23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/11
Suomiška technika miškingose energetikų valdose
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Lietuvoje labiau žinoma kaip durpių gavybos įrangos gamintoja firma „Suokone“ (Suomija) kartu su akcinės bendrovės „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) antrine bendrove „Elektros tinklo paslaugos“ netoli Vilniaus, Grigiškių sodų bendriją supančiame miške, energetikams, miškininkams ir miškų savininkams pristatė miško valymo ir tvarkymo agregatą Meri Crusher MJS–2.0DT.


Seminaro dalyviai stebėjo Valtra (210 AJ) traktoriaus tempiamą Meri Crusher MJS–2.0DT agregato darbą. Tankiais krūmais ir jaunais medeliais apžėlusios elektros linijų proskynos per keliolika minučių tapo prieinamos seminaro dalyviams. Agregatas kelis kartus susmulkino medžių ir krūmų šakas bei šaknis, bei tuo pačiu metu įterpė liekanas į žemę apie 40 centimetrų.  

 
Našaus, vienu metu galinčio atlikti kelias operacijas Meri Crusher MJS–2.0DT agregato darbą stebėję „Rytų skirstomųjų tinklų“ darbuotojai bei seminaro dalyviai stebėjosi sparčiai ir kokybiškai išvalytu miško plotu.
„Rytų skirstomieji tinklai“ tiekia elektros energiją daugiau kaip 703 tūkst. vartotojų (keturiose Lietuvos apskrityse). Beveik prieš metus įkurta antrinė įmonė – uždaroji akcinė bendrovė „Elektros tinklo paslaugos“ – šiems regionams teikia elektros tinklo eksploatavimo, remonto ir techninės priežiūros paslaugas.   

 
„Elektros linijų proskynas ir pastočių prieigas nuo šiol tvarkysime specializuota ir modernia technika, – apie šiemet įsigytą suomišką traktorių Valtra T- 190 ir „Suokone“ firmos sunkiai prieinamų teritorijų valymo agregatą pasakojo bendrovės „Elektros tinklo paslaugos“ direktorius Romualdas Mažeika. Stebėdamas Meri Crusher MJS–2.0DT  darbo galimybes, direktorius neslėpė, kad ateityje bendrovė žada įsigyti dar keturis panašius agregatus, nes jų aptarnaujamoje daugiau kaip 35 tūkst. km2  teritorijoje randasi vis daugiau vietų, kurias galima išvalyti ir sutvarkyti, pasitelkus tik specializuotą miškų tvarkymo techniką.


Pasakodamas apie specializuotą miškų tvarkymo techniką ir demonstruojamo Meri Crusher MJS–2.0DT galimybes, Tomas Merilainenas (Tuomo Merilainen) – „Suokone“ Marketingo direktorius ir vienas iš savininkų pats mielai sėdo už Valtra T -190 (210 AJ) vairo, kad susirinkusiems parodytų visas 3,5 t sveriančio agregato galimybes.

 
Daugiau kaip prieš tris dešimtmečius Vuokati (Vuokatti) mieste „Suokone“ gamyklą įkūrė T. Merilaineno tėvas ir vyresnieji broliai. Apie 650 km nuo Helsinkio įsikūrusioje gamykloje dabar dirba 30 žmonių, kurie gamina agregatus miško dirvai paruošti, takams ir keliams valyti, atliekoms naikinti, seniems medelynams, vaiskrūmiams, daržovėms ir vaisių liekanoms apdoroti, tuo pačiu par

uošti dirvą naujam derliui sodinti. „Suokone“ gaminamos mašinos reikalauja nuo 25 iki 500 AG traktoriaus.
„Suokone“ – viena didžiausių durpių gavybos technikos gamintojų ne tik Europoje, bet ir JAV, – teigė šios firmos technika Lietuvoje prekiaujančios UAB „Rovaltra“ direktorius Romualdas Trainaitis. – Durpių gavybos įmonėms Lietuvoje esame pardavę 10 „Suokone“ agregatų.“