23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/01
Kombainai su ašiniu kūlimo būgnu – stambių ūkių mašina
  • Prof. Liudas ŠPOKAS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Praėjusių metų lapkričio mėnesio numeryje susipažinote su kompanijos „Case IH“ kombainu, kuriame išilgai kuliamosios įrengtas kūlimo-separavimo būgnas. Tokios konstrukcijos techniką siūlo ir firma „John Deere“.

Amerikietiški kombainai John deere Vokietijoje, H. Lanzo įmonėje, buvo pradėti gaminti 1958 m. To meto savaeigės javų derliaus dorojimo mašinos vadinosi H. Lanz AG MD 359. Jų pjaunamoji buvo 2,75 m pločio, darbines dalis suko 68 AG variklis Daimler–benz. Po ketverių metų įmonės inžinieriai sukonstravo kombainą Deere lanz MD 250 S, kurio pjaunamosios plotis buvo 2,4 m, kūlimo būgno skersmuo – 0,5 m, plotis – 0,78 m, darbines dalis suko 44 AG variklis Perkins.

Vėliau technika buvo vis tobulinama, ir 1970 m. pradėti gaminti dabartinių klavišinių kombainų pirmtakai John deere 730, kurių 4 klavišų, 8 spragilų kūlimo būgnas buvo 0,61 m skersmens, 1,3 m pločio. Savaeigėje mašinoje buvo įmontuotas 110 AG Perkins variklis.

Prireikė trisdešimt metų konstruktorių pastangų, kol 2000 m. buvo pristatytas vienas iš našiausių kombainų John Deere 9880 STS. Europos pietuose, esant palankioms pjūties sąlygoms ir per 8 t/ha derliui, šiuo kombainu per valandą buvo prikulta 60 t grūdų. Normaliomis sąlygomis kombaino našumas siekė apie 40 t/val. grūdų. tai stambių ūkių su dideliais laukų masyvais rytdienos poreikius atitinkantis kombainas.

savaeigiai John Deere 9880 STS kombainai yra gaminami JAV. Esminis skirtumas nuo tradicinių klavišinių kombainų yra tas, kad kombaino kuliamojoje vietoj skersinio kūlimo, atmušimo būgno ir klavišinių kratiklių yra vienas kūlimo-separavimo būgnas pastatytas išilgai kuliamosios.

600R serijos pjaunamoji

Ji iš esmės nesiskiria nuo dabartinių kombainų pjaunamųjų. Prie kombaino tvirtinamos 7,6 m arba 9,15 m pločio pjaunamosios. Jų dugno plotį galima padidinti nuo 545 iki 715 mm, kad nupjauti ilgastiebiai augalai gultų ne ant sraigės, bet po ja.

Nuožulnusis transporteris 1,73 m ilgio ir 1,41 m pločio su prie trijų grandinių pritvirtintais dantytais skersiniais grandikliais tolygiai tiekia augalus kuliamajam aparatui. Priekinis transporterio būgnas uždaras, todėl su augalais patekę rieduliai yra stumiami dugnu ir patenka į akmenų gaudyklę.

Pjaunamoji prie nuožulniojo transporterio tvirtinama per tarpinį rėmą, kurį galima pakreipti pirmyn 8,5o kampu. Tai aktualu nuimant labai sugulusius ankštinius augalus, trumpastiebes sėklažoles. Be to, rėmas ir prie jo pritvirtinta pjaunamoji gali kopijuoti dirvos paviršiaus nelygumus skersine kryptimi ±4o.

Nuožulnusis transporteris diržine perdava suka pjaunamosios perdavos pagrindinį veleną. Ji apskaičiuota 100 AG pasipriešinimams įveikti ne tik tiekiant augalus kuliamajam aparatui, bet ir įjungus reversinę perdavą, kai prireikia po nuožulniuoju transporteriu įstrigusius augalus grąžinti ant pjaunamosios dugno.

Lenktuvų bei pjaunamosios padėtis reguliuojama taip pat kaip ir kituose John deere kombainuose.

Kūlimo-separavimo aparatas

Tai svarbiausioji technologinio proceso sistema, kurią sudaro skersinis būgnas, ašinio būgno sraigtinė dalis, kūlimo ir separavimo būgnas. Kūlimo aparato darbas labai priklauso nuo tolygaus augalų tiekimo. Kombaine John deere 9880 STS už nuožulniojo transporterio yra 0,42 m skersmens būgnas (masės greitintuvas), turintis 10 dantytų juostų. Jis nuožulniojo transporterio tiekiamus augalus nukreipia ašinio būgno trims sraigtinėms vijoms. Skersinis būgnas padidina augalų judėjimo greitį, todėl tiekiamas augalų sluoksnis yra išlyginamas. Būgno sukimosi dažnis nustatomas 440 arba 480 min-1.

