23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/12
Naujovių fejerverkas Hanoverio parodų centre
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Kas dvejus metus Hanoveryje vykstančias žemės ūkio parodas organizuoja Vokietijos žemės ūkio bendrija (DLG). Apžvelgdami „Agritechnika 2005“ naujienas ir pasikeitimus organizatoriai teigė, jog šiais metais parodoje sulaukta 5 proc. daugiau eksponentų negu prieš dvejus metus. Ekspozicinis parodos plotas šiais metais užėmė 21 hektarą.


Parodoje „Agritechnika 2005“ pristatyta dirvos dirbimo, sėjos, trąšų įterpimo technika ir technologijos, laistymo ir drėkinimo sistemos, augalų apsaugos ir pasėlių priežiūros, pašarinių ir grūdinių augalų nuėmimo, papildomo derliaus apdorojimo ir perdirbimo technika, traktoriai, transporto priemonės, transportavimo technika, sodininkystės ir uogininkystės mašinos, miško, komunalinė ir landšafto priežiūros technika, atsinaujinančios energijos šaltiniai ir gamybos priemonės, elektronika, ekologinės ir precizinės žemdirbystės technologijos bei jų įdiegimui reikalingos priemonės.

DLG generalinio direktoriaus Rainchardo Grandkės manymu, šiais metais parodoje pristatytos žemės ūkio technikos naujienos ir patobulintos technikos įvairovė bei parodos dalyvių ir lankytojų gausa iš Rusijos ir naujųjų ES šalių patvirtino, kad žemės ūkio technikos gamintojai pasirengę žengti į Rytų rinkas.

Ypatingas dėmesys Rusijos rinkai buvo jaučiamas visoje parodoje. Kiekvienos firmos stende buvo gausu informacijos apie atstovaujamą įmonę ar gaminamą techniką ne tik vokiečių ar anglų kalbomis, kaip įprasta, bet ir rusų kalba. Beveik kiekviename gamintojų stende dirbo  galintys rusų kalba išsamiai pristatyti techniką darbuotojai.

Parodos informacinio centro darbuotojų teigimu, kelias dienas į parodą „Agritechnika 2005“  buvo organizuojami specialūs lėktuvų reisai lankytojams iš Maskvos ir Kijevo. 

Kasmet žemės ūkyje vis populiarėjančiai bioenergijai šiais metais parodos organizatoriai skyrė ypatingą dėmesį. „Palyginti su 2003 metais vykusia paroda, šios tematikos eksponentų padidėjo beveik dvigubai“, – sakė DLG generalinis direktorius. Minėtai temai išsamiau analizuoti atskirame paviljone buvo įrengtas Bioenergijos ir augalinių žaliavų centras, teikiantis informaciją apie biomasės gamybą, jos papildomą apdorojimą, techninę įrangą, darbo organizavimą ir finansus.  

Šiais metais tarptautinė paroda naujovių gausa nustebino ne tik parodos lankytojus, bet ir jos organizatorius. Vokietijos žemės ūkio bendrija iki parodos atidarymo gavo 332 paraiškas naujiems eksponatams. Tai rekordinis naujovių skaičius per pastaruosius dešimt metų. „Šį faktą vertinu kaip signalą, kad žemės ūkio technikos gamintojai planuoja artimiausiais metais plačią inovacinę veiklą“, – sakė R. Grandkė. DLG ekspertų komisija iš pateiktų naujovių atrinko 3 eksponatus, vertus aukso, ir 25 – sidabro medalių.

Vertindamas 2004–2005 metų Europos Sąjungoje gaminamos žemės ūkio technikos ir įrangos gamybą bei pardavimus,Vokietijos žemės ūkio technikos gamintojų asociacijos ( VDMA) komercijos direktorius Berndas Šereris teigė, kad pernai ES gaminamos technikos pardavimai siekė beveik 20 mlrd. eurų, t. y. 6 proc. daugiau negu 2003 metais. 

Parodos „Agritechnika 2005“ organizatorių teigimu, savaitę trunkančią parodą aplankė daugiau negu ketvirtis milijono lankytojų iš viso pasaulio, o prieš dvejus metus vykusią parodą – apie 228 tūkst. žmonių.