23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/02
Ozonas – naujas biocidas
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Ozonas, kaip biocidas, gali būti panaudotas kenksmingiems mikroorganizmams bei piktžolėms pasėliuose naikinti, dirvai dezinfekuoti. Nuo bakterijų, virusų, grybų, mielių, smulkių vabzdžių, kirmėlių, voratinklinių erkių ir panašių kenkėjų panaudotas ozonas siekia 92 procentų efektyvumą. Naujasis biocidas ypač turėtų sudominti ekologiškai ūkininkaujančius ūkininkus.

Šveicaras Hansas Peteris Štefenas (Hans-Peter Steffen) gavo pagrindinį kasmet Ženevoje vykstančios „Tarptautinės išradėjų mugės“ prizą už ozono panaudojimą augalų apsaugai. Ilgą laiką ozono tiesioginis kontaktas su vandeniu bei maisto produktais buvo draudžiamas, nes jo veikimas buvo nepakankamai ištyrinėtas. Prieš trejus metus šis draudimas sušvelnintas. Mokslinių tyrimų rezultatai patvirtino, kad ozonas neskatina vėžį sukeliančių medžiagų atsiradimo.

Naujasis „Air Jet O3 Tech“ augalų apsaugos būdas apima ištisą ozono ir ultravioletinių spindulių gamybos bei specialių apdorojimo technologijų sistemą. Ozonas pagaminamas specialiame generatoriuje. Suslėgtas ir sausas atmosferos oras, turintis 21,5 proc. deguonies, perleistas per katodų iškrovą, išskiria ozoną. Kadangi gaminant ozoną nenaudojamas skystas deguonis, gamyba labai paprasta. Naudojant antrąją maišymo sistemą, ozonas sumaišomas su vandeniu (santykiu 1:9) ir gaunamas ozonuotas vanduo. Stabili ozono koncentracija gali išsilaikyti apie valandą. Neištirpęs vandenyje ozonas perleidžiamas per termokatalizatorinį naikintuvą ir į atmosferą išleidžiamas jau kaip deguonis.

Panaudojus „Air-Jet 03 Tech“ purškimo techniką, ozono ir vandens mišinys išpurškiamas rūko pavidalu ant augalų. Stengiamasi, kad kuo daugiau purškiamo skysčio patektų ant apatinės augalų dalies. Į mišinį pridedama neorganinio junginio, kuris pagerina dalelių prilipimą prie augalų. Purškiant profilaktiškai, purškimo sistema gali būti pritaikyta prie esamos santykinės oro drėgmės bei kenksmingų mikroorganizmų rūšies. Purškimo technika gali būti naudojama net ir lyjant lietui. Aparatas, kuris sunaudoja apie 2 kWh per valandą, gali ozonu prisodrinti iki 1 000 litrų vandens per valandą.

Purškiant papildomai dar naudojami ultravioletiniai spinduliai. Spinduliavimo lempa pritvirtinama po purkštuvo apsauginiu gaubtu. Elektromagnetinės kilmės spinduliai veikia kaip biocidas. Jie suskaido mikrobų ląstelių sieneles bei DNR struktūras. Po to ozonas gana greitai vėl virsta paprastu deguonimi, tačiau keletui mikrosekundės dalelių susidaro hydroksilo junginiai, kurie labai pagreitina oksidaciją. Šis būdas imituoja natūralius procesus, vykstančius gamtoje. Iš viso vyksta trys biocidinės reakcijos, sukeltos ozono, utravioletinio spinduliavimo ir hydroksilo junginių.

Ozonas suskaido mikroorganizmų ląstelių sieneles; paralyžiuoja vabzdžių kvėpavimo sistemą. Kadangi augalų ląstelės yra didesnės negu vabzdžių, turi daugiasluoksnę sienelių struktūrą ir yra prisitaikiusios prie trumpalaikio ozono veikimo, nuo apdorojimo visiškai nenukenčia. Panaudojus ozoną, nelieka jokių toksinių medžiagų likučių.

Padidinus ozono koncentraciją 10–15 kartų, mišinį galima panaudoti kaip herbicidą piktžolėms naikinti.

Šiuo metu ozonas jau pradedamas naudoti kiaulių fermose skystų pašarų talpoms bei vamzdynams dezinfekuoti. Praktika parodė, kad jis labai efektyviai naikina pelėsinius grybus ir įvairias bakterijas. Ozoną naudoti yra daug pigiau negu dezinfekuoti įprastais būdais.

Įranga yra brangi, tačiau, lyginant su dabartinėmis cheminių priemonių bei vandens garų mašinomis, pigesnė. Mažos aparatūros kaina yra apie 17 tūkst. Lt (apie 5 000 eurų). Tūkstančio litrų talpos ir 12 metrų užgriebio pločio purkštuvas kainuoja apie 120 tūkst. Lt (35 000 eurų).

Šis išradimas yra paspirtis ekologiškai ūkininkaujantiems žemdirbiams, nes iki šiol augalų ligos bei kenkėjai sunaikindavo didelę dalį derliaus, o naudojami biologiniai preparatai kol kas yra labai brangūs ir ne visuomet duoda norimų rezultatų.

 

Pagal užsienio spaudą parengė

dr. Algirdas ALEKSYNAS