Prie kūlimo būgno priekinės kūginės dalies yra pritvirtintos trys sraigės vijos, kurias gaubia gaubtas. Būgnas sukamas prieš laikrodžio rodyklę. Į kūlimo-separavimo būgną yra tiekiami trys augalų srautai, jie 360o kampu užpildo priekinę ertmę, todėl kūlimo būgno apkrova yra tolygi. Be to, sraigės mentės, kurių vijos pakreiptos į priekį, patekusį tarp augalų riedulį numeta į talpią akmenų gaudyklę.

Kūlimo būgnas

Jo paviršiuje trimis sraigtinėmis linijomis išdėstyti 27 siauri spragiliukai. Kūlimo būgną gaubia 0,75 m skersmens gaubtas, prie kurio vidinio paviršiaus yra pritvirtintos kreipiamosios juostos, stumiančios augalus būgno ašine kryptimi. Norint sumažinti valytuvo apkrovą nuokulomis, dalį spragiliukų galima nuimti (palikti 15). tarp būgno spragiliukų ir apačioje esančio pobūgnio tarpas yra mažesnis negu būgno viršuje tarp spragiliukų ir gaubto, todėl būgno viršuje kuliamų augalų sluoksnis dėl inercijos jėgų yra išpurenamas, grūdų separacija yra aktyvesnė negu kūlimo metu.

Kūlimo-separavimo būgno sukimosi dažnį galima keisti reduktoriumi ir variatoriumi nuo 210 iki 550 min-1 arba nuo 380 iki 1 000 min-1.

Trijų dalių pobūgnis

Kūlimo būgno apatinę dalį gaubia trijų dalių pobūgnis, kurio plotas 1,1 m2. Universalusis pobūgnis įdedamas, kai nuimami javai, saulėgrąžos, rapsai. Nuimant kukurūzų grūdus, žirnius, ankštinius augalus, standartiniai pobūgniai keičiami specialiais pobūgniais, kuriuose vietoj stačiakampio formos skersinių juostų yra virbalai. Nuimant sėklažoles, įdedami mažiau akyti pobūgniai.

Separavimo būgnas

Našaus kombaino būgnas yra 1,2 m ilgio, cilindro formos. Jo paviršiuje šešiomis eilėmis išdėstyti 24 dantys. Rotorių gaubia dar didesnio skersmens (0,834 m) trijų sekcijų gaubtai. Pobūgnių separacijos plotas 1,2 m2. gaubto viršutinėje dalyje yra kreipiamosios juostos, kurių paviršiumi slinkdami šiaudai yra stumiami būgno ašies kryptimi. tarpas tarp rotoriaus

dantų galų ir apačioje esančių pobūgnių yra daug mažesnis negu viršuje tarp jų ir gaubto, todėl viršutinėje dalyje šiaudai yra gerai išpurenami, grūdų separacija intensyvi.

Kombaino John deere 9880 STS kūlimo-separavimo sistema skiriasi nuo kitų ašinių kombainų, nes visų trijų kūlimo-separavimo būgno dalių (sraigės, kūlimo ir separavimo būgno gaubtų) skersmenys didėja, jų ašys nesutampa su kūlimo-separavimo būgno ašimi, todėl šiaudai išpurenami viršutinėse būgno ertmėse, pro juos laisviau prasiskverbia grūdai.

Tiekiamasis būgnas

Už kūlimo-separavimo būgno yra skersinis 0,42 skersmens, 5 dantytų juostų būgnas, o apačioje – 0,34 m2 ploto pobūgnis šiauduose likusiems grūdams atskirti. Būgno sukimosi dažnis 849 min-1, jis tolygiai meta sutrupintus šiaudus į šiaudų smulkintuvą, kurio rotorius sukamas 1 600 arba 2 500 min-1 dažniu. Rotoriaus paviršiuje yra šarnyriškai pritvirtintos keturios eilės dantytų peiliukų.

Kūlimo-separavimo kokybiniai rodikliai keičiami reguliuojant tarpą tarp pobūgnių ir būgno spragiliukų nuo 0 iki 50 mm bei iš kabinos, elektrine perdava keičiant 3,13 m ilgio būgno sukimosi dažnį. Kad į valytuvą patenkančiose nuokulose būtų mažiau šiaudgalių, dalį pobūgnių galima pridengti specialiomis juostelėmis.

