23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/02
Rankų darbą keičia moderni technika
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Bene daugiausia darbo jėgos sąnaudų pieno ūkiuose reikalauja gyvulių šėrimas. Šeriant gyvulius, silosui krauti ir transportuoti sugaištama iki 71 proc. viso darbo tvarte laiko. Pašarus dalijant rankomis, vienai karvei per metus sugaištama iki 21 valandos, o mechanizavus šėrimą – mažiau kaip 2 val. Darbo sąnaudos taip pat priklauso ir nuo tvarto tipo. Gyvuliams šerti saitiniame tvarte sugaištama 30–40 proc. darbo laiko, o boksiniame – 20–30 proc.

ienas iš racionaliausių sprendimų – pašarus dalyti mobiliais maišytuvais-dalytuvais. Šis būdas tinkamas įvairių dydžių saitiniuose ir besaičiuose tvartuose. Dalytuvuose galima paruošti pašarus (susmulkinti ir sumaišyti įvairius komponentus: šieną, šiaudus, silosą, kombinuotuosius pašarus ir jų priedus) ir juos išdalyti. Įvairių pašarų mišinio komponentų reikiamam kiekiui atseikėti nebūtina papildoma įranga, nes dalytuvuose įrengta tiksli svėrimo sistema. Jie gali būti su vertikaliomis arba horizontaliomis mišinio maišymo sraigėmis.

Daugumoje stambių Lietuvos bendrovių tokios mašinos jau dirba ne vienerius metus, tačiau mažesniuose ūkiuose pašarai vis dar dalijami rankomis. Anykščių rajono ūkininkė Gražina Banienė pirmoji šalyje įsigijo Vokietijos kompanijos „BvL Van Lengerich“ vertikalųjį pašarų maišytuvą-dalytuvą VMix. Su jo galimybėmis gyvulių augintojai galėjo susipažinti G. Banienės ūkyje surengtoje demonstracinėje Lauko dienoje. Vokiškais maišytuvais-dalytuvais prieš mėnesį pradėjo prekiauti UAB „Alfa Agro Prekyba“.

Taupo laiką ir darbo jėgą

Ūkininkė ir jos sūnus Vytautas augina per 170 galvijų. Vidutinis melžiamų karvių produktyvumas 6 500 kg. Kasdien visiems gyvuliams reikia išdalyti apie 10 tonų pašarų. Iki šiol juos šerdavo trys žmonės. „Visiems trims darbo netrūkdavo. Įsigyti tokią mašiną jau seniai galvojome, nes bandą ketiname dar padidinti – auginti apie 200 galvijų“, – sakė G. Banienė. Naujuoju pirkiniu ūkininkė labai džiaugėsi: šėrimas trunka trumpiau, žmonių reikia mažiau, o šienainio, kukurūzų siloso ir koncentratų mišinį karvės tiesiog „šluote šluoja“, nepalikdamos nė trupinėlio. Vokietijos kompanijos specialistų atliktais tyrimais nustatyta, kad subalansuotu ir gerai išmaišytu pašarų mišiniu šeriamos karvės pieningumas per dieną padidėja 2 litrais.

Ruošiant pašarus maišytuvu-dalytuvu, sutaupoma ne tik darbo jėgos, bet ir laiko. Pašarų gaminimas trunka ne ilgiau kaip pusvalandį. Pirmiausia kraunami koncentratai, po to – šienainis ar šienas, paskiausiai – kukurūzų silosas ar melasa. Pasak UAB „Alfa Agro Prekyba“ direktoriaus Arūno Šimkūno, per ilgai maišyti nepatartina, nes pašarai gali būti per daug susmulkinti, todėl karvės jų mažiau suės. Optimaliausias smulkinimo ilgis – 4–6 cm. „Jei silosas gerai susmulkintas, peilius galima visai išimti. Pašarų smulkinimo dydį galima reguliuoti“, – technines agregato savybes vardijo direktorius. Pasak jo, dalytuvai gaminami tik pagal kliento užsakytus matmenis. Prieš parenkant maišytuvą-dalytuvą, išmatuojamas tvarto plotis ir aukštis. Remiantis šiais duomenimis ir bandos dydžiu, pasiūlomas tinkamiausio našumo agregatas. Skaičiuojama, kad 7 karvėms reikia 1 m3 dalytuvo talpos, jei 1 m3 pašarų sveria 350–400 kg. „Užsakymas įvykdomas per keturias savaites, o gaminiui suteikiama 5 metų garantija. Dalytuvo sienelės yra 8, o dugnas – 20 mm storio, todėl jos susidėvi tik per 10–15 metų“, – sakė A. Šimkūnas.

Anykštėnai įsigijo 10 m3 talpos maišytuvą-dalytuvą su specialiu pašarams pakrauti kaušu. Įrangos komplektas kainavo daugiau kaip 65 tūkst. litų (be PVM). Ūkyje buvo pademonstruota ir didesnės talpos (13 m3) mašina. Pastarąją UAB „Alfa Agro Prekyba“ kelioms dienoms gali išnuomoti ūkininkams, norintiems įvertinti jos galimybes.

Pademonstruotas teleskopinis krautuvas

Gyvulininkystės ūkiuose labai praverčia ir teleskopinis krautuvas. Kokios itališkos mašinos dDieci techninės savybės, papasakojo UAB „Biržų žemtiekimas“ direktorius Linas Karalkevičius. „Gaminami 3–7 t krovimo galios, 7–21 m strėlės ilgio krautuvai. Jais galima ne tik krauti įvairius krovinius, bet ir tempti prikabintus agregatus, priekabas. Tokios mašinos praverčia ir žemės ūkyje, ir statybose“, – teigė bendrovės vadovas pridurdamas, kad mašina labai kompaktiška: gali įvažiuoti į 2 m pločio ir 2 m aukščio pastatą. Jo nuomone, prieš parduodant techniką, svarbu ūkininkams parodyti jos galimybes.