23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/08
Paukštidžių dezinfekcija
  • Dr. Ilona ALEKSĖJŪNIENĖ LVA Veterinarijos institutas
  • Mano ūkis

Paukštininkystė yra viena iš rentabiliausių gyvulininkystės šakų, tačiau, norint išauginti sveikus paukščius, reikia griežtai laikytis daugybės reikalavimų. Svarbu laiku tinkamai paukštides ir įrenginius valyti, kokybiškai ir reguliariai juos dezinfekuoti bei paruošti naujam paukščių auginimo ciklui.

ezinfekcijos tikslas – sunaikinti aplinkoje esančius infekcijos šaltinius, susirgimų sukėlėjus – patogeninius mikroorganizmus (bakterijas, grybelius, virusus ir kitus). Dezinfekcija yra profilaktinė ir židininė (infekcinio susirgimo židinyje). Periodiškai atliekama profilaktinė paukštidžių dezinfekcija užkerta kelią infekcinių ligų sukėlėjams plisti ir sunaikina iš dalies patogeninę mikroflorą.

Auginant paukščius savo reikmėms, pakanka mechaniškai išvalyti patalpas, labai kruopščiai išbaltinti lubas ir sienas geros kokybės šviežiai gesintų kalkių 20 proc. skiediniu, o betonuotoms grindims baltinti reikia papildomai įdėti chlorkalkių.

Dezinfekavimo tvarka

Auginant didesnius paukščių pulkus, būtina sudėtingesnė dezinfekcija. Prie įvažiavimo į ūkio teritoriją turi būti įrengtas dezinfekcijos barjeras. Pašaliniams asmenims į paukštidžių teritoriją įeiti draudžiama. Prie kiekvieno įėjimo ir išėjimo turi būti įrengti dezinfekcijos kilimėliai. Jiems gali būti naudojami šie dezinfekciniai tirpalai: Agrigerm 2000, Fam 30, Hyperox, Longlife 250S ir kiti.

Iškėlus paukščius iš pastatų, patalpas reikia tuoj pat valyti ir dezinfekuoti. Tuščia paukštidė gali stovėti tik gerai išvalyta ir išdezinfekuota. Pradedant paukštides valyti, pirmiausia išjungiami ventiliacijos įrengimai, o prieš plovimą ir dezinfekavimą tirpalais išjungiama elektros srovė. Pirmiausia patalpos, įrenginių paviršiai, aparatūra, kanalizacijos ir ventiliacijos kanalai mechaniškai išvalomi bei nuplaunami vandeniu, nes purvo dalelės, riebalų bei baltymų likučiai sumažina dezinfekcijos priemonių efektyvumą. Tuomet atliekama patalpų bei įrengimų profilaktinė dezinfekcija. Tam gali būti naudojamos šios medžiagos: 5–10 proc. kalcinuotos sodos tirpalas, 3–5 proc. kreolino emulsija, 2–3 proc. natrio šarmo tirpalas, 3 proc. formalino tirpalas. Paukštidės gali būti dezinfekuojamos Agrigerm 2000 (dezinfekcinis skystis), Agroclair (tirpalas), Clinafarm Spray (emulsijos koncentratas), Clinafarm smoke (dūminė), Desinkap (tirpalas), Ewabo Aldekol Des 03 (skystis), Hyperox (tirpalas), OO cide (milteliai), Longlife 250S (tirpalas), Septabic (milteliai), Virofree (milteliai), Virkon S (milteliai) ir kitais preparatais. Tirpalai gaminami gerai vėdinamoje patalpoje arba gryname ore, naudojant individualias apsaugos priemones (gumines pirštines, respiratorius). Prieš dezinfekuojant aerozoliais, patalpą reikia hermetizuoti. Dezinfekuojantys tirpalai purškiami žemo spaudimo srove. Įrenginiai ir konstrukcijos iš aliuminio negali būti dezinfekuojami tirpalais, kurių sudėtyje yra šarmų. Kietos dangos aikštelės, keliai apie paukštidę ir teritorija taip pat turi būti valoma ir dezinfekuojama.

