23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/02
Skreperiai – racionalus mėšlo šalinimo būdas
  • Bronius PUSVAŠKIS, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Ūkininkai, norintys pasinaudoti Europos fondų parama, rekonstruoja ūkinius pastatus, tvartuose įrengia įvairias mėšlo šalinimo sistemas, kurios turi atitikti Nitratų direktyvos reikalavimus.

Anksčiau Europos šalių ūkininkai pirmenybę teikė grotelinėms grindims, po kuriomis įrengtuose kanaluose kaupiamas mėšlas. Tokia mėšlo tvarkymo sistema iš tikrųjų yra gera, tačiau dėl didelių investicijų taikoma vis rečiau.

Skreperinių mėšlo šalinimo sistemų gamintojai nuolat tobulina įrenginius. Šiuo metu skreperinis mėšlo šalinimas Europos šalyse dėl palyginti mažų investicijų ir gerų darbo rodiklių yra populiariausias. Lietuvos prekybininkai siūlo ūkininkams kelių rūšių skreperius.

Europoje skreperius gamina nemažai firmų. Dažniausiai jie būna V formos ir skersinio tipo.

Skersinis skreperis gali būti naudojamas iki 4 m pločio takams valyti. Skreperio darbinė dalis grįžtant pasikelia ir nesubraukia atgal naujai susikaupusio mėšlo. V formos skreperiai taip pat naudojami iki 4 m pločio takams valyti. Jie gali būti pritaikyti ir mocionų aikštelėms valyti. Pagal specialų užsakymą gali būti pagamintas ir iki 5 m pločio takus valantis skreperis. Šio tipo skreperiams slenkant į priekį, dėl trinties jėgų sijos automatiškai prasiplečia maždaug 80o kampu ir slinkdamos nubraukia mėšlą. Grįždamos sijos susiglaudžia ir nenubraukia atgal naujai susikaupusio mėšlo. Kampo dydis yra svarbus, nes, esant didesniam kampui, sijos gali užsikirsti į šonines sieneles. Kampas nustatomas, derinant mėšlo tako plotį ir sijos ilgį. Santykis turėtų išlikti 1:0,77 m.

Skreperiui pradėjus judėti, kol sijos prasiplečia, lieka nemažas nevalyto tako tarpas, kurį paprastai tenka nuvalyti rankiniu būdu. Kuo ilgesnės sijos, tuo ilgesnis ir įsibėgėjimo takas.

Viena Olandijos firma V formos skreperius modernizavo: ant skersinės sijos įrengė 4 ar 6 mažus sparnus. Toks skreperis dirba V formos įrengimo principu.

Tas pats principas pritaikytas ir kombinuotuose skreperiuose, kuriuose įrengtas ir sparnas, ir skersinė skreperio dalis. Sparnas nubraukia mėšlą nuo gulėjimo boksų (ar nuo nuožulnumos), o skersinė dalis transportuoja jį tolyn. Dauguma kombinuotų skreperių sudaryti iš V formos ir skersinio skreperio. Tokia konstrukcija yra sudėtingesnė, skreperis turi daugiau darbinių dalių, tačiau valo nepriekaištingai.

Nyderlandų gamintojai ­skreperius pri­taikė grotelinėms grindims valyti. Taip mėš­las papildomai išstumiamas per grote­lių plyšius. Yra sukonstruoti skreperiai, kurių pavara slenka kartu. Varikliui reikalingas elektros srovės kabelis perstumiamas viršuje įtaisytu lynu.

Pavara ir reguliavimas

Visi gamintojai skreperius montuoja su metaliniu lynu ar grandine. Lynai ir grandinės mėšlo take slenka įbetonuotu metaliniu loveliu. Skreperių greitis 3–5 m/min. Jų dalys būna cinkuotos arba dažytos specialiais dažais. Brangesni skreperiai turi specialias pridėtines dalis dilimui sumažinti.

Skreperių pavarą sudaro elektros variklis su reduktoriumi ir būgnu lynui ar grandinei susukti. Valdymo davikliai įmontuoti mėšlo tako galuose. Pavaros dalys montuojamos tvarto gale arba gretimoje patalpoje. Paprastai montuojama po vieną pavarą kiekvieno mėšlo tako gale.

Skreperio variklis vieno darbo takto metu sunaudoja 0,37–1 kW ir 0,25–0,55 kW atbuline eiga. Dažniausiai montuojami du skreperiai, kurie dirba pakaitomis: kai pirmasis slenka į priekį, traukia antrąjį atgal ir atvirkščiai. Judėjimo kryptį perjungia galiniai jungikliai arba padidėjęs variklio srovės sunaudojimas (kai skreperis perkraunamas). Įrenginys dažniausiai įsijungia automatiškai, laiko rele nustačius periodiškumą. Gulinčios ant tako karvės gali perkrauti įrenginį, tačiau ką tik gimusį veršelį jis gali ir nunešti. Todėl karves prieš veršiavimąsi reikia perkelti į veršiavimosi boksą.

Kokia mėšlo šalinimo sistema pigesnė?

Lyginant skreperio ir grotelinių grindų įrengimo kaštus nustatyta, kad investicijų dydį lemia mėšlo tako matmenys. Pavyzdžiui, lyginant investicijas į mėšlo šalinimo įrangą 2,5 ir 3,5 metrų mėšlo takuose apskaičiuota, kad jau 25 m ilgio tako su grotelinėmis grindimis kaštai yra beveik dvigubai didesni už skreperinės sistemos kaštus. Kuo tvartas ilgesnis, tuo investicijų skirtumas didėja. Remiantis Vokietijoje atliktų tyrimų duomenimis, grotelines grindis būtų pigiau įrengti tik 35 m ilgio tvarte, kai mėšlo takas 2,5 m pločio.

Šalinti mėšlą traktoriumi su buldozeriu laikinai būtų gera išeitis. Ūkininkai prieauglio ir mėsinių galvijų tvartuose kartais naudoja seną traktorių su prie jo hidraulinės sistemos primontuota per pusę perpjauta padanga. Toks buldozeris negadina tako. Investicijos į šią sistemą nedidelės, tačiau dėl nuolatinės priežiūros, gyvulių varinėjimo toks mėšlo šalinimas labai apsunkina darbuotojus.

Renkantis mėšlo šalinimo sistemą, svarbu vadovautis šiais principais: • sistema turėtų būti patikima; • gerai atlikti savo funkcijas; • jos eksploatacinės ir investicinės išlaidos mažos. Skreperiai labiausiai atitinka šiuos reikalavimus, nors kiekvienu atveju galutinį sprendimą pridaro pats ūkininkas.