23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/02
Braškių veislės verslinei uogininkystei
  • Dr. Nobertas USELIS, LSDI
  • Mano ūkis

Versliniuose braškynuose taikant naujas technologijas, stengiamasi gauti derlių ir ne sezono metu. Taip ne tik išplečiamas uogų vartojimo laikotarpis, bet ir braškininkystės verslas tampa ekonomiškai patrauklesnis bei stabilesnis. Vienas iš svarbiausių momentų – tinkamai pasirinkta veislė. Svarbu ne tik gausus uogų derlius. Dar svarbiau išauginti aukštos kokybės, tvirtas, gražias ir skanias uogas. Uogos turi atitikti šiuolaikinius kokybės reikalavimus ir būti paklausios ne tik vietinėje rinkoje, bet ir tikti eksportui į užsienio šalis, kur pigios sezoninės uogos dar neprasidėjusios arba jau pasibaigusios.

Pasirenkant veislę versliniam auginimui, galima įvertinti išskirtines konkrečios veislės braškių savybes, pavyzdžiui: uogos labai didelės, išskirtinai įdomi uogų forma, ypatingas skonis ir t.t. Tai daugiau tinka smulkesniems uogų augintojams, kurie savo produkcija nori išsiskirti iš kitų konkurentų.

Stambiesiems ir mažesniems, bet kooperuotiems uogų augintojams svarbu išauginti didelius kiekius vienarūšės aukštos kokybės produkcijos, kuri patenkintų didžiųjų prekybos centrų reikalavimus. Todėl būtina pasirinkti tik kelias geriausios kokybės braškių veisles. Ypač aktualu turėti mažai veislių, bet dideles partijas aukštos kokybės uogų, plėtojant ką tik prasidėjusį braškių uogų eksportą į šiaurės šalis.

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute 2003–2004 m. ištirtos 10 braškių veislių ūkinės ir biologinės savybės. Buvo tirtos Saulenė, Kent, Honeoye, Elkat, Polka, Dangė, Senga Sengana, Pegasus, Bogota ir Pandora veislių braškės. Šių veislių braškės ekspediciniu būdu stebėtos ir kitose agroklimato zonose.

Braškių kerelių būklė

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute 2003 m. pavasarį pasodintos visų veislių braškės augo vešliai ir jų būklė iki vegetacijos pabaigos buvo puiki. 2004 m. pavasarį, prieš braškių žydėjimą, kerelių būklė buvo taip pat puiki, šiek tiek prasčiau atrodė Kent braškės. Po derliaus nuėmimo, kai ant senų lapų išplito ligos, tik veislių Elkat ir Dangė augalai atrodė puikios būklės, jų lapija buvo vešli ir žalia. Pakankamai geros būklės buvo daugumos veislių augalai. Prasčiausiai atrodė Kent augalai. Jie buvo išretėję, kereliai žemi, lapai ligoti. Po derliaus nuėmimo prastokai atrodė ir Bogota veislės braškių lapija. Panaši įvairių veislių augalų būklė išliko iki vegetacijos pabaigos.

Iš tirtųjų braškių veislių anksčiausiai pradėjo žydėti Saulenė. Ji pradėjo žydėti 7 dienomis anksčiau negu Senga Sengana. Anksti – 4 dienomis anksčiau negu Senga Sengana – žydėjo ir Kent bei Honeoye. Elkat ir Dangė pradėjo žydėti 2 dienomis anksčiau už Senga Sengana, o Polka ir Pegasus pradėjo žydėti kaip ir vėlyvoji Senga Sengana. Labai vėlyvos Bogota ir Pandora pradėjo žydėti atitinkamai 11 ir 17 dienų vėliau negu Senga Sengana.

Kompleksiškai įvertinus žydėjimo ir derėjimo laiką bei uogų derliaus pasiskirstymą pagal laikotarpius, tirtas braškių veisles galima suskirstyti taip: ankstyvosios – Saulenė, Honeoye (tarp ankstyvųjų ir vidutinio ankstyvumo), vidutinio ankstyvumo – Kent, Elkat, vidutinio vėlyvumo – Dangė, Polka, vėlyvosios - Senga Sengana, Pegasus ir labai vėlyvos – Bogota ir Pandora.

Įvairių veislių braškės buvo labai skirtingai pažeistos pagrindinių lapų ligų – šviesmargės bei rudmargės. Labiausiai šviesmargė buvo pažeidusi Bogota, Pandora, Honeoye, Senga Sengana lapus. Mažiausiai šia liga sirgo Kent, Elkat ir Dangė augalai. Rudmargė labiausiai pažeidė Elkat, Honeoye ir Dangė augalus. Rudmargei atspariausia veislė Bogota.

Jautriausios erkėms Polka ir Pegasus braškės. Mažiausiai erkės pažeidė Bogota augalus.

