23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/06
Cukriniai runkeliai vagose
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Kas padrąsino Vokietijos Ditmaršero regiono cukrinių runkelių augintojus 1999 metais pamėginti runkelius auginti vagose? Nuo 1996 metų šiame regione vagose augintos morkos, todėl pasiryžta tokiu pat metodu užauginti ir cukrinius runkelius.

Iš pradžių bandymų lauke cukriniai runkeliai auginti naudojant tokią pat techniką, kaip ir morkoms: dirvos frezą, vagų formavimo mašiną ir pneumatinę morkų sėjamąją. Pradėta nuo 800 m² ploto. Gamybiniuose plotuose cukriniai runkeliai auginti įprastai. Rudenį vagose užaugę runkeliai nuimti rankomis. Visos vegetacijos metu pagal naują technologiją auginamų runkelių augimą bei vystymąsi susidomėję stebėjo ne tik ūkio vadovai, bet ir kaimyninių ūkių augintojai.

Kitais metais ūkis pasėjo 3 ha cukrinių runkelių vagose ir šalia 4 ha pagal įprastą auginimo technologiją. Rudenį dalis derliaus nuimta rankomis, dalis – mechanizuotai. Vagose augę runkeliai užderėjo geriau, todėl 2001 metais vagose pasėta jau 70 ha cukrinių runkelių.

Geri pirmųjų bandymų rezultatai paskatino tyrimus išplėsti. Pernai palyginamieji bandymų laukai buvo įrengti Maroke, Italijoje ir Bavarijoje. Cukraus fabrikams buvo pateiktas įvairiomis sąlygomis ir skirtingomis technologijomis augintų cukrinių runkelių derlius.

Vagose – 400 hektarų

Praėjusiais metais bendrovė „Nordzucker AG“ („Šiaurės cukrus“) trimis 6 eilių mašinomis vagose buvo pasėta 400 ha cukrinių runkelių. Šlesvigo-Holšteino žemėje toks auginimas pirmiausia buvo pradėtas derlingose neakmenuotose dirvose. Kituose regionuose, kur reljefas kalvotas ir dirvose pasitaiko akmenų, labai pasunkėja frezų darbas. Per praėjusius trejus metus sukauptas patyrimas, kaip naudoti ne tik frezas, bet ir rotorines akėčias bei kultivatorius, agreguotus su vagų formavimo mašinomis. Pastarosios mašinos mažiau nukenčia dėl dirvoje pasitaikančių akmenų, geriau sumaišo dirvos paviršiuje esančius šiaudus bei kitas augalų liekanas ar organines trąšas.

Naudojant įvairias mašinas, skiriasi traktoriaus galingumo poreikis. Dirbant freza, agreguota su vagų formavimo mašina, traktoriaus variklio galingumas turi būti ne mažesnis kaip 160 AG. Kitiems mašinų agregatams pakanka 120 AG galingumo traktoriaus. Šiemet numatyta naudoti 12 eilių Ditmaršero mašinos prototipą.

Herbicidų normos bei purškimo laikas buvo toks pat, kaip ir auginant įprastai. Esminių herbicidų veikimo skirtumų tarp abiejų auginimo technologijų nepastebėta.

Derlius padidėja

Auginant vagose, cukrinių runkelių derlius didėja, visi kiti rodikliai (cukringumas, kalio, natrio, amino azoto kiekis) būna toks pat, kaip ir įprastai užaugintuose runkeliuose. Visose vietovėse vagose auginamų runkelių cukraus derlius, lyginant su augintais lygiame paviršiuje, buvo didesnis. Žinoma, auginant vagose padidėja bendrosios auginimo išlaidos – vidutiniškai 207 Lt (apie 60 eurų) kiekvienam hektarui.

Pagrindinis faktorius, dėl kurio vagose auginamų cukrinių runkelių derlius būna didesnis, yra aukštesnė dirvos temperatūra vagose. Dėl didesnio dirvos paviršiaus ploto ji greičiau ir geriau įšyla, nors nakties metu atvėsta 1–2°C daugiau ir vėsa prasiskverbia šiek tiek giliau.

Teigiamų temperatūrų suma būna akivaizdžiai didesnė negu įprastoje technologijoje. Dėl didesnės teigiamų temperatūrų sumos jauni cukrinių runkelių daigai auga greičiau ir jų šaknys giliau prasiskverbia į dirvą.

Pagal užsienio spaudą parengė
dr. Algirdas ALEKSYNAS