23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/03
Ūkininkavimo sėkmė nuo ūkio dydžio nepriklauso
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Vienuoliktąjį kartą įvykusiame tradiciniame konkurso “Metų ūkis – 2004“ finale daugiau kaip pusantro šimto geriausių Lietuvos ūkininkų apdovanoti organizatorių – Žemės ūkio ministerijos, Ūkininkų sąjungos ir Žemės ūkio konsultavimo tarnybos – garbės raštais.

Šiemet konkursas įvyko visose 49 šalies savivaldybėse, buvo išrinkti 49 pirmosios, po 57 – antrosios ir trečiosios vietų nugalėtojus. Aktyviausiai konkurse dalyvavo Anykščių, Jurbarko, Plungės, Kauno, Varėnos rajonų ūkininkai. Didžiausias konkurse dalyvavęs ūkis Panevėžio rajone turi

1 155 hektarus žemės, mažiausias Pasvalio rajone – 6,17 hektaro. Jauniausias prizinės vietos laimėtojas yra 22, vyriausias – 72 metų.

Konkurso tikslas – skatinti ūkininkus pažangiau ūkininkauti, siekti gamybos efektyvumo bei ekologinės pusiausvyros. Vertinami ne tik pastarųjų metų ekonominiai ūkių rodikliai, bet ir ūkininko kvalifikacija, išsilavinimas, dalyvavimas žemdirbių savivaldoje.

Pasak G. Staliūnienės, konkursas įrodė, kad ir keletą hektarų dirbant, galima puikiai ūkininkauti. „Man nepatinka ūkininkų skirstymas į smulkius ir stambius, jaunus ir senus. Konkurse tikrai gali dalyvauti ir nugalėti kiekvienas pažangiai ūkininkaujantis žemdirbys, sąlygos visiems vienodos“, – sakė LŪS pirmininkė ir pridūrė, kad viena svarbiausių sąlygų sėkmingai ūkininkauti – išmokti skaičiuoti.

„Šiandien žemės ūkis yra naujo starto į modernų ir konkurencingą ūkį pradžioje, – sakė žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė. – Lietuvai tapus ES nare, žemdirbiams atsirado naujų galimybių, o kartu ir naujų reikalavimų bei iššūkių“. Pasak ministrės, ūkininkavimo sėkmę lemia ir ES bei nacionalinė parama, bet dar labiau – ūkininkų asmeniniai sugebėjimai ir iniciatyva, bendradarbiavimas ir kooperacija.

Šventiniame renginyje stengtasi ūkininkams skirti kuo daugiau dėmesio ir pagarbos. Kiekvienam konkurso laureatui – jų buvo 163 – padėkos raštus įteikė (ir ranką paspaudė) ministrė

K. Prunskienė, G. Staliūnienė, Žemės ūkio konsultavimo tarnybos direktorius Vilmantas Tovenskas.