23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/03
Lietuvos įmonės parodoje „Žalioji savaitė 2005“
  • Gitana ALEKSYNAITĖ
  • Mano ūkis

Aplankyti vieną populiariausių parodų Vokietijoje vyko Lietuvos jaunųjų ūkininkų ratelių sąjungos nariai – ūkininkai, ratelių vadovai, moksleiviai.

„Žalioji savaitė 2005“ („Grüne Woche 2005“) – 70-ąjį kartą Berlyne rengiama tarptautinė maisto pramonės, žemės ūkio bei sodininkystės paroda-mugė. Per dešimt dienų 114 tūkst. m2 plote maisto pramonės bei žemės ūkio produkciją pristatė 1 600 dalyvių iš 55 pasaulio šalių.

Lietuva „Žaliojoje savaitėje“ dalyvavo jau trečius metus iš eilės. Etnografinę Lietuvos sodybą primenančiame stende parodos lankytojai vėl galėjo prisėsti prie tikro medžio stalų stilizuotoje smuklėje. „Mūsų stendas – vienas gražiausių parodoje, – džiaugėsi UAB „Skonio centras“, „Rido“ restoranų ir picerijų tinklo vadovas Vidmantas Kudarauskas, atstovaujantis „Ragučiui“ viešuose renginiuose. – Net Vokietijos žemės ūkio ministrė iš dvylikos lankytinų stendų pasirinko mūsų šalies“.

Smuklėje apsilankiusieji galėjo pasivaišinti „Horn“ alumi, užkąsti virtų „Nemateko“ ar „Krekenavos agrofirmos“ dešrelių su troškintais kopūstais, pasiklausyti kapelos „Sutaras“ liaudiškų melodijų. Norintieji daugiau sužinoti apie Lietuvą galėjo pasklaidyti Lietuvos žemės ūkio ministerijos išleistas brošiūras bei knygutes, o šalyje gaminamus produktus kitoje stendo dalyje – turgelyje – pristatė devynios įmonės. „Stengėmės pateikti kuo didesnį lietuviškų gaminių spektrą, – sakė Rinkos reguliavimo agentūros Eksporto plėtros ir informacijos departamento direktorė Rimutė Kėkštienė. – Be to, norėjome parodyti unikalius Lietuvos gaminius“.

Iš devynių parodoje dalyvavusių įmonių ir verslo bendrovių net keturios Vokietijos vartotojams pasiūlė ekologišką, sertifikatus turinčią produkciją. Jau trečius metus iš eilės „Daujėnų naminę duoną“, sausainius „Grybukai“, „Skruzdėlyną“, „Riešutinį tinginį“ pristatė Vitos Stankevičienės įmonė „Saimeta“, duonos ir konditerijos gaminius gaminanti iš raugo tešlos pagal seną šeimos receptą. Kviečių trapučius, ruginių miltų sausainius ir, kaip sakė įmonės direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Miknius, ypatingesnius, retesnius ir nekasdienio vartojimo produktus – skrudintų miežių miltų kokteilius bei penkių grūdų košę – siūlė UAB „Ustukių malūnas“. Ekologiškomis vaistažolių arbatomis, vonioms, masažams, inhaliacijoms, kompresams, aromatinėms lempoms skirtais eteriniais aliejais, masažinio medaus mišiniais, odos, kojų, plaukų priežiūros priemonėmis vokiečius viliojo pirmą kartą parodoje dalyvaujanti TŪB „Mėta“. Kaip pabrėžė Rimutė Kėkštienė, tai vienintelė tokio pobūdžio bendrovė Baltijos šalyse. Romualdo Misevičiaus įmonė parodos lankytojams pirmą kartą pristatė mediciniškai aprobuotas pagalves ir čiužinius, pagamintus iš ekologiškai švarių grikių lukštų ir ypač tinkamus alergiškiems ar nuolat galvos skausmo, knarkimo kamuojamiems, norintiems pragulų išvengti žmonėms.

Lietuvos mėsos pramonę „Žaliojoje savaitėje“ pristatė ŽŪB „Nematekas“ ir AB „Krekenavos agrofirma“. Lietuvišką alų jau trečią kartą reprezentavo AB „Ragutis“, siūlydama įvairaus stiprumo „Horn“ alų. Pirmą kartą parodoje dalyvavusi UAB „Gerovės konservų fabrikas“ vokiečiams pateikė platų savo gaminių asortimentą: įvairių džemų, uogienių, uogų desertų, įvairaus skonio, spalvų bei aromatų greitai paruošiamų želė (naujiena – grietinėlės ir karamelės skonio), konservuotų ir marinuotų daržovių, pomidorų padažų ir sulčių, pagardų ir įvairiausių padažų.

Parodos lankytojai, mėgstantys namams jaukumo suteikiančius daiktus, galėjo ne tik akis paganyti, bet ir įsigyti UAB „Namų tekstilė“ gaminių iš natūralios avies vilnos, lino ar medvilnės: rankšluosčių, patalynės, lovatiesių bei patiesalų, įvairių dekoratyvinių dirbinių – pagalvėlių, rožių iš lino, pintų ir austų kilimėlių, servetėlių ir kita.

Kaip sakė Rimutė Kėkštienė, „Žalioji savaitė“ – tai viena iš svarbiausių įvaizdžio kūrimo parodų, kurioje įmonės ne tik užmezga įvairiausių verslo kontaktų, bet ir reprezentuoja Lietuvą.