23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2006/01
Šimtmečio patikrinta pašarų ruošimo technika
  • Ramunė VLASENKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Naują veiklos šimtmetį šiemet pradėjo „Krone“ gamykla – pašarų ruošimo technikos: šienapjovių, šieno vartytuvų ir grėblių, ritinių ir stačiakampių ryšulių presų, šieno rinktuvių ir universalių priekabų, savaeigių smulkintuvų gamintoja.

Bernardo Kronės (Bernhard Krone) 1906 m. Vokietijoje, Špelės (Spelle) mieste įkurtoje gamykloje iki šiol puoselėjamos Kronės šeimos tradicijos. Šiai žaliojo pašaro technikos gamyklai vadovauja jau trečiosios kartos palikuonys.

„Šimtmetis nuoseklaus darbo, kuriant pašarų ruošimo techniką, Krone gamintojams užtikrino lyderių pozicijas ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose”, – sakė šios kompanijos techniką Lietuvoje atstovaujančios AB „Lytagra” generalinis direktorius Adomas Balsys. Grupė Lietuvos žemdirbių ir mokslo darbuotojų, kai lankėsi parodoje „Agritechnika 2005”, buvo pakviesta į “Krone” gamyklą.

Svečius pasitiko ir gamyklą aprodė buvęs šios firmos darbuotojas Otas Ungruhas (Otto Ungruh), dabar jau pensininkas, bet mielai šiai firmai talkinantis, kai ją aplanko svečiai. Pasakodamas šimtmetį mininčios „Krone” gamyklos istoriją, O. Ungruhas pabrėžė, kad anksčiau žemės ūkio dirbimo mašinas gaminusi firma, dabar jau daugelį metų nuosekliai plėtoja pašarų ruošimo technikos gamybą.

O. Ungruhas, kaip ir kiti kompanijos darbuotojai, džiaugėsi parodoje „Agritechnika 2005“ demonstruojamais „Krone“ laimėjimais. Kompanijos „Krone“ sukurtas fotojutiklis AutoScan, pagal spalvą galintis nustatyti kukurūzų brandos laipsnį, parodoje apdovanotas sidabro medaliu. Fotojutikliu pagal augalų spalvos niuansus, keičiant masės tiekimo ritinėlių sukimosi greitį, galima patikrinti optimaliausią pjaustinio ilgį. Operatorius gali užprogramuoti minimalų ir maksimalų pjaustinio ilgį. Žemės ūkio technikos gamintojų teigimu, atsirado galimybė automatiškai sausus augalus smulkinti trumpesniais, o drėgnesnius – ilgesniais pjaustiniais. Ruošiant kukurūzų silosą, masė geriau susislegia, pašaras geriau laikosi, pagerėja jo struktūra.

Visa „Krone“ pašarų ruošimo technikos gamyba automatizuota ir kompiuterizuota. Per kelis gamyklos cechus komplektuojamos mašinos gabenamos konvejeriais. O. Ungruho teigimu, vienas sudėtingiausių savo įranga ir atliekamomis operacijomis – dažymo cechas. „Tai labai svarbus gamybos etapas, nuo kurio priklauso gaminio spalvos patvarumas ir paviršiaus lygumas“, – aiškino gamyklos veteranas. Metaliniai paviršiai dažomi modernia, automatizuota įranga. Ruošinys keliaudamas konvejeriu nardinamas į devynias skirtingo dydžio vonias, kurių vienos talpa siekia 90 tonų.

Daugiau kaip pusė gamyklos teritorijos (19 ha) – po stogu (iš viso teritorijos plotas – 35 ha). Per savaitę „Krone“ kompanijos specialistai surenka po 7 kiekvieno modelio mašinas, gamykla dirba tik pagal užsakymus, kurių nemažai yra jau ir šiems metams.