23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/11
Naujas centras arčiau žemdirbių
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Ties automagistrale Kaunas-Klaipėda, prie Sitkūnų, duris atvėrė dar vienas žemės ūkio technikos prekybos ir aptarnavimo centras. Vadinamoje žemdirbių gatvėje 4 ha plote įsikūrė UAB „C.Olsen Baltic“. Naujajame centre įrengtas atsarginių dalių sandėlis, mokymo klasės, technikos serviso salė ir kompanijos darbuotojų kabinetai. Į kompleksą investuota per 10 mln. litų.

Daugiau kaip dešimtmetį gyvuojančiai Lietuvos įmonei šie metai kaip niekad sėkmingi: pirmą kartą per bendrovės veiklos istoriją apyvarta viršijo 100 mln. litų. Nuo 2001 m. UAB „C.Olsen Baltic“, atstovaujančios garsioms užsienio kompanijoms „John Deere“, „Kunh“ ir kitoms, apyvarta kasmet augo po 50 proc. Nemažos įtakos ekonominiams veiklos rodikliams turėjo Europos Sąjungos fondų parama. Įmonės komercijos direktorius Audrius Kavaliauskas skaičiais patvirtino, kad „C.Olsen Baltic“ – viena iš lyderiaujančių firmų tarp užsienio technikos atstovų: kas antras naujas parduotas kombainas – su geltonu elniu, o John Deere traktorių pardavimai šiais metais, palyginti su praėjusiais, padvigubėjo. Ūkininkai ir žemės ūkio įmonės įsigijo beveik 500 John Deere mašinų. Pelningai dirbanti bendrovė nuo 2001 m. tapo oficialia firmų „John Deere“ ir „Kunh“ atstove Baltarusijoje, o pernai – Kaliningrado srityje.

Stambūs ūkininkai ar žemės ūkio bendrovės vadovai renkasi brangias užsienietiškas mašinas ne tik dėl kokybės. Bene daugiausiai Jonh Deere mašinų įsigijusios Labūnavos žemės ūkio bendrovės vadovas Antanas Jonynas įsitikinęs, kad geriau pirkti tą techniką, kurią vėliau bus kam prižiūrėti ir nereikės ilgai laukti, kol bus pristatytos atsarginės dalys. „Jau turim tiek John Deere mašinų, kad net sunku suskaičiuoti. „C.Olsen Baltic“ komanda dirba labai greitai ir profesionaliai“, – gyrė verslo partnerius A. Jonynas.

Pasak „C.Olsen Baltic“ valdybos pirmininko Prano Dailidės, naujo centro atidarymas – dar vienas žingsnis geresnio ūkininkų aptarnavimo link. Jame dirbs daugiau kaip 40 darbuotojų. Per pastaruosius metus į serviso padalinį priimta papildomai 11 žmonių, kurie aprūpinti visa reikalinga žemės ūkio technikos priežiūros įranga ir automobiliais.

Į atidarymo iškilmes atvykę JAV kompanijos „Deere & Company“ prezidentas Deividas Everitas (David Everitt) ir viceprezidentas Džeimsas Israelis (James Israel) pastebėjo, kad Lietuva yra viena iš sparčiausiai besivystančių šalių, kuri per pastarąjį dešimtmetį padarė didelę politinę ir ekonominę pažangą. „Visose naujose ES narėse žemės ūkis užima svarbią vietą, o norint konkuruoti pasaulio rinkoje, reikia turėti kokybiškas ir našias mašinas. Džiaugiamės, kad mums atstovauja profesionalūs savo verslo žinovai“, – sakė D. Everitas. Pagal žemės ūkio technikos pardavimų apimtis JAV koncernas užima lyderio pozicijas. Kasmet tyrimams ir naujoms technologijoms kurti kompanija investuoja 4,3 proc. pajamų, pernai investicijoms išleista beveik 0,5 mlrd. JAV dolerių. Su įkurtuvėmis Lietuvos įmonę pasveikino ir Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Styvenas Malas (Stephen Mull). Jis įsitikinęs, kad Lietuva – puiki vieta verslui plėtoti, o JAV įmonės – geriausi verslo partneriai. „Sveikinu Jus pasirinkus geriausius“, – sakė JAV ambasadorius.

Šventėje dalyvavo gausus būrys Lietuvos įmonės klientų, Vyriausybės atstovų, Seimo narių, mokslininkų ir verslininkų. Simbolinę atidarymo juostelę perkirpo Ministras Pirmininkas A. Brazauskas ir „C.Olsen Baltic“ valdybos pirmininkas P. Dailidė.