23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/08
Didesnis asortimentas – daugiau klientų
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Ričardo Reikerto ūkyje, Tiskūnuose, vykusioje lauko dienoje UAB „Kesko Agro Lietuva“ darbuotojai supažindino su tiriamomis kviečių, miežių, rapsų veislėmis ir pristatė technikos naujoves: purkštuvą Hardi Commander 4400 ir traktorių Claas su automatine vairavimo sistema Agrocom.

Pradėdamas renginį kompanijos generalinis direktorius Paulius Kibiša skatino žemdirbius – „Kesko Agro Lietuva“ esamus ir būsimus klientus – būti aktyviais verslo partneriais ir siūlyti naujų idėjų, kaip geriau organizuoti firmos darbą, kad būtų abipusė nauda. Jis pripažino, kad iki šiol silpniausia kompanijos grandis buvo serviso paslaugos, kurioms dabar skiriamas išskirtinis dėmesys.

Vienos iš sparčiausiai augančių Lietuvos bendrovių pardavimai 2004 metais padidėjo 61,5 procento ir siekė 231,6 mln. Lt. 2003 metais įmonės apyvarta sudarė 143,3 mln. Lt. „Geri rezultatai leidžia plėsti paslaugų ir produktų asortimentą. Nuo šių metų birželio pradėjome teikti finansavimo paslaugas. Parduodami techniką, įrangą, sėklą ar trąšas bendrovės vadybininkai gali pasiūlyti išperkamosios nuomos, veiklos lizingo ir sezoninį finansavimą. Dabar mūsų klientui nereikia varstyti bankų durų“, – naujas kompanijos paslaugas pristatė P. Kibiša. Jo teigimu, finansuodama ūkininkus, firma siekia sutrumpinti žemdirbio kelią kreditui gauti ir taip privilioti daugiau klientų.

LŽI mokslininkė Irena Gaurilčikienė apibūdindama javų veisles pabrėžė, kad veislė – vienas iš svarbiausių veiksnių augalų apsaugos sistemoje. „Jei augalai genetiškai atsparūs, pavyzdžiui, miltligei, jūs sutaupysite pesticidų, nes mažiausiai vieną kartą tokių pasėlių nereikės purkšti“, – akcentavo ji. Mokslininkė išskyrė institute sukurtą vasarinių miežių veislę Luokė, kuri jau įtraukta į ES patvirtintų veislių sąrašą.

Tiriamų veislių javai patręšti ir nupurkšti skirtingomis trąšų bei pesticidų normomis. Bandymų ploteliai užima apie 3 ha ūkininko R. Reikerto žemės. Daugelis pristatytų veislių dar neregistruotos Lietuvoje, tačiau, pasak I. Gaurilčikienės, į tinkamų veislių sąrašą jos bus įrašytos artimiausioje ateityje.

Ūkininkas R. Reikertas su „Kesko Agro Lietuva“ bendradarbiauja jau seniai, tačiau tik pernai susitarė dauginti firmos prekiaujamų žieminių kviečių ir miežių sėklą. Iš 550 ha ūkio tam paskyrė 110 ha (50 ha vasarinių kviečių, 50 ha žieminių kviečių ir 10 ha žieminių miežių).

Lauko dienoje buvo pristatytas kol kas vienintelis Baltijos šalyse daniškas prikabinamas purkštuvas Hardi Commander 4400. „Tai nauja mašina, turinti net 6 tarptautinius patentus, – teigė Pardavimų grupės vadovas Sigitas Ašmonas. – Per ketverius purkštuvo tobulinimo metus konstruktoriai siekė kuo labiau supaprastinti jo valdymą. Dabar ūkininkui tereikia nustatyti normą ir stebėti lauką“. Viena iš pagrindinių naujovių, kuri įdiegta Hardi Commander 4400, yra SafeTrack trapecinė traktoriaus vėžių sekimo sistema. Purkštuvo kompiuterio meniu – lietuvių kalba. Jis paprastai valdomas ir suteikia daug informacijos apie purškimo procesą. Pasak jo, atstumas nuo dirvos paviršiaus iki purkštuvo apačios 80 cm. Jis agreguojamas su 130–140 AG traktoriumi. Naujas purkštuvas kainuoja 230 tūkst. litų be PVM mokesčio.

Lauko dienoje taip pat buvo pademonstruota kompanijų „Dal-Bo“, „Lemken“, „He-va“, „Bredal“ ir „Tume“ žemės dirbimo bei sėjos technika. Ūkininkai lygino, kaip sėkla pasėjama į skirtingai įdirbtą (artą su ir be tankintuvo) dirvą, kaip laukus skuta skirtingų konstrukcijų padargai. Apie diskinių skutiklių savybes papasakojo firmos „He-va“ atstovas, 1996 m. Pasaulio arimo čempionas Jensas Iversenas (Jens Iversen).