23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/07
Pamatyti – į Dotnuvos laukus, pritaikyti – savo ūkiuose
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Antri metai strategiškai ir geografiškai patogioje vietoje – Lietuvos žemdirbystės instituto laukuose – veikia Democentras. Tai penkių hektarų plotą užimantis UAB „Litagros chemija“ ir „Bayer CropScience“ demonstracinis bandymų centras. Tiksliuosius parodomuosius bandymus vykdo LŽI Augalų patologijos ir apsaugos, Dirvožemio ir augalininkystės, Augalų mitybos ir agroekologijos skyriaus darbuotojai.

Vienas iš projekto mokslinės dalies koordinatorių, LŽI mokslininkas Albinas Auškalnis sakė, kad bandymuose vertinamas augalų apsaugos produktų veiksmingumas, per visą vegetacijos laikotarpį vykdomos piktžolių, ligų ir kenkėjų apskaitos. Veislių bandymuose bus nustatytas derlingumas, įvertintas atsparumas ligoms. Pasak A. Auškalnio, vykdomi bandymai yra įdomūs ne tik gamybininkams ir žemdirbiams, bet ir mokslininkams, nes kyla idėjų naujiems tyrimams, ieškomi žemdirbiams kylančių problemų sprendimai.

„Paskutiniam žieminių kviečių purškimui geriau rinktis fungicidą, efektyvų ne tik nuo lapų, bet ir varpų ligų, ypač nuo varpų fuzariozės – folikurą. Siekiant ilgesnės apsaugos geriausiems pasėliams, prie folikuro galima pridėti truputį (0,3 l/ha) strobilurinų – naujoji sfera tam labai tinka“, – aiškino „Bayer CropScience“ agronomas Dainius Kaminskas ir įspėjo, kad strobilurinų žieminiuose javuose reikėtų nepadauginti, nes tuomet gali per daug užsitęsti vegetacija. Rapsų pasėliuose plintant juodajai dėmėtligei, folikurą geriausia naudoti žydėjimo pabaigoje.

Kaip teigia „Bayer CropScience“ vadovas Baltijos šalims Dags Rostoks, Lietuva bus viena pirmųjų šalių, kurioje jau šį rudenį bus galima panaudoti strobilurininį javų sėklos beicą baritoną, pirmąjį tokio tipo beicą pasaulyje. „Bayer CropScience“ vadovas tikisi, kad jau kitais metais Lietuvos žemdirbiai galės savo laukuose naudoti produktus, kurių veikimą šiemet galima pamatyti tik LŽI bandymų lauke: kukurūzų herbicidą maister, bulvių beicą monceren G, kontaktinį visuotinio naikinimo herbicidą basta bei daugelį kitų.

„Litagros chemijai“ bendradarbiaujant su „KWS“ ir „Lochow Petkus“ firmomis, šiemet Democentre žemdirbiams įvertinti pateikiamos beveik visų pagrindinių augalų veislės: žieminių ir vasarinių rapsų, vasarinių kviečių, miežių, cukrinių runkelių, kukurūzų, bulvių, žirnių.

Lankytojai gali pamatyti pernai registruotą vasarinių kviečių veislę Taifun, kuri jau šį pavasarį buvo itin paklausi. Bandymų laukuose bręsta ir dvi naujai tiriamos kviečių veislės Vanek ir Trappe. Pristatomos dvi naujos, antrus metus Lietuvoje tiriamos salyklinių miežių veislės: Mauritia ir Germina.

„KWS“ firmos atstovas Kastytis Patiejūnas siūlo atkreipti dėmesį į žieminių rapsų veislių bandymus. Žemdirbiai gali pamatyti pernai didžiausius derlius (5,27 t/ha) davusius Triangle, aliejingiausius Courage, ypatingai stambiais grūdais Digger ir žemdirbiams jau gerai žinomus, itin atsparius žiemos šalčiams Aliaska veislių rapsus.

Lietuvoje sparčiai plečiantis kukurūzų plotams, tikimasi didelio susidomėjimo kukurūzų veislėmis, kurių Democentre bręsta keturios: Impact, Cingaro, Ecrin ir Aubade (pastarasis hibridas itin derlingas, skirtas silosui gaminti).

„Litagros chemijos“ agronomas Romas Pukinskas teigia, kad veislių tyrimai atliekami siekiant apimti kuo platesnį klientų poreikių spektrą ir praktiškai įrodyti, kad produktyvių veislių sėklos naudojimas padidina derlingumą iki 20 procentų. „Stengiamės bendrauti su klientais visus metus: vasaros tyrimų rezultatai vėliau bus susisteminti ir pristatomi žemdirbiams žiemos-pavasario sezono seminaruose“, – sako R. Pukinskas.

Iki liepos 4 d. Democentre priimamos organizuotos lankytojų grupės iš įvairių rajonų. Liepos 2 d. organizatoriai žemdirbius kviečia į atvirų durų dieną nuo 10 iki 14 val. Pernai Democentras sulaukė iki 1 000 lankytojų, šiemet tikimasi dar didesnio žemdirbių ir juos konsultuojančių specialistų srauto.