23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/12
Ašiniai stūmokliniai siurbliai
  • Dr. Aleksandras KIRKA, LŽŪU
  • Mano ūkis

Be krumpliaratinių siurblių žemės ūkio technikos hidraulinėse sistemose labai dažnai įrengiami ašiniai stūmokliniai siurbliai.

Tai tokie siurbliai, kurių rotoriaus sukimosi ašis yra lygiagreti stūmoklių (arba plunžerių) ašims arba sudaro su jomis ne didesnį kaip 45o kampą. Jų autorius Hansas Toma (Hans Thoma) daugelį metų paskyrė šių hidraulinių mašinų konstrukcijai tobulinti.


Pagrindiniai ašinių stūmoklinių siurblių privalumai:

  •  aukšti lyginamieji rodikliai
  • gali išvystyti didelį (iki 50 MPa) slėgį
  • galima nelaipsniškai keisti darbo tūrį
  • kompaktiški
  • didelis naudingumo koeficientas
  • mažas inercijos momentas
  • platus reguliavimo diapazonas


Ašiniai stūmokliniai siurbliai būna su pasviruoju disku arba pasviruoju cilindrų bloku.

Ašiniai plunžeriniai siurbliai gaminami tik su pasviruoju disku. Jie sukurti ir pradėti gaminti 1950 m.

Visuose ašiniuose siurbliuose cilindrų blokas sandarinamas galiniu skirstymo disku, turinčiu pjautuvo formos angas. Sukantis cilindrų blokui, darbo kameros susisiekia su šiomis angomis ir, priklausomai nuo plunžerio (stūmoklio) judėjimo krypties bloke, įsiurbia arba išstumia alyvą. Rotorių prie skirstymo disko spaudžia spyruoklė.

Sukant veleną, sukamas ir cilindrų blokas. Esant pasvirusiam blokui arba diskui veleno atžvilgiu tam tikru kampu, stūmokliai ne tik sukasi kartu su bloku, bet dar ir jame slankioja. Taigi kiekvienas atskirai paimtas elementas veikia kaip stūmoklinis siurblys. Velenui apsisukus vieną kartą, stūmoklis atlieka vieną dvigubą eigą. Skirstytuvo diskas dažnai daromas su sferiniu paviršiumi, todėl jis atlieka ir cilindrų bloko atraminio guolio funkcijas.

Ašinės stūmoklinės mašinos gali būti naudojamos kaip siurbliai arba kaip hidrauliniai varikliai. Naudojant jas kaip siurblį, skysčio srautas proporcingas veleno sukimo greičiui ir cilindrų bloko (disko) polinkio kampui. Hidraulinio variklio atveju  sukimosi greitis proporcingas tiekiamam skysčio srautui ir atvirkščiai proporcingas bloko (disko) polinkio kampui. Siurblio ir hidraulinio variklio sukimo momentai didėja, didėjant slėgiui.

Cilindrų bloko (disko) polinkio kampas gali būti keičiamas mechaniniu, elektromechaniniu, hidrauliniu arba elektrohidrauliniu būdu. Didėjant polinkio kampui, didėja stūmoklio eiga, tuo pačiu ir hidraulinės mašinos darbinis tūris. Keičiant cilindrų bloko (disko) polinkio kryptį, siurbliuose reversuojama srauto tėkmės kryptis, o hidrauliniuose varikliuose – veleno sukimosi kryptis.

Schemoje pavaizduota, kaip siurblio darbinis tūris keičiamas valdymo cilindru. Valdymui panaudojama papildomo siurblio energija, o polinkio kampo dydis bei kampo pokyčio greitis valdomas elektrohidrauliniu skirstytuvu. Siurblio valdymo sistemos gali būti įvairios, t. y. jos gali palaikyti pastovų slėgį, pastovų debitą ar pastovią galią. Visa tai leidžia optimizuoti hidraulinės sistemos, tuo pačiu ir mašinos energetinius parametrus, automatizuoti valdymą. Tam tikslui naudojami atitinkami siurblių reguliatoriai – pastovaus slėgio, pastovaus debito ir pastovios galios.

Tokie siurbliai yra gaminami daugelyje firmų: „Bosch Rexroht“, „Sauer-Danfoss“, „Linde“, „Bondioli&Pavesi“, „Casappa“, „Eaton“ ir kt. Prieš dvidešimt penkerius metus Kirovogrado (Ukraina) gamykla „Hidrosila“ nupirko iš „Sauer“ firmos ašinių plunžerinių hidraulinių mašinų licenciją. Įmonėje pagamintos hidraulinės mašinos naudojamos rytietiškuose javų, cukrinių runkelių kombainuose, savaeigėse šienapjovėse bei kitose žemės ūkio mašinose.