23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/11
Nauji herbicidai daržovių pasėliams
  • Danguolė KAVALIAUSKAITĖ, LSDI
  • Mano ūkis

Morkų ir svogūnų augintojams nuolat trūksta veiksmingų herbicidų piktžolėms pasėliuose naikinti. Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute buvo tirti nauji herbicidai.


Morkos vegetacijos pradžioje auga lėtai ir visai nesugeba konkuruoti su greitai sudygstančiomis ir sparčiai augančiomis piktžolėmis, o svogūnai negali konkuruoti su piktžolėmis per visą vegetaciją. Ir morkų, ir svogūnų pasėliuose piktžoles naikinti herbicidais būtina pradėti kuo anksčiau, iš karto po sėjos. Šiuo metu „Profesionalaus naudojimo augalų apsaugos priemonių sąraše“ Lietuvoje registruotų herbicidų kiekis ir jų veikliųjų medžiagų efektyvumas morkų ir svogūnų pasėliuose nėra pakankamas, todėl reikia ieškoti efektyvesnių apsaugos priemonių.
Dvejus metus morkų pasėlyje buvo tiriamas herbicidas fenix, kurio veiklioji medžiaga yra aclonifen 600 g/l. Šiam herbicidui labai jautrios daugelis vienamečių dviskilčių piktžolių, išskyrus juodąją kiauliauogę (Solanum nigrum), aklę (Galeopsis spp.) paprastąją žilę (Senecio vulgaris), o bekvapis šunramunis (Tripleurospermum perforatum) turėtų būti naikinamas tik prieš sudygimą.


Bandyme herbicidas fenix išpurkštas po morkų sėjos praėjus šešioms dienoms. Piktžolių apskaita atlikta praėjus mėnesiui po purškimo. Buvo tirta maksimali herbicido fenix norma – 3,0 l ha-1 ir jos efektyvumas palygintas su standartinės herbicido stomp 4,0 l ha-1 normos efektyvumu. Herbicidas fenix nė vienais tyrimų metais morkų nepažeidė, prekinio morkų derliaus iš esmės nesumažino, o piktžolės morkų pasėlyje sunaikino efektyviau negu herbicidas stomp. Dvejų metų tyrimų duomenimis, vienamečių dviskilčių piktžolių skaičių herbicidas fenix sumažino 97,4 proc., herbicido stomp efektyvumas buvo 12,7 proc. mažesnis. Piktžolių sausąją masę herbicidas fenix sumažino 93,6 proc., o herbicidas stomp tik 88,4 procento.


Praėjus mėnesiui po purškimo, herbicidu fenix apdorotame pasėlyje dar nebuvo tokių paplitusių vienamečių dviskilčių piktžolių, kaip trikertė žvaginė (Capsella bursa-pastoris), daržinė žliūgė (Stellaria media), smulkiažiedė galinsoga (Galinsoga parviflora), raudonžiedė notrelė (Lamium purpureum), dirvinė čiužutė (Thlaspi arvense L.), dirvinė veronika (Veronica arvensis). Baltųjų balandų (Chenopodium album) ir bekvapių šunramunių (Tripleurospermum perforatum) kiekis pasėlyje sumažėjo 95–96,5 proc., o paprastosios žilės (Senecio vulgaris) – tik 77 procentais.


Herbicidą fenix naudoja Danijos, Norvegijos ir kitų Skandinavijos šalių ūkininkai. Danijoje šis herbicidas yra registruotas bulvių, žirnių, svogūnų (auginamų iš sėjinukų) ir morkų pasėliams. Jis naudojamas ir kaip dirvinis herbicidas (1,0–1,5 l ha-1) prieš piktžolių sudygimą ir piktžolėms sudygus. Sudygus piktžolėms, paprastai naudojama 0,5–0,75 l ha-1 norma pirmąjį kartą, kada piktžolės yra skilčialapių – dviejų lapelių tarpsnio. Antrąjį kartą galima purkšti po 6–10 dienų 0,75–1,0 l ha-1 norma. Vienam hektarui per sezoną rekomenduojama neviršyti 2,5 l ha-1 herbicido fenix normos.