Geriamojo vandens užterštumui mažinti ir girdymo sistemoms dezinfekuoti gali būti naudojami CID 2000, Yodorkap tirpalai, preparatas Bromosept 50 ir kitos medžiagos.

Atliekant patalpų dezinfekciją, būtina atlikti ir dezinsekciją, t. y. sunaikinti muses, blusas ir kitus vabzdžius. Tam gali būti naudojami preparatai Agita 10 WG (tirpios vandenyje granulės), Alfacron 10 Plus (milteliai), Neporex 2 SG (granulės) ir kiti.

Atliekantys dezinfekciją žmonės turi dėvėti specialią aprangą: akinius, guminius batus, chemikalams atsparius drabužius, gumines pirštines, respiratorius ir griežtai laikytis asmens higienos reikalavimų.

Graužikų naikinimas

Graužikų naikinimas – būtina grandis infekcinių susirgimų profilaktikoje. Paukštidėse besiveisiantys graužikai

turi būti naikinami nuolat, kadangi jie platina ir žmogui, ir gyvūnui pavojingas infekcines bei invazines ligas. Pirmiausia būtina apriboti graužikų galimybę prieiti prie maisto, vandens, sukurti priedangą ir taip sumažinti jų dauginimąsi. Tam gali būti naudojamos mechaninės (graužikai gaudomi gaudyklėmis, spąstais) ir cheminės (rodenticidai) priemonės. Kai reikia naikinti graužikus dideliais mastais, ypač efektyvu naudoti chemines medžiagas – rodenticidus, tik svarbu tinkamai juos pasirinkti. Šiuo metu yra siūloma labai daug graužikus naikinančių preparatų: Bromad, Lanirat, Norat, Ratol Blok, Rodexion, Rat killer perfekt granulat ir kitų. Teisingai naudojamos medžiagos gali visiškai išnaikinti atskirus graužikų židinius.

Dirbant su rodenticidais, labai svarbu griežtai laikytis visų produkto etiketėje nurodytų atsargumo priemonių, nes jų nesilaikant, gali apsinuodyti kiti gyvūnai bei žmonės. Deratizacijos darbus su chemikalais ir biopreparatais leidžiama dirbti specialiai instruktuotiems asmenims. Dirbant su nuodais, griežtai draudžiama valgyti, gerti. Po darbo nuplaunamos pirštinės, batai, inventorius.

Atlikus dezinfekciją, būtina 5–7 dienų sanitarinė pertrauka. Tuomet paukštidė išvėdinama, grindys pabarstomos kalkėmis (0,5–1,0 kg/m2 grindų ploto), pakreikiama sausu ir švariu kraiku (pjuvenomis, durpėmis, šiaudais), sumontuojami šildymo, lesinimo bei girdymo įrengimai taip, kad būtų kiek galima sumažinta lesalo ir vandens užteršimo bei kenksmingos paukščių tarpusavio konkurencijos galimybė.

Reikia paminėti, kad viena drėgna dezinfekcija neužtikrina patikimo patalpų nukenksminimo. Tam dar turi būti atlikta aerozolinė dezinfekcija formaldehido garais (35–40 proc. tirpalas, sunaudojant 20 ml/1 m3, ekspozicija 8–12 val.). Prieš dezinfekuojant aerozoliais, patalpą reikia hermetizuoti. Formaldehido likučiai yra neutralizuojami amoniako tirpalu.

Ligoms plisti didelės įtakos turi ir mėšlo saugojimo būdas. Mėšlidė įrengiama ant mažai pralaidaus grunto ne arčiau kaip 300 m nuo gamybinių pastatų ir izoliuojama. Sveikų paukščių mėšlą galima iš karto vežti į laukus, o sergančių reikia biotermiškai dezinfekuoti. Kaistant mėšlui žūva daug kenksmingų mikroorganizmų ir helmintų kiaušinėlių bei lervų.

Atlikus visus darbus reikia patikrinti, ar dezinfekcija buvo veiksminga. Tam imami mėginiai ir vežami į veterinarinės tarnybos laboratorijas. Tik gavus atsakymą, kad ligų sukėlėjai sunaikinti, į patalpas galima įkelti paukščius.