23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/02
Lojaliausiems klientams – žalvariniai obuoliai
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Į kaimo turizmo sodyboje „Karpynė“ surengtą popietę susirinko „Ivabaltės“ klientai – stambių žemės ūkio bendrovių vadovai ir sėkmingai ūkininkaujantys ūkininkai. Daugelis iš jų daug metų dirba ypač gerai vertinamais Fendt traktoriais, kuriuos iš kitų išskiria belaiptė Vario transmisija. Kompanijos „Fendt“ konstruktoriai ją sukūrė ir įdiegė pirmieji. Technikos specialistų nuomone, ši transmisija – vienas iš didžiausių atradimų visoje traktoriaus istorijoje.

Pasak I. Tarvydžio, šiemet bendrovė pardavė 45 vokiškas mašinas. Didžiausia paklausa didelės galios (300 AG) traktoriams. Viena iš pirmųjų Fendt traktorių už SAPARD paramą įsigijo Pasvalio žemės ūkio bendrovė „Draugystė“. Ūkio pirmininkas Juozas Jarašiūnas teigė, kad mašina jau išdirbo beveik 8 000 motovalandų, tačiau rimtai dar nebuvo sugedusi. Visus žemės dirbimo, sėjos ir pasėlių priežiūros darbus ūkyje atlieka du 270 AG Fendt 926 ir vienas 185 AG Fendt 916. Bendrovė valdo 1 700 ha. „Su mažyliu 100 AG traktoriumi šienaujama, šeriami gyvuliai. Auginame 1 150 galvijų, todėl darbo prie jų daug“, – sakė ūkio vadovas. Jo nuomone, blogo daikto niekas nepirktų, o Fendt traktoriai ir kokybiški, ir patogūs. „Už kokybę negaila daug mokėti“, – pridūrė J. Jarašiūnas. Dešimt ištikimiausių ir lojaliausių pirkėjų „Ivabaltės“ kolektyvas apdovanojo auksakalio juvelyro Roberto Guobės dirbiniais – žalvariniais obuoliais.

Rokiškyje įsikūrusi „Ivabaltė“ Lietuvos žemdirbiams siūlo ne tik traktorius. Paklausą turi ir trąšų barstytuvai bei pneumatiniai sėjos agregatai Rauch, žemės dirbimo padargai Rabe, žolinių pašarų ritinių presai ir vyniotuvai Welger, žolės dorojimo technika Lely. „Pernai visų mašinų pardavėme daugiau“, – pabrėžė I. Tarvydis. „Ivabaltė“ atstovauja užsienio kompanijoms Baltijos šalyse ir Baltarusijoje.

Nuo šių metų Lietuvos bendrovė žemdirbiams siūlo kompanijos „Dammann“ prikabinamus ir savaeigius purkštuvus. Kaip ir Fendt traktoriai, tai labai brangi technika. Pagal užsakymus per metus pagaminama tik 200 purkštuvų, iš jų 30 savaeigių. Mažiausi purkštuvai 3 000 l talpos, didžiausi – 8 000 l. Lietuvos ūkininkai juos galės išvysti šiųmetėje parodoje „Ką pasėsi…2005“.