Norvegijoje herbicidas fenix yra registruotas bulvių, žirnių, svogūnų (auginamų iš sėjinukų) ir morkų pasėliams. Herbicidas naudojamas iki morkų sudygimo likus 4–6 dienoms 1,5–2,5 l ha-1 norma. Kai morkos jau turi 2 lapelius, purškiama 0,75–1,5 l ha-1 norma mišinyje su herbicido zenkoro 0,15 l ha-1 norma. Iš sėjinukų auginamų svogūnų pasėliuose šis herbicidas naudojamas iš karto po pasodinimo 1,0–1,5 l ha-1 norma. Jei per sezoną herbicidas fenix purškiamas 2–3 kartus, tuomet naudojama 0,75 l ha-1 jo norma mišinyje su 0,5 l ha l-1 herbicido totrilo.


Žirnių pasėliuose naudojama 1,0 l ha-1 norma kartu su herbicidu bazagranu, kai žirniai yra 5–8 cm aukščio. Bulvių pasėliai purškiami prieš sudygimą 1,5 l ha-1 norma mišinyje su herbicidais afalonu ar zenkoru. Iš karto po sėjos galima purkšti garbanotąsias petražoles ir krapus 2,0–2,5 l ha-1 norma.


Svogūnų pasėlyje šiais metais buvo tirtas priešvarpinis herbicidas boxer, kurio veiklioji medžiaga yra prosulfocarb 800 g/l. Šis herbicidas skirtas pasėlyje naikinti ir vienaskiltes, ir dviskiltes piktžoles. Šiam herbicidui yra jautrios labai daug piktžolių, tarp jų kibieji lipikai (Galium aparine), veronikos ir varpinės piktžolės: smilguolės (Apera), pašiaušėliai (Alopecurus), svidrės (Lolium), vienametės miglės (Poa annua).


Bandomajame svogūnų pasėlyje vyravo šios piktžolės: baltosios balandos (Chenopodium album), trikertės žvaginės (Capsella bursa-pastoris), bekvapiai šunramuniai (Tripleurospermum perforatum), daržinės žliūgės (Stellaria media), paprastosios žilės (Senecio vulgaris), paprastosios rietmenės (Echinochloa crus-galli). Herbicidas boxer buvo išpurkštas vieną kartą po sėjos. Praėjus mėnesiui po herbicido išpurškimo buvo atlikta piktžolių apskaita. Visos tirtos herbicido normos – 5,0 l ha-1, 4,0 l ha-1 ir 3,0 l ha-1 – pakenkė svogūnų pasėliui ir iš esmės sumažino bendrą ir prekinį svogūnų derlių, tačiau pasėlyje paplitusias piktžoles naikino labai gerai. Visos tirtos herbicido boxer normos buvo efektyvesnės, lyginant su herbicido stomp standartine 3,0 l ha-1 norma. Jos bendrą piktžolių kiekį pasėlyje sumažino atitinkamai 92,7–73,7 procento.

 
Palyginus su herbicidu stomp, herbicido boxer normos buvo efektyvesnės 41,8–22,8 procento. Praėjus mėnesiui po herbicidų išpurškimo, pasėlyje dar nebuvo tokių vienamečių dviskilčių piktžolių, kaip baltosios balandos (Chenopodium album), trikertės žvaginės (Capsella bursa-pastoris), daržinės žliūgės (Stellaria media), paprastosios žilės (Senecio vulgaris), o bekvapiai šunramuniai (Tripleurospermum perforatum) ir paprastosios žilės (Senecio vulgaris) jautresnės buvo herbicidui boxer, ypač didžiausiai jo normai.


Herbicidas boxer yra registruotas daugelyje Vakarų ir Šiaurės Europos valstybių kaip tinkamas naudoti javų ir bulvių pasėliuose.

 
Lietuvoje nei boxer, nei fenix nėra registruoti.