. Jeigu ariama žemė įmirkusi, tai įmirkimo vietas nuotraukose atpažįstame iš tamsių dėmių.  Arimui būdingas brūkšniuotas fototonas (matome suartas vagas), žemės ūkio technikos dirbimo žymės. Arimo nuotraukoje gerai matyti požeminė melioracijos sistema tada, kai ji gerai funkcionuoja. Tai labai svarbu, nes Lietuvoje yra daug pasenusių, prastai funkcionuojančių melioracijos sistemų, kurias būtina rekonstruoti.

Vasaros metu ariamos žemės fototonas priklauso nuo augalijos (žemės ūkio kultūrų) rūšių bei jų vegetacijos fazės, kuri nuolat kinta.

Įsigyjant sodybą, sklypą ar kitą nekilnojamąjį turtą, labai aktualu yra keliai. Svarbu ne tik kelio danga bei plotis, bet ir jo būklė. Pirkdamas turtą vasarą, pirkėjas gali nepastebėti, kad, esant kritulių pertek­liui, keliai į objektą tampa sunkiai pravažiuojami. Kadangi aeronuotrauka daroma ankstyvą pavasarį arba vėlyvą rudenį (o šiam laikotarpiui Lietuvoje būdingas kritulių perteklius), tai joje pastebimi kelių defektai. Fotovaizdo elementai suteikia galimybę vertinti žvyro dangos kelių, gruntkelių ir lauko kelių būklę. Geros kokybės keliams būdingi ryškūs ir taisyklingi kontūrai, vienodas plotis, tiesios linijos. Tokie keliai aeronuotraukose – tai šviesios juostos, kurias iš abiejų pusių juosia tamsesnės linijos – grioviai arba sankasos. Kai kelias yra prastos būklės, nuotraukoje šią kelio atkarpą atpažįstame iš tamsesnio fototono, jis tampa netolygus – atsiranda šviesesnių bei tamsesnių dėmių. Tokiam keliui būdingas nevienodas plotis.

Gruntkeliai išsiskiria savo vingiuotumu, šakotumu. Šie keliai prasideda arba baigiasi gyvenvietėse, įsilieja į platesnių kelių tinklą. Važiuojamosios gruntkelių dalies fototonas yra balsvas arba balsvai pilkas, drėgnose, prastesnės būklės vietose – pilkas ir tamsiai pilkas. Prastos būklės gruntkeliams būdingas nevienodas plotis.

Lauko ir miško keliai interpretuojami pagal vingiuotas balsvo tono siauras linijas, kurios atvirose vietovėse aiškiai matomos, o miško keliai išskiriami tik pagal netiesioginius požymius (tarpus tarp medžių). Lauko keliai sudaro didžiąją dalį prastos kokybės kelių. Kai kelias yra labai netolygaus pločio, vietomis jo visiškai nesimato, būdingas labai tamsus fototonas, įvairūs apvažiavimai ir vingiai. Pagal tai galima spręsti, kad kelias yra prastos kokybės.

Visai nesudėtinga iš fotovaizdo atpažinti užstatytas teritorijas. Joms būdingos taisyklingos formos, savitas išsidėstymas, pastatams būdingi šešėliai. Pastatų atspalvis ar spalva esminės įtakos neturi, nes priklauso nuo stogo dangos. Pagal fototoną galima nustatyti ne tik sodybos vietą bei užimamą plotą, bet ir  pastatus, jų išsidėstymą. Galima susidaryti nuomonę apie tvarką sodyboje, želdynų išsidėstymą.

Galima vertinti sodybos sodo būklę. Tvarkingas, gerai prižiūrimas sodas turi aiškią ribą, medžiams būdingas ryškus eiliškumas. Senam, prastai prižiūrimam sodui būdingas tamsesnis fototonas (nešienaujami, neprižiūrimi tarpueiliai, medžiai tik atskirose vietose išsaugo eiliškumą, nes dalis jų išnykę arba yra prastos būklės. Pagal fotovaizdą galima nustatyti ir sodo brandą. Jaunam arba žemaūgiui sodui būdingi smulkūs lajų kontūrai, šviesesni tarpueiliai.

Ortofotoplano analizė rodo, kad jo atspindėtas vaizdas suteikia daug papildomos informacijos apie teritorijas ir jose esančius objektus. Šia informacija galėtų plačiau naudotis asmenys, įsigyjantys ar nuomojantys nekilnojamąjį turtą,  atliekantys kokybės vertinimo darbus,  žemės konsolidaciją.