Braškių derlius

Po vešlaus braškių augimo per 2003 metų vegetacijos laikotarpį visų veislių braškių kereliai gerai išsivystė ir užpildė jiems skirtą maitinamąjį plotą. Vegetacijos pradžia 2004 m. buvo taip pat palanki braškėms augti, išskyrus tai, kad buvo didelės šalnos ir nušalo dalis ankstyvųjų veislių braškių žiedų. Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute daugiausiai žiedų nušalo veislės Saulenė braškių – iki 35 proc., Honeoye – iki 10 proc., o kitų veislių braškių žiedai pašalo mažai.

Pavasaris ir vasara 2004 m. buvo vėlyvi ir vėsūs, tačiau iškrito pakankamai kritulių. Esant lėtai vegetacijai ir gerai išsivysčiusiems augalams, subrendo gausus uogų derlius. LSDI gausiausiai derėjo Polka, Dangė, Senga Sengana ir Honeoye braškės. Taip pat gerai derėjo Elkat ir Pandora braškės. Statistiškai patikimai prasčiausiai derėjo Bogota, Pegasus, Kent ir Saulenė, jų derlius buvo 44–28 proc. mažesnis negu Senga Sengana braškių.

Pastaraisiais metais Lietuvoje daugiausia auginama Senga Sengana veislės braškių, todėl neatsitiktinai laikotarpiu iki Senga Sengana braškių gausaus derėjimo, uogų kainos būna daug aukštesnės, o pradėjus derėti Senga Sengana braškėms, kainos nukrenta iki minimalių. Vėliau, Senga Sengana braškėms baigiant derėti, uogų kainos pradeda kilti.

Auginant desertines uogas svarbiausia, kad kuo daugiau uogų būtų nuskinta ir parduota aukštesnėmis kainomis iki Senga Sengana gausiausio derėjimo pradžios. Šiuo laikotarpiu iš tirtųjų veislių daugiausiai uogų sunokino Saulenė (47,2 proc.) ir Kent bei Elkat – atitinkamai 16,6 ir 13,4 procento. Į šią grupę patektų ir Honeoye braškės, tačiau šiais metais žydėjimo pradžioje išsiskleidę žiedai nušalo ir Honeoye derlius buvo vėlyvesnis.

Kadangi minėtų veislių braškės didesnę ar mažesnę dalį uogų sunokina iki pagrindinės veislės Senga Sengana gausiausio derėjimo, jas auginti ekonomiškai geriau apsimoka, nes ankstyvesnės uogos brangiau parduodamos. Be to, tokio ankstyvumo veisles galima auginti po specialiomis priedangomis ir gauti daug didesnę dalį anksti sunokstančių uogų, negu auginant Senga Sengana braškes.

Polka, Dangė, Pegasus veislių braškės sunokina skaisčiai raudonos spalvos uogas panašiu laiku kaip ir Senga Sengana, todėl kainos už šių veislių uogas yra taip pat šiek tiek aukštesnės ir paklausa didesnė už tuo metu įprastas tamsias Senga Sengana uogas.

Nors ankstyvosios braškės visada paklausios, bet pastaraisiais metais auga ir vėlyvųjų veislių braškių paklausa. Iš tirtųjų veislių labai vėlyvos yra Bogota ir Pandora braškės. Kai vėlyviausios Pandora braškės pradeda gausiausiai derėti, ankstyviausios Saulenė veislės derlius jau būna nuskintas, o Elkat, Kent, Honeoye, Dangė derliaus būna nuskinta 80 ir daugiau procentų. Iki Pandora gausiausio derėjimo būna nuskinta net 58–70 proc. vėlyvųjų Pegasus ir Senga Sengana braškių uogų.

Kai visas Senga Sengana veislės derlius nuskinamas, Pegasus veislės braškių lieka nuskinti 4 proc., Bogota – 16, o Pandora – net 42 proc. derliaus. Nors iš labai vėlyvų veislių statistiškai patikimai derlingiausia ir vėlyviausia yra Pandora, bet dėl kryžminio apdulkinimo šalia jos būtina auginti mažiau derlingas Pegasus ar Bogota braškes.

Braškių uogų kokybė

Labai svarbu, kad kiekvienos veislės braškės išaugintų kuo didesnes uogas. Derėjimo pradžioje pačias didžiausias uogas išaugino Bogota – 21,3 g. Taip pat labai dideles uogas išaugino Pandora, Honeoye, Elkat, Dangė ir Polka. Šių veislių uogos buvo patikimai didesnės negu Senga Sengana veislės uogos (11,6 g). Statistiškai patikimai mažiausios buvo Saulenės ir Kent veislių uogos.