Valytuvo konstrukcija

jame yra esminių pakeitimų, lyginant su klavišinių kombainų valytuvais. Išcentrinio ventiliatoriaus 0,45 m skersmens rotorius su 12 išgaubtų menčių bei keičiamu sukimosi dažniu (nuo 750 iki 1 400 min-1) pučia oro srautą. Dalis pučiamo oro (apie 20 proc.) nukreipiama po pirmuoju žvyniniu sietu, likusioji – po viršutiniu ir apatiniu žvyniniais sietais. Pirkėjo pageidavimu, ventiliatoriaus perdava galima keisti rotoriaus sukimosi dažnį nuo 520 iki 1 050 min-1. Ventiliatorius orą siurbia ne tik pro šonines angas, bet ir pro gaubto viršuje esančius ardelius, todėl per visą valytuvo plotį pučiamas tolygus oro srautas.

Skrajos nuokulų priemaišos nuo pirmojo žvyninio sieto nupučiamos net už viršutiniojo sieto ribų. Prabirusios pro sietą smulkios priemaišos ir grūdai patenka į pirmąjį oro srautą. Priemaišos nupučiamos ant viršutiniojo sieto, grūdai byra ant kratomosios lentos, kuri juos nužeria ant apatinio žvyninio sieto pradžios, todėl į bunkerį patenka švaresni grūdai. Nuimant kukurūzų grūdus arba sėklažoles, pirmasis sietas yra pakeičiamas. Visi sietai yra vienasekcijiniai, stabilūs. tarpai tarp žvynų reguliuojami iš kabinos elektrinėmis perdavomis.

Kiti kombaino įrengimai

grūdų bunkeris (11 000 l talpos) iškraunamas per 2 min., nes sraigės našumas 120 l/s. Bunkerio dugne yra dvi sraigės, kurios tiekia grūdus iškrovimo sraigei. kiti bunkerio įrengimai yra tokie pat kaip ir kituose john deere kombainuose.

Kombaine yra 12,5 l, 465 AG variklis. Degalus į kiekvieną cilindrą tiekia atskiras siurblys. Kai dėl perkrovų sumažėja variklio sukimosi dažnis, padidėja sukimo momentas. be to, elektroninė degalų valdymo sistema seka penkis svarbiausius variklio parametrus, reaguoja į variklio apkrovą, todėl degalų sąnaudos prie kintamos apkrovos yra optimalios. važiuojant keliu, kombaino variklio sukimosi dažnis 1 650 min-1. Degalų bako talpa 945 l.

Šiame kombaine mažiau diržinių bei grandininių perdavų. Nuo variklio eina penkios pagrindinės perdavos: kūlimo-separavimo būgnui, hidrostatinės važiuoklės siurbliui, darbinių dalių valdymo ir kombaino vairavimo siurbliams, šiaudų smulkintuvui ir grūdų iškrovimo sraigėms sukti.

Perdavose yra daugiau reduktorių, diskinių sankabų. Kabinoje sudarytos dar patogesnės darbo sąlygos kombainininkui ir bendrakeleiviui. Daugiaveiksmė svirtis, kompiuteris, grūdų drėgnio ir prikultų grūdų kiekio matuokliai yra tobulesnės konstrukcijos. Pirkėjui užsakius, galingoje mašinoje įrengiama automatinė technologinio proceso optimalių reguliavimo parametrų nustatymo bei derliaus žemėlapių sudarymo GPS sistema su duomenų kaupikliu.

Kombaino John Deere 9880 STS konstrukcija yra dar tobulinama. Numatyta įrengti automatinę kūlimo būgno apkrovos reguliavimo sistemą (SFC). Kombainininkui nustačius leistinuosius kūlimo-separavimo grūdų nuostolius ir parinkus važiavimo greitį, jutikliai matuos kūlimo-separavimo būgno perdavos hidraulinėje sistemoje alyvos slėgį. Be to, nustatys ir po nuožulniuoju transporteriu slenkamo augalų sluoksnio storį bei variklio sukimosi dažnį ir momentą. Kompiuteris apskaičiuos leistinąją apkrovą ir optimalų važiavimo greitį, kurį keičia hidrostatinė važiuoklės perdava. Kombaine bus ir daugiau automatinio valdymo sistemų.

Našus kombainas skirtas nuimti visiems grūdiniams augalams, minimaliai sužalojant grūdus. Šiais metais keletas kombainų dirbo stambiuose Baltarusijos ūkiuose. greitai jie pasirodys ir Lietuvoje.