23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/08
Purkštuvų fiesta Kudžioniuose
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Kėdainių r. ūkininkų Aidos ir Jono Talmantų laukai trumpam virto šiuolaikinių purkštuvų pasirodymo arena. Pirmą kartą Lietuvoje 13 kompanijų technika (iš viso 21 purkštuvas) buvo it parade išrikiuota vienoje eilėje ir pademonstruotos jos galimybės. Tokiu įspūdingu šou buvo pristatytas cheminių preparatų kompanijos „DuPont“ purkštuvų plovimo preparatas All Clear Extra.

Renginio organizatorė – firmos „DuPont“ atstovė Lietuvoje Asta Skinulienė pabrėžė, kad augalų apsaugos preparatų gamintojams labai svarbu, kaip chemikalai išpurškiami, todėl ir buvo sumanyta organizuoti tokį purkštuvų šou. „Šiandien jūs turite vienintelę progą vienoje vietoje pamatyti tiek daug skirtingų gamintojų technikos. Nugalėtojų nerinksime. Kaip dirba technika, vertinsite jūs ir patys spręsite, kuri mašina jūsų ūkiui tinkamiausia “, – iš visų Lietuvos rajonų susirinkusiems žemdirbiams sakė ji. Renginio dalyvius ir svečius sveikino ŽŪM viceministras Jonas Kondrotas, Kėdainių r. mero pavaduotojas Bronius Dromantas ir žemės ūkio skyriaus vedėjas Antanas Žvikas.

Pasak LŽŪU docento dr. Remigijaus Zinkevičiaus, purkštuvų trasa buvo įrengta pagal ISO standartus ir Vokietijos žemės ūkio sąjungos (DLG) rekomendacijas. Technikos demonstravimo ruožas suskirstytas į penkis sektorius: A, B, C, D ir E. Purkštuvų kelyje kliūtys išdėstytos taip, kad būtų sukurtos tipinės darbo sąlygos. Trasos A dalyje išorinė purkštuvo sijos dalis turėjo įveikti nejudančią kliūtį – supresuotų šiaudų ritinį. „Šioje dalyje svarbiausia, kad sija nesulūžtų, o atsilenktų esant kliūčiai ir vėl grįžtų į pradinę padėtį. B dalyje buvo imituojamas važiavimas išilgai vagos, kurios gylis 0,15 m. Čia svarbiausia, kad sija išlaikytų horizontalią padėtį. C dalyje 0,15 m gylio kliūtys išdėstytos simetriškai, o D – asimetriškai. Šiuose ruožuose svarbu, kaip veikia sijos svyravimų slopinimo įtaisai. E dalyje vertinama, kaip purkštukai padengia specialius popierėlius“, – kliūčių ruožą komentavo LŽŪU docentas. Mašinos važiavo su pusiau pripildytu purkštuvo rezervuaru. Purškimo agregato judėjimo greitis – apie 6 km/val.

Dauguma žemdirbių teigė, kad visi purkštuvai pasirodė panašiai, tačiau tarp jų buvo matyti ir lyderių. Radviliškio r. ūkininkas Rimantas Garuckas apgailestavo, kad niekas tokio renginio nesuorganizavo prieš dvejus-trejus metus, kuomet žemdirbiai už SAPARD lėšas rinkosi naujas mašinas. „Ar įsigijai sau tinkamą techniką, iš anksto neįmanoma žinoti“, – prisipažino R. Garuckas. Jis pastebėjo, kad visi parodomieji purkštuvai be šviestuvų, todėl su tokiais agregatais negalima dirbti naktį. Ūkininko teigimu, jei dieną orai nepalankūs – pučia stiprokas vėjas ar kaitina saulė – tenka purkšti naktį. Pasak firmų atstovų, apie papildomą įrangą žemdirbiai dažnai nesusimąsto ir tvirtina, kad jiems jos nereikia. „Šviestuvus galima užsisakyti. Deja, juos įrengti ant jau parduotos mašinos kainuos gerokai brangiau, negu šviestuvus užsisakius iš anksto, kai mašina dar nepagaminta“, – sakė „Rovaltros“, kuri atstovauja kompanijai „Blanchard“, generalinis direktorius Romualdas Trainaitis.