Gausaus derėjimo metu didžiausios uogos buvo Elkat braškių (15,9 g). Taip pat už Senga Sengana patikimai didesnės buvo Dangė, Bogota, Pandora, Honeoye ir Polka braškės. Patikimai mažiausios buvo Saulenės uogos. Gausaus derėjimo pabaigoje už Senga Sengana statistiškai patikimai didesnės buvo Honeoye, Kent, Polka, o pačios stambiausios – Elkat uogos.

Suskirsčius braškių veisles pagal vidutinę uogos masę skirtingais skynimo laikotarpiais, paaiškėjo, kokių veislių braškės atskirais laikotarpiais išaugino pačias

didžiausias uogas. Ankstyvųjų veislių pirmojo skynimo metu statistiškai patikimai pačios didžiausios uogos (16,6–15,8 g) buvo Honeoye ir Elkat braškių. Kai pradėjo derėti Senga Sengana veislės braškės, jų uogų masė buvo 11,6 g. Tuo pačiu metu statistiškai patikimai didesnes uogas išaugino Elkat braškės (18,1 g), kiek mažesnes – Dangė, Polka bei Honeoye (15,7–13,9 g).

Kai pradėjo derėti Pandora braškės, didžiausios uogos buvo tik vėlyviausiųjų Bogota ir Pandora veislių (16,0–16,6 g). Visų kitų veislių braškių uogų masė buvo patikimai daug mažesnė.

Senga Sengana braškių paskutinio skynimo metu už šią veislę patikimai didesnes uogas išaugino vėlyvosios Pegasus, Bogota ir Pandora braškės.

Uogas skirstant į prekines rūšis, labai svarbus rodiklis yra uogų skersmuo. Esant palankioms meteorologinėms sąlygoms ir gerai braškyno agrotechnikai, daugelio veislių net 70–78 proc. uogų pagal skersmenį pateko į ekstra klasę. Kiekiniu atžvilgiu net 12–15 t/ha ekstra klasės uogų išaugino Polka, Dangė, Senga Sengana, Honeoye, Elkat, Pandora braškės. Tuo tarpu Saulenė, Pegasus, Bogota ir Kent dažniausiai dėl mažesnio derlingumo ekstra klasės uogų išaugino tik 5–9 t/ha. Didžiausią kiekį I ir II klasės uogų išaugino Saulenė – atitinkamai 5,33 t/ha (38,6 proc.). Kitų veislių I ir II klasės uogų ir kiekio, ir procentiniu atžvilgiu buvo mažai.

Visų veislių mažiausias kiekis buvo nerūšinių uogų. Mažiausiai nerūšinių uogų išaugino Senga Sengana – 0,56 t/ha, arba 2,9 proc., o daugiausiai Saulenė – 3,05 t/ha, arba 22 proc. viso uogų kiekio. Šiek tiek daugiau (10–12 proc.) pagal skersmenį nerūšinių uogų išaugino ir labai vėlyvos Bogota ir Pandora braškės.

Labai svarbu, kad desertinių veislių uogos būtų kuo tvirtesnės, transportabilesnės ir ilgiau išlaikytų prekinę išvaizdą. Tyrimai parodė, kad tvirčiausios uogos yra Kent ir Polka veislių. Pačios minkščiausios yra Dangė ir Senga Sengana uogos. Visų kitų tirtų veislių uogos yra tvirtesnės už Senga Sengana ir Dangė uogas.

Rekomendacijos verslui

Pagal biologinių ir ūkinių savybių kompleksą versliniam auginimui geriausiai tinka ankstyvoji Honeoye, vidutinio ankstyvumo Elkat, vidutinio vėlyvumo Polka, vėlyvoji Senga Sengana ir labai vėlyva Pandora veislių braškės. Honeoye ir Elkat veislių braškės gerai tinka auginti po įvairiomis priedangomis. Paankstinus šių veislių derėjimą, už uogas gaunamos daug didesnės pajamos, negu uogas parduodant tradiciniu metu.

Braškių gausaus derėjimo metu, kai dera pagrindinė perdirbti tinkama Senga Sengana veislė, vedanti tamsias uogas, siūloma auginti ir desertui tinkamą, skaisčiai raudonos spalvos, labai skanias uogas vedančią Polka veislę, kuri bus paklausesnė už Senga Sengana.

Uogų derėjimo sezonui pratęsti gerai tinka Pandora veislė, kuri dėl geresnio apsidulkinimo auginama kartu su Pegasus arba Bogota veislėmis. Šių veislių braškių derėjimą galima pratęsti braškyną mulčiuojant šiaudais, kai pašąla dirva.

Versliniuose braškynuose auginant minėtų veislių braškes bei paankstinant ar suvėlinant jų nokimą, uogų derėjimo sezoną galima pratęsti nuo 3–4 iki 8 savaičių. Minėtų veislių braškių uogos dėl desertinių, technologinių bei transportabilumo savybių tinka ir šalies rinkai, ir eksportui.