23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/07
Pašarų ruošimo mašinos – kiekvienam pagal poreikius
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Įsibėgėjus siloso ir šienainio gamybai, „Kesko Agro Lietuva“ sukvietė galvijų augintojus į trečią kartą organizuojamą žolinių pašarų ruošimo technologijoms skirtą Lauko dieną, tradiciškai vykusią Kantautalių apylinkėse įsikūrusio Rimanto Rimkaus ūkyje. Renginyje buvo pristatytos skirtingos žolės derliaus dorojimo ir šienainio gamybos technologijos.

Pasak bendrovės pardavimų grupės vadovo Sigito Ašmono, pamatyti, kaip mašinos dirba laukuose, visuomet verta. Jam pritarė Kėdainių r. ūkininkas Feliksas Vaitelis, sakydamas, kad į renginį atvyko turėdamas tikslą – įvertinti Claas Quantum priekabą-rinktuvą su žolės smulkinimo mechanizmais. „Šiemet buvau išsinuomojęs kitos firmos mašiną. Dviese su sūnumi 35 ha žalienų sudorojome per 18 valandų“, – tvirtino daugiau kaip 100 mėsinių galvijų auginantis F. Vaitelis. Jo teigimu, pašarus pagamino taip greitai, kad net nepavargo, ir rūpesčių buvo daug mažiau negu gaminant silosą įprastai, nes nereikėjo samdyti žmonių.

Kompanijos „Claas“ priekabos gali būti 26, 31 ir 40 m3 talpos. Priklausomai nuo našumo, jos turėtų būti agreguojamos su 200 AG traktoriumi. „Iki 200 ha ūkyje, kuriame pievos išsidėsčiusios kompaktiškai, tokia mašina labai pravers. Jei pervežimo atstumai ar žolynų plotai didesni, geriau įsigyti savaeigę žolės derliaus dorojimo techniką, pavyzdžiui, Claas Jaguar“, – siūlė S. Ašmonas. Lauko dienoje buvo pristatytas savaeigis 500 AG Claas Jaguar 890 žolių smulkintuvas, kuris gali būti komplektuojamas su kukurūzų pjaunamąja. Pasak pardavimų grupės vadovo, smulkintuvai Claas Jaguar užima lyderio pozicijas pasaulinėje rinkoje. Mašina buvo pradėta gaminti prieš daugiau kaip 30 metų, kasmet jos paklausa labai išaugdavo, pavyzdžiui, 1983 m. buvo parduota 2 700 tokios technikos, o per ketverius metus (nuo 1994 m. iki 1998 m.) nupirkta 15 tūkst. Jaguar smulkintuvų.

Savo gerbėjų ratą turi ir kita žolinių pašarų ruošimo technologija – šienainio gamyba ritiniuose. Beje, iš tolo baltuojančių ritinių Šilalės r. ypač daug. Lauko dienos šeimininkas R. Rimkus jau treji metai teikia šienainio ritiniuose gamybos paslaugas savo kaimynams. Pasak jo, vasarą norinčiųjų supresuoti žolę į ritinius ir juos apvynioti plėvele tiek daug, kad ūkininkas dirba net naktimis. Jo kaimynas – pieno gamintojas Vytautas Kairys, auginantis 50 melžiamų karvių, taip pat ketina įsigyti tokią mašiną. Jis atidžiai stebėjo, kaip dirba žolės presas-vyniotuvas Claas Rollant Roto Cut, vienu metu presuojantis žolę ir plėvele vyniojantis prieš tai susuktą šienainio ritinį. Jis, priešingai nei kėdainiškis F. Vaitelis, įsitikinęs, kad gaminti šienainį ritiniuose patogiausia. V. Kairys sakė, kad su siloso kaupais daugiau vargo. „Visų pirma, neturint siloso atpjautuvo, kyla problemų, kaip pašarą atpjauti. Jį sunkiau ir išdalyti. Ritinyje užkonservuota žolė garantuotai bus geresnės kokybės, nes visas ritinys iš karto ir sušeriamas. Atidengus siloso tranšėją ar kaupą, didelė tikimybė, kad pašaras pradės gesti“, – savo pasirinkimą įsigyti dvi operacijas iš karto atliekančią mašiną motyvavo šilališkis. Be to, ir žmonių žolės derliui sudoroti, turint presą-vyniotuvą, reikia mažiau.

Mašina Claas Rollant Roto Cut jungiama prie ne mažiau kaip 150 AG variklį turinčio traktoriaus. Tokia technika labai naši. Demonstruotas presas-vyniotuvas, jau pagaminęs 22 tūkst. ritinių, rimtai dar nebuvo sugedęs. „Mašinoje sumontuotas, palyginti su kitų firmų technika, labai platus (2,10 m) rinktuvas. Turint tokį presą-vyniotuvą, nereikia įsigyti antro traktoriaus“, – technikos pristatymą tęsė S. Ašmonas. Jis neabejojo, kad pademonstruotos mašinos gali patenkinti skirtingų ūkių poreikius: presas-vyniotuvas skirtas smulkesniam ūkiui arba agroserviso paslaugas teikiančiai įmonei, priekaba-rinktuvas – vidutiniam ūkiui, o savaeigis smulkintuvas – stambiam pieno gamintojui.

Baigiantis renginiui, „Kesko Agro Lietuva“ darbuotojai pristatė naują klientų finansavimo paslaugą „K-Finance“. „Jums nereikia varstyti bankų durų ir pildyti krūvas dokumentų. Mašinas galite įsigyti lizingo būdu, mums mokėdami nustatyto dydžio įmokas ir palūkanas per sutartą laikotarpį. Užstatu bus jūsų perkama technika. Mašinas galime išnuomoti. Teikiame sezoninius kreditus, t. y. sėkloms, trąšoms, pesticidams ir kitoms prekėms įsigyti, už kurias atsiskaitysite sezono pabaigoje“, – sakė S. Ašmonas. Pasak jo, „Kesko Agro Lietuva“ ūkininkus finansuoja palankesnėmis sąlygomis negu bankai: sudarant sutartis, nereikia mokėti administravimo mokesčio.