23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/07
Mėsinių galvijų tvartai
  • Prof. Bronius KAVOLĖLIS LŽŪU Žemės ūkio inžinerijos institutas
  • Mano ūkis

Pašarams ir aplinkos sąlygoms nereiklūs gyvuliai gali būti auginami įvairiuose tvartuose.

Mėsinės galvijininkystės ūkiuose reikia dvejopų tvartų: karvėms žindenėms su veršeliais iki 6–8 mėn. ir prieaugliui. Pigiausi ir gyvuliams labiausiai tinkami šalti (daržinės tipo) tvartai. Galovėjų veislės galvijus Vakarų šalių fermeriai ištisus metus laiko po atviru dangumi.

Mėsinių galvijų tvarto išplanavimas mažai skiriasi nuo pieninių galvijų tvarto projekto, tačiau guoliaviečių ir ėdimo tako plotai turi būti padidinti, nes mėsiniai galvijai stambesni. Jeigu jie su ragais (mėsiniai galvijai dažniausiai nenuraginami), plotai padidinami dar 20 proc.

Penimiems gyvuliams labiausiai tinka gilus tvartas, tačiau, pasirenkant tvarto tipą, reikia atsižvelgti, kiek sukaupsime šiaudų kreikimui. Šiaudų kiekis vienam suaugusiam gyvuliui per parą:

  • giliame tvarte – 5–7 kg (vienam gyvuliui turi tekti 0,25–0,35 ha javų);
  • tvarte su nuožulniomis gyvulių nutrypiamomis grindimis – 1–2 kg;
  • boksiniame tvarte – 0,5 kg.

Paprastai gilūs tvartai būna ir su siauru ėdimo taku (tokiame tvarte guoliavietė įgilinama per 0,5–0,6 m, o mėšlas iš jos šalinamas kas 2–3 mėn.), ir su plačiu ėdimo taku (guoliavietė įgilinama per 0,8–1,0 m, o mėšlas iš jos šalinamas vieną kartą per sezoną).

Gilus tvartas kilnojamomis pertvaromis suskirstomas į 2–3 gardus. Pirmajame (bendrajame) garde laikomos žindenės su veršeliais, antrajame (veršelių) įrengiamos ėdžios veršeliams papildomai šerti maistingesniais pašarais. Veršelių gardo tvoroje paliekamos 90 cm aukščio ir 40 cm pločio landos prieaugliui laisvai įeiti ir išeiti bet kuriuo paros metu. Kai veršeliai smulkesni, landos plotį tenka šiek tiek sumažinti. Veršelių gardo plotas toks, kad vienam jaunikliui tektų 1,5 m2. Kai karvės veršiuojasi pavasarį, prieauglio gardo plotas gali būti mažesnis, nes po vieno ar poros mėnesių gyvuliai išgenami į ganyklą. Įrengus veršelių gardą, karvės mažiau trikdomos žindančių veršelių, kai jos ėda ar geria.

Karvėms veršiuotis gali būti įrengtas atskiras gardas. Jei nėra veršiavimosi gardo, 8–10 m2 dydžio veršiavimosi boksai įrengiami bendrajame garde. Tačiau nei veršiavimosi gardas, nei veršiavimosi boksai nėra būtini.

Pageidautina, kad visos karvės veršiuotųsi per trumpą laiką, t. y. 8–10 savaičių laikotarpiu, ir rudenį bei žiemą (nuo lapkričio iki vasario), ir pavasarį-vasarą (nuo gegužės iki birželio). Skaičiuojant didžiausią reikalingą gardų dydį, galima numatyti, kad 70 proc. žindenių bus su veršeliais, o 30 proc. – veršiavimosi garde ar veršiuosis (savaitė prieš ir savaitė po veršiavimosi).

Mažai kreikiant (1–2 kg šiaudų per parą gyvuliui), statomas tvartas su nuožulniomis gyvulių nutrypiamomis grindimis. Turint dar mažiau kraiko, gyvuliams gulėti gali būti įrengti boksai.

Pigiausias tvartas – daržinės tipo pasta-tas, pvz., jo karkasas iš neapipjautų rąstų, o sienos iš lentų. Stogas iš plastikinių lakštų, skardos. Patalpai apšviesti į stogą tinka įmontuoti skaidrius lakštus. Mažiausias gerai šviesą praleidžiančių angų plotas – 5 proc. nuo grindų ploto. Kad šviesos užtektų, nes lakštai apdulkės, jų plotą vertėtų padidinti iki 10 proc.

Daržinės sienų apačia (iki 1,6 m aukščio) turi būti tvirta ir vėjo neperpučiama, o jų viršus pralaidus orui, pvz., uždengtas tinklu, užkaltas lentomis, tarp jų paliekant 1–2 cm plyšius. Sienų angų dydį galima reguliuoti pakeliamais skydais.