23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/11
Dešimties metų veiklos patirtis: klientą reikia priimti kaip verslo partnerį
  • Ramunė VLASENKIENĖ, „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

„Savo klientams siūlome rinktis ne kainą, o kokybę“, – sako UAB „Ivabaltė“ generalinis direktorius Irmantas Tarvydis. Rokiškyje įsikūrusi bendrovė šiais metais pažymėjo dešimties metų veiklos sukaktį.


Prieš dešimtmetį Rokiškyje įsikūrusi „Ivabaltės“ bendrovė mūsų žemdirbiams labiausiai žinoma kaip Fendt, Rabe, Rauch, Dammann, Welger, Lely žemės ūkio technikos atstovė Baltijos šalyse ir Baltarusijoje.


Apžvelgdamas per dešimtmetį nuveiktus darbus I. Tarvydis teigė, jog veiklos pradžioje įmonei teko prekiauti Baltarusijos Vladimir, vėliau Belarus traktoriais. „Jau po penkerių veiklos metų buvo aišku, kad Lietuvos žemdirbiams reikia kokybiškos, našios ir patikimos technikos, kurią mums galėjo pasiūlyti Vakarų gamintojai“, – pasakojo bendrovės direktorius.


Pirmoji vakarietiška žemės ūkio technika, kurią Baltijos šalyse buvo patikėta atstovauti „Ivabaltei“, – Fendt traktoriai. Kompanija „Fendt“ – viena žymiausių vokiškos žemės ūkio technikos gamintojų priklauso JAV korporacijai „AGCO“. Daugiau kaip prieš septyniasdešimt metų Johano Fendo (Johann Fendt) įkurta traktorių gamykla šiandien pasaulyje žinoma  kaip Vario belaiptės, nenutrūkstamos galios srauto transmisijos įdiegėja.

 
Irmantas Tarvydis prisiminė, kaip prieš šešerius metus Lietuvos žemės ūkio universitete vykusioje parodoje „Lietuvos agropanorama“ bendrovė pristatė pirmuosius Fendt traktorius, kuriuos mūsų žemdirbiai vertino nevienareikšmiškai. „Jau tada moderni, kokybiška ir naši technika domino verslius ūkininkus ir žemės ūkio bendrovių vadovus, bet gąsdino didelė jos kaina“, – prisiminimais dalijosi bendrovės vadovas. Panašiai į brangią, bet kokybišką techniką, reagavo Latvijos bei Estijos ūkininkai. I. Tarvydis prisiminė, kaip visas tris Baltijos šalis aplankę ir įvertinę tuometinę žemės ūkio situaciją „Fendt“ gamyklos atstovai jam pasakė, kad Baltijos šalyse beveik neįmanoma parduoti jų gaminamos technikos. „Jie tiesiog tuo netikėjo, o mes tikėjome ir savo darbu, ir parduodamu produktu, – apie sunkią pradžią pasakojo vadovas. – Manau, kad kiekvienas vadybininkas, parduodantis nebūtinai brangią techniką, turi tikėti tuo, ką jis daro. Per dešimt veiklos metų mūsų įmonėje nepritapo tik tie žmonės, kurie netikėjo savo darbu. Tad dešimtmetį minime 55-kių dirbti norinčių žmonių kolektyve“.


Šiuo metu „Ivabaltė“ užima 10 proc. žemės ūkio technikos pardavimų rinkos Lietuvoje. Laukuose dirba apie 100 Fendt traktorių. Tiek pat Latvijoje, 20 Estijoje ir 25 Baltarusijoje, kurioje „Ivabaltė“ tik antrus metus atstovauja vakarietiškas mašinas. I. Tarvydis mano, kad, prekiaujant žemės ūkio technika, labai svarbu užtikrinti pirkėjams gerą jos servisą. Ir Lietuvoje, ir kitose kaimyninėse šalyse įkurtos serviso tarnybos užtikrina ūkininkams kokybišką ir greitą technikos aptarnavimą.


Generalinio direktoriaus teigimu, pradėjus atstovauti pažangią ir kokybišką „Fendt“ techniką, bendrovėje susiformavo supratimas, jog ir kita atstovaujama vakarietiška žemės ūkio technika turi būti ypač aukštos kokybės. Taip imta prekiauti trąšų barstytuvais Rauch, žemės dirbimo padargais ir sėjos agregatais Rabe, žolinių pašarų ritinių presais ir vyniotuvais Welger, žolės dorojimo technika Lely. Šių metų pradžioje bendrovė žemdirbiams pristatė Dammann prikabinamus ir savaeigius purkštuvus, kurie, kaip ir Fendt traktoriai, labai brangūs. „Pagal užsakymus gamykla per metus pagamina tik 200 Dammann purkštuvų. Mums šiemet pavyko parduoti 5 komplektus“, – sakė I. Tarvydis.


Rokiškio pakraštyje 2,5 ha teritorijoje įsikūrusi bendrovė atlieka tarptautinių pervežimų ir ekspedijavimo darbus Vakaruose ir Rytuose, teikia muitinės tarpininko, prekių deklaravimo, muitinės dokumentų ruošimo ir pateikimo muitinei paslaugas. Generalinis direktorius prognozuoja, kad šiais metais UAB „Ivabaltė“ apyvarta sieks 50 mln. litų.
Apžvelgdamas dešimties metų veiklą, I. Tarvydis teigė, jog svarbiausia – klientą priimti kaip verslo partnerį.