Renginyje ūkininkai pirmą kartą pamatė, kaip dirba kompanijos „Hardi“ naujiena – prikabinamas purkštuvas Hardi Commander 4400. Gerbėjų netrūko ir vieninteliam lietuviškam agregatui AGRO-2500H, kurį gamina Lietuvos įmonė „Pasvalio Agrodileris“. Bendrovės direktorius Sigitas Zajarskas pripažino, kad lietuvišką gaminį užsienietiškos mašinos lenkia. „Tai gali pamatyti ir ne specialistas, – sakė jis. – Mums dar reikia pasitempti. Jau pradėjome tobulinti mašinos sijas ir hidraulikos sistemą“. Per dvejus metus „Pasvalio Agrodileris“ pardavė 27 purškimo agregatus.

Kad purkštuvas bene svarbiausia mašina ūkyje, pripažįsta ir ūkininkai, ir specialistai, ir mokslininkai. Lietuvos žemdirbystės instituto mokslininkė dr. Roma Semaškienė įsitikinusi, kad purškiant su geru purkštuvu sutaupoma ne tik pesticidų. „Jei augalų apsaugos priemonės išpurškiamos kokybiškai, ligų sukėlėjai bus sunaikinti, todėl ir derliaus nuostolių dėl ligų bus mažiau“, – sakė R. Semaškienė. Jos tvirtinimu, vidutiniai Lietuvos derliai būtų kur kas didesni, jei pasėliai būtų purškiami su pažangia technika. Deja, dar daug žemdirbių dirba lenkiškais ar rusiškais reikalavimų neatitinkančiais, blogai sureguliuotais purkštuvais. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktorius Vilmantas Tovenskas ragino ūkininkus kreiptis į konsultantus, kurie turi reikalingą įrangą technikai patikrinti ir sureguliuoti. Kokie purkštuvų trūkumai, gali nurodyti ir Valstybinės mašinų bandymų stoties specialistai.

Dauguma atvykusių žemdirbių teigė, kad plauti purkštuvus specialiais preparatais dar nėra įprasta. „Plauname paprastu vandeniu“, – dažnas atsakymas. R. Semaškienė neabejojo, kad technikos plovimas tam skirtais preparatais – vienas iš geros žemdirbystės praktikos elementų. Ji pastebėjo, kad lankantis ūkiuose galima pamatyti blogo plovimo pasekmių – nudegusių augalų plotelių.

Pasak „DuPont“ atstovės A. Skinulienės, pažangiai ūkininkaujantys žemdirbiai turi žengti dar vieną žingsnį pirmyn – plauti purkštuvus specialiomis priemonėmis. „Vanduo nėra tas tirpalas, kuris tinkamai išplauna purkštuvus, pašalindamas visus cheminių augalų apsaugos priemonių likučius. Norint gerai išplauti techniką vandeniu, tai reikia daryti ne mažiau kaip 3 kartus“, – teigė A. Skinulienė. Jei nupurškus javų lauką jiems skirtais herbicidais (pavyzdžiui, sulfuronų preparatais), po to gerai neišplovus purkštuvo važiuojama į cukrinių runkelių pasėlį, tikėtina, kad dėl likusių cheminių medžiagų purkštuvo dalyse augalai stipriai nudegs. „Dėl tokio neapdairumo patiriama nemažų derliaus nuostolių. Patirtis rodo, kad vien dėl blogai išplauto purkštuvo galima netekti iki 10 proc. rapsų derliaus“, – tikino kompanijos atstovė.

Preparatas All Clear Extra yra saugus aplinkai. Naudojant jį purkštuvams plauti, darbo sąnaudos sumažėja du–tris kartus. Be to, žemdirbys bus garantuotas, kad technika išplauta gerai. Preparatas maišomas su vandeniu (0,5–1,0 l/100 l vandens). „Vienam plovimui reikalinga ploviklio dozė tekainuoja 10–30 litų, priklausomai nuo purkštuvo rezervuaro talpos. Šiandien tai nėra prabangos produktas“, – įsitikinusi A. Skinulienė.

Šventė ir dalyviams, ir svečiams

Visiems Purkštuvų šou dalyviams įteikti diplomai. Pirmą kartą vykusį Purkštuvų šou vainikavo Giulijos koncertas ir „Mano ūkio“ bei „DuPont“ prizų loterija. Kantriausieji svečiai, nepaleisdami iš rankų įteiktų „šaunamųjų ginklų“ su pažymėtais skaičiais, sulaukė, kol išmuš jų laimės valanda. Loterijos laimėtojus lėmė šeimininkų dukters Lauros Talmantaitės ranka. Išlošusieji purkštuvų plovimo preparatus džiaugėsi prizais ir sakė, kad būtinai išbandys, kaip jie veikia.